Mayınlar NATO için mi bırakıldı?
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Karadeniz’de ortaya çıkan mayınların NATO gemilerinin bölgeye girmesi için bırakılmış olabileceğini söyledi. Aydınlık, 21 Mart’ta bu tehlikeye dikkat çekmiş ve uyarmıştı.
Milli Savunma Bakanı Akar, Karadeniz’de ortaya çıkan mayınların NATO gemilerinin bu bölgeye girmesi için bırakılmış olabileceğini söyledi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti’nin hafta içi yapılan MKYK toplantısında Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu; Karadeniz’deki mayınlarla ilgili bilgiler verdi. Akar, şu ana kadar 4 tanesi imha edilen deniz mayınlarıyla ilgili olarak, “Karadeniz’deki mayınları kim bıraktı, bilmiyoruz. Rus yapımı ama hangi ülke bıraktı araştırılıyor. 400 civarında mayın olduğu haberleri çıkıyor.” dedi. Akar, Bulgaristan ve Romanya makamlarıyla görüştüklerini, bu iki ülkenin de arama çalışmaları yaptığını bildirdi. Mayınların kasıtlı bırakılmış olabileceğinden şüphelendiklerini söyleyen Akar, şöyle devam etti:
“Belki 'NATO’ya ait mayın tarama gemilerinin Karadeniz’e girmesi için bir plan dahilinde bırakılmış olabilir.’ diyenler de var. Bizi sıkıştırmak için. Ama biz Montrö kurallarına bağlı kalacağız. Karadeniz’e savaş gemilerini sokmayacağız. Karadeniz’in savaşa çekilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu mayınlar halatından kopunca normalde kendini kilitliyor. Ama imha edilen mayınlarda böyle bir sistemin olmadığını gördük. Yani bilerek böyle bırakılmış olabilir mi? Araştırıyoruz.”
AYDINLIK YAZMIŞTI
Aydınlık, 21 Mart 2022 tarihli “Ukrayna'nın mayınları NATO'ya davetiye” başlıklı haberinde tehlikeye dikkat çekmişti. “Ukrayna'nın amacı NATO'yu Karadeniz'e sokmak” denilen haberde, şu bilgiler yer almıştı:
“Ukrayna'nın serseri mayınlar ile ilgili mevcut tehdidi, NATO'nun Karadeniz'e girmesi için kullanabileceği değerlendiriliyor. NATO kapsamında kurulan Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG2), uzun yıllardır güney kanatta mayın temizleme görevi yürütüyor. NATO Mukabele Kuvveti'nin bir bileşeni olan bu grubun rolü, NATO sitesinde 'acil bir operasyonel yanıt yeteneği sağlamak' olarak belirtiliyor. Geçen yıl komutasını Türkiye'nin yürüttüğü SNMCMG2, şu an İspanya liderliğinde bulunuyor.
“Odessa'dan kopan mayınların Tuna akıntısı ile Romanya, Bulgaristan ve Türkiye gibi NATO üyelerini de tehdit etme ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla Ukrayna'nın bu durumu NATO'yu davet etmek için kullanacağı, 'sivil ticaretin güvenliği' için de kıyıdaşların NATO'ya baskı yapmasını isteyebileceği değerlendiriliyor.”
MAYINLARIN KÜNYESİ
Diğer yandan Aydınlık, Romanya'da imha edilen mayının künyesine mercek tutmuştu. Bunun Sovyet dönemi tasarımı YaM tipi bir demirli mayın olduğu kaydedilen haberde, şu bilgilere yer verilmişti:
“Uzmanlar, yaklaşık 70 yıl önce Sovyetler Birliği tarafından üretilmiş bu mayınların hem Rusya hem de Ukrayna envanterinde bulunduğunu, fakat hangi ülkeye ait olduğu ayırt edilebilecek şekilde kodlandığını ifade ediyor. Örneğin Rusya'daki silah ve teçhizatlarda 'Cihaz No' olarak bilinen bölüme Rusça изделие' (ürün) kelimesi yazılırken, Ukrayna'ya ait olanlarda 'вироб' (ürün) ifadesi yer alıyor. Söz konusu mayınların fotoğraflarında da kısaltılmış bir şekilde 'вир' yazdığı görülüyor.”