Meclis araştırma raporunda kadının güçlenmesi vurgusu: Şiddet mağdurunun istihdamı sağlansın
TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, kadının güçlenmesinin şiddetle mücadelenin en önemli unsurlarından biri olduğu ifade edildi.
Raporda, “Kadın güçlendikçe aile ve toplum da güçlenecektir. Bu nedenle; kadının evde, okulda, çalışma hayatında kısaca toplumun her alanında yer alması, aile ve iş hayatının uyumlaştırılması ve benzeri konularda atılacak adımlarla; kadınların, aile kurumunun ve toplumun güçlendirilmesi ve toplumsal travmaya sebep olan kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele edilmesi mümkündür” tespitine yer verildi.
KONUKEVLERİNDE KALANLARA ÖNCELİK
Raporda eğitime erişimden, iş yaşamına katılımın desteklenmesine kadınların ekonomik hayat içinde yer almasını kolaylaştıracak öneriler yapıldı. Şiddet mağduru kadınların desteklenmesi, meslek edindirme ile ilgili önerden bazıları şöyle:
- Şiddet mağdurlarına yönelik psiko-sosyal ve ekonomik destek, sağlık hizmeti, hukuki danışmanlık, eğitime erişim ve devamlılık, iş ve meslek edindirmeye yönelik çalışmalar artırılmalıdır.
- Şiddet mağduru kadının meslek edinmesine, mağdura iş imkânı sağlanmasına ve bu süreçte mali destek verilmesine yönelik etkin önlemler alınmalıdır.
- Şiddet mağduru kadınların sosyal durumu, psikolojik durumu, kısıtlılıkları, beklentileri ve kabiliyetleri gibi özel durumlarını dikkate alan hizmet modelleri geliştirilmelidir.
- Şiddet mağduru kadınların istihdam olanaklarının artırılması ve izlenmesine yönelik bir model oluşturulmalıdır.
- Konukevinde kalan şiddet mağduru kadınların İŞKUR tarafından istihdamlarına öncelik verilmesi ve istihdamlarının sürekliliğinin sağlanması amacıyla, KSGM ile İŞKUR arasındaki protokol güncel ihtiyaçlar çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir.
- KOSGEB tarafından verilen hibe/kredi desteği ve istihdam garantili meslek edindirme kurslarından şiddet mağduru kadınların, öncelikli olarak yararlandırılması sağlanmalı ve şiddet gören kadınlara yönelik mikro kredi uygulamaları artırılmalıdır.
- İstihdam teşviklerinin kapsamına şiddet mağduru kadınların da dâhil edilmesi sağlanarak, kadın istihdam eden işverene sigorta prim desteği vb. teşvikler sağlanmalıdır.
EĞİTİMİNİ TAMAMLAMA OLANAĞI
- Eğitimine devam edemeyen şiddet mağduru kadınların yaygın veya örgün eğitim kurumlarında eğitimlerine devam etmelerini sağlayacak gerekli tedbirler alınmalıdır.
- Eğitimini yarıda bırakmış şiddet mağduru kadınların eğitimlerini tamamlayabilmeleri ve aktif olarak iş yaşamına katılmaları için ihtiyaç duydukları yuva, kreş, gündüz bakımevi gibi destek hizmetleri artırılmalıdır.