Mehmet Şimşek görüşmesi sonrası CHP'den açıklama: Anlaşamadık
Cumhuriyet Halk Partisi Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Taleplerini anlatan Karatepe 'Anlaşamadık' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesinin ardından gündeme gelen ‘maliye’ toplantısı yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe bir araya geldi. Görüşme dört saat sürdü.
Ardından kameralar karşısına geçen CHP'li Karatepe 4 ana talepte bulunduklarını söyledi. Anlaşamadıklarını belirten Karatepe “Görüşme sonunda bir değişim iradesi göremedik. Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar" dedi.
Karatepe'nin açıklamalarından satır başları şöyle:
ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞINA İKİNCİ ZAM TALEBİ
“Enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir yerde asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılmamasını reddettik. Dolayısıyla asgari ücrete bir artışın yapılmasının zorunlu olduğunu ifade ettik. Benzer şekilde emekli aylıklarında artış yapılmasının zorunlu olduğunu ilettik.
‘FATURAYI VATANDAŞA ÇIKARMAKTA ISRARLILAR’
“Bakan Şimşek'e, asgari ücrete ve emekliye zam talebimizi ilettik ama görüşme sonunda bir değişim iradesi göremedik. Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar.”
‘ÇİFTÇİ DESTEKLERİ VERİLMİYOR’
“Görüşmeye gitmeden önce hesaplamasını yaptık. 89,6 milyar dolarlık desteğin çiftçilerimize sağlanmadığını görüyoruz 2006'dan bu yana. Desteklerin verilmediği dönemde Türkiye'nin tarımsal ithalata harcadığı paraların verilerini sayın Bakan'ın dikkatine sunduk.
VERGİ DÜZENLEMESİ
“Vergide adaletin sağlanması, insanların ekonomik güçleriyle orantılı olarak vergi ödemesini de paylaştık. Bugün Türkiye'de vergide adaletin olmadığını ifade ettik. Sayın Bakan'a düzenleme yapılması konusunda bazı önerilerde bulunduk.
‘TÜİK VERİLERİ ŞEFFAF MI?’
“TÜİK verilerine yönelik şüphelerin ortadan kalkmasını istiyorsanız bağımsız bir 'danışma kurulu' ya da 'hakem kurulu' gibi akademisyenlerden, konunun uzmanlarından bir heyet oluşturulsun. Bunlar TÜİK verilerini şeffaf bir şekilde incelesinler ve tereddütlerin ortadan kalkması için yardımcı olsunlar."