Marmara Bölgesi'nde yaşayanlar dikkat! Sonuçlar kritik boyutta
Marmara Bölgesi'nde yaşayanları ilgilendiren haber geldi. Yapılan araştırma sonuçları kritik durumda olduğumuzu gösteriyor. İşte ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün yaptığı deniz araştırmalarının sonuçları...
Marmara Bölgesi'nde yaşayanlar dikkat, bu araştırma sonuçları sizi ilgilendiriyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün yaptığı deniz araştırmalarına göre sonuçlar kritik durumda. Türkiye İş Bankası tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunulan insansız su altı planörünün yapmış olduğu ölçümler doğrultusunda yoğun insan etkisinden ötürü günden güne tükeniyor. İşte ayrıntılar...
MARMARA BÖLGESİ'NDE YAŞAYANLAR DİKKAT
Türkiye İş Bankası tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunulan insansız su altı planörü ‘Deniz Kâşifi’, Marmara ve Akdeniz’de geniş bir alanda kesintisiz otonom ölçümleme yaparak, önemli veriler topladı. Verilere göre Akdeniz, iklim değişiminin en yoğun hissedildiği deniz olurken, Marmara’da yoğun insan etkisiyle oksijen günden güne tükeniyor.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, “Ekolojik dengenin sağlanmasında büyük rolü bulunan denizlerimizdeki kirlilik sorunu, hepimizin ortak meselesi. Bu kapsamda Deniz Kâşifi’nin, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün yaptığı deniz araştırmalarında katkısı olduğunu görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) ‘Dünya bizim gelecek bizim’ yaklaşımıyla, denizlerdeki kirliliğin önlenmesi ve ekosistemin sürdürülebilirliği amacıyla hayata geçirdiği iş birliği bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre; İş Bankası tarafından bilimsel çalışmalara destek olmak üzere ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunulan ‘Deniz Kâşifi’ adlı insansız su altı planörü bu dönemde bilime ışık tutacak önemli veriler topladı. Marmara ve Akdeniz’de ekosistem ve iklim araştırmalarına destek sağlayan veriler Doğu Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıklarının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ortaya koyarken, Marmara’da evsel, endüstriyel ve tarımsal alanlardan gelen kirleticilerin etkisiyle ortamdaki oksijenin hızla tükendiği görülüyor.