Mehmet Şimşek’ten faiz mesajı: TCMB yeterli sıkılaştırmaya ulaşıldığını düşünüyor
Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) Araştırma Merkezi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen İstanbul PPP Week (KÖİ Haftası) Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu katılımıyla başladı
Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yeterli sıkılaştırmaya ulaşıldığını düşündüğünü aktardı. Şimşek, "Program, fiyat istikrarını sağlamayı, mali disiplini yeniden tesis etmeyi, cari açığı azaltmayı, büyümede yeniden dengelenmeyi ve tabii ki verimliliği ve rekabet gücünü artıracak yapısal reformları hayata geçirmeyi hedefliyor. Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda para politikasında gerekli adımlar atılarak, sıkılaşma süreci başladı. Ayrıca bazı seçici kredi sıkılaştırmaları, niceliksel sıkılaştırmalar yaptık. Destekleyici maliye ve gelir politikaları uyguladık. Önümüzdeki dönemde de daha destekleyici gelir ve maliye politikalarını uygulamaya devam edeceğiz." diye konuştu.
İHRACATÇILARIN LİRANIN ZAYIFLAMASI BASKISI
Merkez Bankası rezervlerinin geçen yıl mayıs ayından bu yana önemli ölçüde iyileştiğini ve ihracatçıların liranın zayıflaması yönündeki çağrıları nedeniyle son birkaç haftadır baskı altında olduğunu söyleyen Şimşek, şunları kaydetti:
"Seçim yaklaşırken birçok spekülasyon var. Dün katıldığım bir televizyon programında da seçim sonrası bakış açımızı anlattım. Ama elbette, biliyorsunuz, insanlar geçmişe bakma ve geçmişi geleceğe taşıma eğilimindeler. Geçen yılın seçim öncesi ile karşılaştırıldığında mevcut koşullar önemli ölçüde farklı olduğundan para politikası seyrinin düzeltilmesi önemlidir. Attığımız diğer adımlar da var. Derecelendirme kuruluşları attığımız adımların sonunda görünümü yükseltti. Piyasaya baktığımızda ise Türkiye'nin risk algısı kredi notundan iki kademe daha iyi ve gerçekten önemli olan da bu."
‘TÜRKİYE’NİN KÖİ DENEYİMİ YÜKSEK’
DEİK Başkanı Nail Olpak da dünyanın son dönemlerde önemli sınamalardan geçtiğini, Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Gazze'de hala yaşanan trajedinin, dünyayı ve iş modellerini değiştirdiğini söyledi. Olpak, savaşlar, iklim değişikliği ve doğal afetler sebebiyle küresel ticarette aksamalar ve finansal sorunlar yaşandığını vurguladı. Olpak, İstanbul KÖİ Haftası'nın bu yılki teması olan "KÖİ: Küresel, Çevreci, Büyüyen" başlığına dikkati çekerek, çevreye odaklanarak büyümeyi sağlamak için kullanılan önemli araçlardan birinin de yatırımlar için KÖİ modeli olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin KÖİ alanında önemli bir uzmanlığa ve deneyime sahip olduğunu vurgulayan Olpak, şunları kaydetti: "Bu etkinlikte belki Türkiye ve belki de diğer ülkeler için bazı yeni nesil KÖİ modellerini konuşacağız. KÖİ çerçevesinin geliştirilmesinden ortakların rollerine kadar KÖİ projelerindeki kritik konuları tartışacağız. Anlaşmazlık yönetiminden sürdürülebilir kalkınma hedeflerine kadar birçok başlığı ele alacağız. Forumlar ayrıca eğitim programlarını ve saha ziyaretlerini de içerecek ki bunun normal projelerimizin yanı sıra mega projeler için de oldukça önemli olduğuna inanıyorum."