MARSİAD Başkanı: Ferrero değil Türk girişimcisi desteklensin
MARSİAD Başkanı Odabaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi. Odabaş Ferrero'ya destek olarak verilen paranın yarısını fındığı katma değere dönüştüren firmalara verilmesini istedi.
Marmara Sanayici ve İş adamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Bahri Odabaş, Cumhurbaşkanına seslenerek, “Ferrero'ya verilen desteğin yarısını, fındığı katma değere dönüştüren firmalara kredi olarak verin” çağrısı yaptı.
Bahri Odabaş, Akçakoca Ziraat Odası’nda, Muhtarlar Derneği yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Odabaş, İtalyan firması Ferrero ile rekabet edemediklerini belirtti.
HER İMKÂNI KULLANIYORLAR
Fındığın ülke için çok önemli bir ihracat ürünü olduğunu belirten Odabaş, "Biz fındığımızı katma değerli ürünlere dönüştürmeden, katma değerli ürün olarak dünyaya satmadan, fındıktan yararlanamayız, dedik ve Ar-ge çalışmasına başladık. Her iş adamının çektiği sıkıntının çok daha fazlasını çektik, hala daha çekiyoruz çünkü karşımızda Ferrero gibi İtalyan firması, bizim önümüzü kesmek için her türlü imkânları kullanıyor. Fındıkta iki tane problem vardı. Birincisi; katma değerli ürünlere dönüştürememe projesiydi bunu çözdük, başardık ama çözemediğimiz ikinci problem var. Bu da fındıkta tekel haline gelen İtalyan firması ile Türk girişimcilerinin rekabet gücünün artırılması. Bunu sağlarsan fındık gerçekten altından daha değerli konuma gelecek, yüzlerce Türk girişimci, şu ürünleri ve daha fazlasını bütün dünyaya aslanlar gibi satacak.” diye konuştu.
10 BİN TON FERRERO’YA GİDİYOR
Cumhurbaşkanına seslenen Odabaş, şöyle devam etti:
“Bir tek şey istiyoruz. Ferrero'ye verilen desteğin sadece yarısını, her sezonda fındığı katma değere dönüştüren firmalara kredi olarak verin, faizsiz kredi verin.
“2020 tarihli Ferrero'ye verilen destek 667 milyon lira. 50 liraydı o zaman fındığın kilosu. 667 milyon, yaklaşık 10 bin ton fındık alıyor. 10 bin ton fındık, her yıl demek ki Ferrero'ya destek olarak veriliyor. Bize bir kilo fındığa destek verilmedi bugüne kadar. Biz de diyoruz ki hadi desteği bir tarafa bırakalım hükümet ne açıkladı. 132 lira taban fiyat açıkladı. Şu anda fındık 105- 110 lira, yazık değil mi? Çiftçinin yüzde 80- 90'ı fındığı muhafaza edemiyor. Ya emanete veriyor fındığını veya satıyor. Şimdi bir ay sonra bu Ferrero fındığı 150 liraya çekecek, belki 200 liraya çekecek, bu para kimin cebine gidecek? İtalyan firmasının cebine. Dolayısıyla İtalyan firmaya verilen desteğin yarısını 140 liradan fındığı satın almak kaydıyla Türk girişimcilerine verin. Sayın Cumhurbaşkanım talimatınızı çıkarın, tüm fındık ilçelerinde 140 liradan fındığı satın alacak girişimcileri seferber edeceğiz. Devletin gücü yok mu, çerez parası bile değil. Hem fındık üreticilerinin yüzü gülecek, hem girişimciler bu destekle istihdam sağlayacak."
DÜNYA PAMUK GÜNÜ SÖKE’DE KUTLANDI
YURT HABERLERİ SERVİSİ
Dünya Pamuk Günü 7-8 Ekim tarihlerinde Better Cotton Saha Gezisi etkinliği ile geniş katılımlı olarak Aydın’ın Söke ilçesinde kutlanıyor. Çiftçiler ve sektör temsilcilerinin katılacağı iki günlük saha gezisi sırasında, Türkiye'de pamuk üretimi, çırçırlama, pamuk tedarik zinciri faaliyetleri ve Better Cotton Standard System uygulaması yerinde görülecek.
Etkinlik çerçevesinde yapılan toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Söke Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Nejat Sağel ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıya katılanlar pamuğun önemine ve Söke pamuğunun kalitesine vurgu yaptılar.
PAMUK AMBARI SÖKE
Dünya pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 84'ünün Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ilk on ülke tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye, 2023-24 sezonunda dünya pamuk üretiminde 7’inci sırada yer alıyor. AB pazarındaki payımız özellikle organik ve sürdürülebilir üretim projeleriyle daha da artıyor. Türkiye'nin pamuk ambarı ve kaliteli pamuk üretimi ile tanınan Söke Ovamızda iyi pamuk uygulamaları ile üretim yapılıyor.
Söke pamuğundan elde edilen ipliklerin inceliği ve dayanıklılığı, kendine özgü özellikleri, lif uzunluğu, yumuşaklığı, yüksek kalitesi ve üretim süreçleri ile ‘Beyaz Altın’ olarak da anılan Söke pamuğumuz, Avrupa Birliği’nde tescillenen 27. coğrafi işaretli ürünümüz oldu. Söke Ticaret Borsası başta olmak üzere pamuğa gönül veren tüm üreticilerimizi ve emeği olan herkesi tebrik ediyoruz. Söke pamuğumuza aldığımız bu tescil daha fazla katma değer yaratacaktır.” dedi.