21 Kasım 2024 Perşembe
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Marketlerde satışı yasaklandı! Aslında evde yapmak çok kolaymış...

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla o ürünün satışı marketlerde yasaklandı. Ancak o ürünü evde yapmak aslında sanıldığı kadar da zor değilmiş. İşte o tarif...

Marketlerde satışı yasaklandı! Aslında evde yapmak çok kolaymış...

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünlerin satışı yasaklandı. Bugün ise yıl sonu itibariyle limon suyu izlenimi veren limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri ürünlerin satışına yasak getirildi. Peki, evde kolay nar ekşisi yapmak mümkün mü? İşte yemeklere ve salatalara lezzet katan ancak yapımı oldukça meşakkatli olan nar ekşisini evde kolayca hazırlanmanızı sağlayacak tarif...

NAR EKŞİSİ SOSU İÇİN MALZEMELER

  • 5 kg kabuklu ekşi nar
  • 1 tatlı kaşığı tuz

EVDE NAR EKŞİSİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

👉 Yukarıda verilen ölçüler yaklaşık ölçülerdir. Nar tanesine ve kaynama süresine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

👉 Mutlaka ekşi nar tercih etmelisiniz.

👉 Pekmez gibi yoğun bir kıvama ulaştığında ocaktan almalısınız.

👉 Tadını bozmaması için nar taneleri zarlarından iyice temizlemelisiniz. Narın beyaz kısmı acı bir tat verecektir.

👉 Nar suyu asidik bir yapıya sahip olduğu için kaynatırken demir ve alüminyum tencere kullanmamalısınız. Nar ekşisinin lezzetli olmasını istiyorsanız çelik tencere tercih edebilirsiniz.

👉 İçine mutlaka tuzunu ilave etmelisiniz. Bu durum nar suyunun mayalanmasını engelleyecektir. Eğer tuz atılmazsa nar suyu mayalanmaya devam eder ve şarap olmaya başlar.

EVDE KOLAY NAR EKŞİSİ YAPIMI

1. Bütün narları bıçakla bölün ve tanelerini tahta kaşık yardımıyla ayıklayın.

2. Ardından nar tanelerinin içine kaçan zar ve kabukları temizleyin.

3. Nar tanelerini robottan geçirin. Narların suyunun iyice çıkmasına özen gösterin.

4. Hazırladığınız nar suyunu süzgeçten geçirin. Narların iyice ezilmesine ve içinde posasının kalmamasına özen gösterin.

5. Güzelce süzdüğünüz nar suyunu geniş bir tencereye alın. Yaklaşık 3-4 saat kadar kaynatın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpükleri almayı ihmal etmeyin.

6. Yoğun ve akışkan bir kıvam aldığında nar ekşiniz hazır demektir. Ocağı kapatmadan 5 dakika önce tuzunu ilave edin.

7. Nar ekşisini ocaktan aldıktan sonra soğuyana kadar dinlendirin ve ardından cam şişe ya da kavanozlara doldurun.

Artık gönül rahatlığıyla kendi yaptığınız nar ekşisini salatalarınızda, yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Şimdiden deneyecek herkesin eline sağlık!

Tarif