Meclis’te Anayasa Mahkemesi tartışması! MHP: AYM kürsüden yasa yapmaya çalışıyor
TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda '8. Yargı Paketi' olarak bilinen kanun teklifinin görüşmeleri sırasında tartışmalar yaşandı. MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesinin 'kürsüden yasa yapmaya' çalıştığını ifade etti
MHP İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi (AYM)'nin kendi etki alanını genişletmeye çalıştığını belirtti. Anayasa Mahkemesinin zaman zaman kendisini TBMM'nin üstünde görmekten geri kalmadığını dile getiren Yıldız, “Anayasa Mahkemesi hatta bazen hızını alamayıp kürsüden yasa yapmaya bile çalışıyor. Gündemi meşgul eden bazı davalar üzerinde uygulanan iletişim stratejisi ile mevcut Anayasal düzen bir kenara bırakılarak 'Anayasa Mahkemesi süper temyiz mahkemesi' olduğu şeklinde toplumsal bir algı oluşturulmak isteniyor.” dedi.
AYM YARGISAL AKTİVİZİM YAPIYOR
Anayasa Mahkemesinin böyle bir rolünün olmadığını kaydeden Yıldız, yapılmak istenenin yargısal aktivizm olduğunu ve bunun da kuvvetler ayrılığı ile demokrasinin düşmanı olduğunu söyledi. Bireysel başvurunun mecrasından çıkarıldığını ve yargı sistemini zayıflatan sistemsel sorun haline geldiğini ifade eden Yıldız, Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanunun bireysel başvuru hakkını düzenleyen 45, 46, 47, 48, 49 ve 50. maddelerinin yeninden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Anayasa Mahkemesinin görevlerine işaret eden Yıldız, bu görevleri tek tek Genel Kurulda saymayacağını kaydederek, "Yeni bir Anayasa ile bu görevlerini elbette sınırlandıracağız." dedi.
MHP’DEN YENİ ANAYASA ÇIKIŞI
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk de yeni Anayasanın gerektiğini söyledi: "Darbecilerden kalma bu Anayasa artık milletimize dar gelmekte ve ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Bizler de bu mecburiyeti sorumluluk olarak görüp gerekli adımları atmalıyız. Yapılacak çalışmalar, hukukun üstünlüğü ilkesini besleyeceği gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarını da yükseltecektir. Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti'nin mutabakat metnidir. Türkiye Cumhuriyeti'ni değişen, gelişen siyasi ve sosyal şartlar çerçevesinde yeni bir anayasa ile buluşturmak, bu anlamda oluşturulacak metni Türk milletinin takdirine sunmak kaçınılmaz bir hal almıştır."
KAYYUM TARTIŞMASI
Teklif üzerinde söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, kanun teklifiyle kayyumlara yasal güvence getirildiğini savunan Kaya, "Akçeli işlere kayyım olarak tayin olan kişilere dokunulmazlık getiriyorsunuz." diye konuştu. Teklif görüşmelerinde muhalefet emekli ikramiyelerinin 3 bin lira olmasını da eleştirdi.
TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, teklif ile örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemenin müstakil suç kabul edileceğini vurguladı. Terörle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini belirtti.
‘HER İNSAN CEZAEVİNE ATILACAK’
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, teklif ile “herkesin cezaevine atılacağını” savundu. İktidarın Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini savundu. Koçyiğit, "Meclis'e diyoruz ki biraz sağduyu, yasa böyle yapılmaz. Sokaktan geçen her insanı cezaevine atmanın yasasını çıkarıyorsunuz." dedi.
ANAYASAYA AYKIRILIK TARTIŞMASI
Muhalefetin teklifin Anayasaya aykırı olduğuna ilişkin görüşlerine AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir yanıt verdi. Kanun teklifinin 8. Yargı Paketi olarak Adalet Komisyonu'nda tartışıldığını, komisyonda teklifin Anayasaya uygun olduğuna karar verilerek Genel Kurulun gündemine geldiğini dile getirdi.
FETÖ TARTIŞMASI
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal'ın Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ ve AK Parti milletvekilleri hakkında FETÖ'yle ilgili iddialarda bulunması üzerine tartışma yaşandı. Bunun üzerine Bozdağ, şahsına dönük iftirayı reddettiğini dile getirerek şunları kaydetti:
“Her sıkışıldığında, Bekir Bozdağ konusu geldiğinde söylediğim sözler açılıyor. Ben onları çöplüğe, lağıma attım. Oradan elinizi soktukça eliniz de kirlenir, ağzınız da kirlenir. Lütfen bunu yapmayın. Ben FETÖ ile mücadele eden adamım. Bu terör örgütünün devletten temizlenmesi için gövdemizi ortaya koyduk ve bu mücadeleye Türkiye şahittir. Sürekli bizim lağıma attığımız, defalarca reddettiğimiz o sözlerden dolayı söylediklerimiz ortada. Her defasında gündeme getirilmesi saygısızlık. 2011'de söylenmiş bir lafı, dün söylenmiş gibi defalarca temcit pilavı gibi buraya getirmenin ne alemi var? O zaman söylediğim lafı çöplüğe, lağım çukuruna attım. FETÖ terör örgütüdür, Fetullah Gülen de terörist başıdır. Benim söylediğim budur.”
7 BİN BAŞVURU
Tazminat Komisyonuna Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden (AİHM) kaç adet bireysel başvuru dosyası geldiğine ilişkin sorusu üzerine Yüksel, Tazminat Komisyonuna 7 bin 528 başvuru yapıldığını, başvuruların tamamının Komisyon tarafından karara bağlandığını belirtti. Yüksel, “Komisyon bu başvurularla ilgili 3 bin 541 kabul, 2 bin 147 ret, 1840 birleştirme kararı vermiştir.” diye konuştu.