Medeniyetlerin başkentine Medeniyetler kütüphanesi
Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Hatay’ın Antakya ilçesinde kurulan Küçükdalyan Çadır Kenti’nde “Medeniyetler Kütüphanesi”nin açılışını yaptı.
Afetin ilk gününden beri deprem bölgesinde bulunan TGB’liler, depremzede vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor. Kahramanmaraş ve Hatay’daki çadır kentlerde gıdadan temizliğe, giyimden çadır kurulumuna pek çok alanda yükün altına giren TGB, alanlarda düzeni sağlamada önemli pay sahibi. Son olarak Antakya’daki Küçükdalyan Çadır Kenti’nde kütüphane kuran TGB’li gençler, hem sınava hazırlanan öğrenciler için ders kitapları hem de öykü, roman, tarih, araştırma, şiir ve daha pek çok türden kitapları temin ettiler.
‘TGB KÜLTÜRÜ TAŞIR’
Kütüphanenin açılışını yapan TGB Genel Başkan Yardımcısı Barış Dikmen, burada yaptığı konuşmada, kütüphaneye Medeniyet Kütüphanesi ismini verdiklerini ifade etti. Dikmen, açılışta şöyle konuştu: “Deprem bir ay önce 10 ilimizi vurdu. Bir aydan beri Türkiye Gençlik Birliği, devletimizin koordinesi altında büyük çalışmalar yaptı, yapmaya da devam edecek. İşte bu çalışmalarımızdan birini daha tamamlamış bulunuyoruz. Burada, Küçükdalyan Çadır Kentinde bulunan genç kardeşlerimizle bir kütüphane oluşturduk. İsmini de Medeniyetler Kütüphanesi olarak belirledik. Çünkü Hatay medeniyetlerin başkenti olan şehrimizdir. Hatay üç büyük dini de içinde barındırır. Hatay, Anadolu coğrafyasının hem giriş hem de çıkış kapılarından biridir.
“Türkiye Gençlik Birliği gittiği her yere arkadaşlığı, kültürü, bilinci, mücadeleyi, emeği, bilimi taşır. İşte biz de bilimin hiçbir zaman bitmemesi ve kendimizi geliştirme olanaklarımızın da her zaman oluşturulması için bu kütüphaneyi açtık. Daha önce de Kahramanmaraş Afşin'de bir kütüphane açmıştık. Kütüphanemiz, tüm depremzede vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun.”
‘MESLEK İCRA ALANLARI OLUŞTURULMALI’
Çadır kentte yetişkinler için de mesleki faaliyet alanlarının oluşturulması gerektiğine de dikkat çeken Barış Dikmen, şunları kaydetti: “Kütüphanemizde araştırmalardan tarihe, romanlardan dergilere kadar, Türkiye Gençlik Birliği'nin ve Türkiye Liseliler Birliği'nin yayın organları, Kırmızı Beyaz ve Talebe dergilerimiz de başta olmak üzere 2 binin üzerinde kitabımız var.
“8. sınıf ve 12. sınıf öğrencisi arkadaşlarımız bizlere hep ‘Sınavlarımız yaklaşıyor. Ama bütün çalışma kitaplarımız enkazın altında kaldı. Onları çıkartıp alamıyoruz. Kırtasiyeler enkaz altında. Onlardan da temin edemiyoruz. Bize yardımcı olur musunuz?’ dediler. Biz de ilk olarak sınava girecek olan bu arkadaşlarımızın ihtiyaç duyduğu kitapları temin ettik. Valilerimiz, askerlerimiz ve tüm Türkiye'den kitaplar yollayan vatandaşlarımız sayesinde bu kütüphaneyi oluşturduk. Deprem bölgesinde insanların gıda, giyim, temizlik, su gibi ihtiyaçları karşılandı. Bu eksiklikler çözüldükçe, eğitim ve öğrenme hakkını sağlayabilmek için bu kütüphaneyi kurduk.
“Burada artık depremin yaraları sarılmaya başlandı. Gençlerle birlikte film izlemeye, eğlenceli etkinlikler yapmaya başladık. İnsanlarımız bir şeyler yapmak istiyor, uğraş vermek istiyor. Çünkü 5 Şubat’ta meslek sahibi olan insan şu an burada çadırının önünde. Öncelikle o meslek sahibi olan insanların kendilerini geliştirebilecekleri ve mesleklerini icra edebilecekleri alanların oluşturulması gerekiyor. Devlet yetkililerine de böyle bir görev düşüyor.”
TGB ÖNLÜKLERİNE EL KOYDULAR
Çadır kentte çok sayıda TGB üyesi de yaptıklarını belirten Dikmen, depremzede gençlerin kendi istekleriyle gelip görev talep ettiklerini aktardı. Gençlerin TGB önlüklerine el koyduğunu söyleyen Dikmen, şunları ekledi:
“Türkiye Gençlik Birliği olarak bir aydan beri sahadayız. Bu çadır kentte TGB önlüğü giyenler var. Kendi önlüklerimizin hepsini depremzede arkadaşlarımız istedi. Seve seve onlara verdik. Aynı zamanda burada çok sayıda arkadaşımız TGB üyesi oldu. “Genç arkadaşlarımız bizi ilk gördüklerinde dışarıdan bakıyorlardı, yanımıza gelmeye çekiniyorlardı. Teker teker selamlaştıktan sonra yanımıza gelmeye başladılar. Bir baktık ki arkadaş olmuşuz. Dediler ki ‘Biz önlüklerinizi almak istiyoruz’. Önlüklere el koydular, ‘Biz de görevli olmak istiyoruz.’ dediler. Şimdi biz buradan ayrılınca bu arkadaşlarımız bu bayrağı daha da ileriye götürecekler. TGB çalışmalarını yürütecekler.”