‘Maymun çiçeğinde daha fazla vaka bekliyoruz’
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son haftalarda Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede yayılma gösteren maymun çiçeği (monkeypox) virüsünün şimdiye kadar 30 ülkede 550 kişiye bulaştığını bildirdi. Şimdiye kadar virüs nedeniyle can kaybının yaşanmadığı kaydedildi.
Örgütün Cenevre'deki merkezinde basın toplantısı düzenleyen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeğine dair son gelişmeleri paylaştı.
Ghebreyesus, maymun çiçeğinin endemik olmadığı 30 ülkeden DSÖ'ye gönderilen 550 vakayı doğruladıklarını belirterek "İncelemeler sürüyor fakat virüsün kısa zamanda birçok ülkede görülmesi, tespit edilememiş bir yayılmaya işaret ediyor" dedi.
DSÖ VAKA OLAN ÜLKELERİ AÇIKLADI
Ghebreyesus, daha fazla maymun çiçeği vakasının beklendiğini vurgulayarak, DSÖ üyesi ülkelere, "maymun çiçeği bulaşma riski en yüksek gruplara doğru bilgi sağlama", "risk grupları arasında virüsün yayılımını önleme", "virüse karşı sahada görev yapan sağlık çalışanlarını koruma" ve "virüse dair incelemeleri ilerletme" çağrısında bulundu.
29 Mayıs’ta DSÖ’nün sitesinde yayımlanan ve örgüte bildirilen vaka tablosuna göre, en çok maymun çiçeği vakasının görüldüğü İngiltere'de 106 (bu sayı 30 Mayıs tarihinde 179’a yükseldi) Portekiz'de 49, Kanada'da 26, İspanya'da 20, Fransa’da 16, Hollanda'da 12 ve ABD'de 10 vaka bulunuyor.
Avusturya, Belçika, Finlandiya, İsviçre, İsrail, İtalya ve Avustralya ve virüsün görüldüğü diğer ülkelerde ise vaka sayıları 10'un altında.
ALMANYA 240 BİN AŞI SİPARİŞİ VERİLDİ
Almanya, olası maymun çiçeği virüsünün yayılma tehlikesine karşı aşı siparişi verdi. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ilk etapta 40 bin aşının haziran ayının ilk haftalarında geleceğini belirtti. Lauterbach ardından 200 bin adet daha aşının geleceğinin belirtti.
Kimlerin aşı olacağı ise henüz belirsiz. Bakan Lauterbach bu konuda bir aşılama konsepti oluşturulacağını ve virüs bulaşanlar ile çevresindekilerin aşılanacağını kaydetti.
İmvanex adlı aşının ABD’den de onay alan bir aşı olduğu ifade edildi.