Maviden kırmızıya kademeli normalleşme
Pazartesi kontrollü normalleşme başlıyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan Odabaş, ‘Yüz bin kişide 100’ün üzerinde vaka görülen illerde mevcut kararlar devam etmeli. Bunun altındaki illerde kısıtlamalar kademeli olarak adım adım kaldırılmalı’ dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yarın kontrollü normalleşmenin başlayacağını açıkladı. Ayrıntılar kabine toplantısından sonra netleşecek. Uzmanlar, normalleşme adımlarının mutlaka kademeli yapılması gerektiğini ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı Toplumda Salgın Yönetimi Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan Odabaş, çok yüksek riskli illerde kısıtlamaların devam etmesi gerektiğini diğer illerde de eğitimden başlayarak normalleşme adımlarının kademeli olarak atılabileceğini söyledi.
SINIR YÜZ BİNDE 20
Prof. Dr. Odabaş, geçen yıl kısıtlamalar sonrası yaşanan normalleşme ile yerinde karar dönemlerinin Türkiye için önemli iki deneyim olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Odabaş, sözlerine şöyle devam etti: “Bu deneyimler göz önünde bulundurularak yüz bin kişide 100’ün üzerinde vaka görülen illerde mevcut kararlar devam etmeli, diğer illerde ise kademeli olarak kısmi kapanma önlemleri adım adım kaldırılabilir. Her şeyin bir anda açılması kontrolün kaybedilmesine neden olur. Tatile gidenler geri dönecek, iller arası vaka geçişleri olacak. Bu nedenle vaka sayılarında bir pik olacak, önlemleri birden bire kaldırırsanız bu pik ikiye katlanır. Haftalık il bazında değerlendirmeler ile yerinde karar dönemine devam etmek durumundayız. Vaka sayısını yüz binde 20’nin altında tutan illerde daha rahatız. Bu illerde kontrollü sosyal yaşama geçilmeli. Bunun üzerindeki illerde eğitimden başlayarak kademeli normalleşmeye geçilebilir. İlk açılan yer, geçen yılki gibi AVM’ler olmamalı. Bu, önlemlere uyumla ilgili toplum içinde tereddüde neden oluyor. Yeme içme sektörü kısıtlamanın kalkmasını istiyor. İşletmelerde seyreltme kuralları devam etmeli. Bu kurallara uymazsanız, masaların hepsini doldurursanız kısa süre içinde vaka sayıları yeniden artacaktır.”
RİSKLİ ÜÇ BÖLGE
Her açılımın ardından vaka sayılarının en az 10 gün izlenmesi gerektiğini ifade eden Odabaş, “Eğitimle başlayıp buradaki etkisi görüldükten sonra açık alanlardaki masalarda kurallara uygun şekilde yeme içme sektörü de faaliyete geçebilir” dedi.
İnsanların kapalı mekanlarda bulunmamaya özen göstermesi gerektiğini belirten Odabaş sözlerine şöyle devam etti: “Bu ayın sonuna kadar özellikle İç Anadolu, Marmara, Karadeniz bölgelerinde daha dikkatli olmalıyız. Bu bölgelerde seyahat kısıtlaması da dahil kısıtlamalara devam etmeliyiz.”
ESNAF TEDİRGİN
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların iş yerlerini 17 Mayıs'ta yeni yasaklamalar olmadan açmasını beklediklerini ifade etti. Esnaf ve sanatkarın yeni bir kapanmaya tahammülü olmadığına işaret eden Palandöken "Kayıtlı ekonomi içerisinde yer alan esnaf ve sanatkarlarımızın iş yerleri 17 Mayıs Pazartesi günü yeni yasaklama olmadan açılmayı beklemektedir. Bunun için zaman kaybedilmeden, pazartesi günü beklenmeden işletmelerin açılışları ile ilgili kafalardaki soru işaretleri giderilmeli ve çalışma şekil ve şartları belirlenmelidir. Tüm sektörlerde endişeli bekleyişe bir son verilmelidir. Belirsiz bekleyiş esnafımızı tedirgin etmektedir" dedi.
Esnafın salgının başından beri yaşadığı sıkıntılara dikkati çeken Palandöken, işletmelerin son 3 dini bayram ile özel günlerden hak ettiği geliri elde edemediğini bildirdi. Palandöken, "Esnafımızın daha fazla mağdur edilmesine müsaade edilmemeli. Aylardır kapalı olan ve iş yapamadığı için büyük mağduriyet yaşan esnafımızın derin bir nefes alması sağlanmalıdır" ifadesini kullandı.