Meğer bu kadar kolaymış! Kış aylarına domates saklama yöntemleri...
Yaz sebzelerini kışın aynı lezzette tüketebilmemiz için bazı muhafaza yöntemleri kullanmamız gerekir. Bu sebzelerden biri olan domatesi buzlukta ya da dolapta nasıl saklarız? İşte kış aylarına domates saklamak için en kolay yöntemler...
Son derece olgun, sulu yaz domatesleri beklemeye değerdir, ancak elinizdeki birkaç numara ile bu harika keskin lezzeti yılın ilerleyen zamanlarında tadını çıkarmak için saklayabilirsiniz. Aşağıdaki yöntemlerle domatesleri konserve yapın, dondurun, kurutun ya da sadece pişirin. Bu yöntemlerden bazıları biraz zaman alsa da, domateslerinizi bütün kış tüketebileceksiniz ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyecek.
KIŞ AYLARINA DOMATES SAKLAMA YÖNTEMLERİ
1. DOMATES KONSERVESİ YAPIN
Domates konservesi, taze ve olgun domatesleri tüm yıl boyunca tadını çıkarabileceğiniz bir hale dönüştürmenin en klasik yoludur. Soyulmuş ve doğranmış domatesler, konserveye dönüştürüp yemek yapmaya zamanınız olmadığı anlarda sos yapmak, pizzalarda kullanmak ve güveçlere eklemek için mükemmeldir. İhtiyacınız olan tek şey domates, büyük bir tencere, kapatılabilir kavanozlar ve biraz zaman. Özel bir beceriye gerek yok, söz veriyoruz.
2. DOMATES PÜRESİ HAZIRLAYIN
Bu son derece basit domates sosu (aslında içinde biraz tuz bulunan pişmiş domates püresi) konserve yapmak için harikadır çünkü çok basittir. Hazırladığınız püreyi damak tadınıza göre ayarlayıp tercih ettiğiniz baharatları veya diğer aroma maddelerini ekleyebilirsiniz.
3. BUZLUKTA DONDURUN
Domatesleri dondurmak, kışın kullanmaya hazır olana kadar saklamanın en kolay yoludur. Öncesinde kabuklarını soymanız gerekmez hatta dondurulmuş domateslerin kabukları çok daha kolay soyulur. Ayrıca, konserve domates veya kurutulmuş domateslerin aksine, daha büyük bir başarıyla dondurulabilir. Ancak salatalarda kullanımı tadını yavan hale getireceğinden, yemeklere konulması dışında bir kullanım önerilmemektedir.
4. FIRINDA KURUTUN
Bu fırında kurutulmuş domatesler kendi başlarına pek uzun ömürlü değildir ancak onları bir kavanoza koyup üzerlerini zeytinyağı ile kaplar ve buzdolabına koyarsanız, gerçekten uzun süre dayanırlar. Kış salatalarına, makarnalara, güveçlere ve hatta kızartmalara ekleyebilirsiniz.
5. SICAK SUDA HAŞLAYIN
Haşlama, ürünleri sıcak suda kaynatmayı ve ardından pişirme işlemini durdurmak için sebzeleri soğuk suya batırmayı içeren bir gıda koruma tekniğidir. Büyük bir tencerede suyu kaynatın ve birkaç domates ekleyin. Domatesleri sıcak suda yaklaşık otuz saniye veya kabukları soyulmaya başlayana kadar bekletin. Domatesleri bir kepçe veya oluklu kaşıkla kaynar sudan çıkarın ve ardından buzlu suya daldırın. Domatesler soğuduktan sonra, fazla suyu süzmek için bir kevgir kullanın. Uzun süre korunabilecek domatesiniz hazır.
Çeviri ve derleme: Çisem Arslan
Kaynak: The Spruce Eats, Masterclass.com