Manisa’da üzüm, Ordu’da fındık kurutma zamanı
Üreticiler sonbahara girerken, ürünlerini hasat etmelerinin ardından kurutmak için bulundukları yerlerde seriyorlar. Manisa’da üzüm, Ordu’da da fındığın kurutulması tablo gibi manzaralara neden oluyor.
Ordu'da fındık hasadını tamamlayan üreticiler, ürünü patoza verme işlemine devam ediyor. Engebeli arazide sıcak havaya rağmen aile bireyleri ya da tarım işçileriyle hasadı bitiren üreticiler, fındığı zurufundan ayırmak için bir süre harmana sererek kuruttu.
Üreticiler, yeşil dış kısmı kuruyan fındığı patoza verdikten sonra bir süre daha kurutarak satacak. Üreticilerin fındığını patozda ayıklama işleminden geçiren Halis Koç, yoğunluk yaşadıklarını, işin en zorlu yanının işlem esnasında çıkan toz olduğunu söyledi. Koç, civar ilçe ve mahallelerde sabah 06.00'da başlayan mesaisinin gece 12.00'ye kadar sürdüğünü, patozun saatlik ücretinin ise 2 bin lira olduğunu ifade etti.
ÜZÜMLERİ GÜNEŞE SERDİLER
İzmir'in Menemen ilçesinden başlayıp, Manisa'nın Sarıgöl ilçesine kadar uzanan 17 bin 500 kilometrekarelik Gediz Nehri Havzası'ndaki üreticiler, büyük bölümü ihraç edilen üzümlerini kurutmak için güneşe serdi.
Meyvenin daha parlak görünmesi ve güneşin yakıcı ışınlarından korunması için su, zeytinyağı ve "posata" adı verilen potasyum karbonat karışımıyla yıkanan üzümler, 8-10 gün arası sergi adı verilen kurutma alanlarında bekletiliyor. Bazı üreticiler ise herhangi bir karışım kullanmadan doğal kurutma yöntemini tercih ediyor.
Yağmura ve çevresel etkenlere karşı nöbet tutularak kurutulan üzümler, daha sonra işletmelerin yolunu tutuyor.