Memur zammı hakeme kaldı
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde Memur-Sen ile Kamu İşveren Heyeti, genele ilişkin tekliflerinde uzlaşma sağlayamazken, 11 hizmet kolunda mutabakat sağladı.
1 Ağustos'ta başlayan müzakere süreci sona erdi. Memur-Sen'in; refah payı, kira yardımı, 22 bin liranın altında kalan en düşük memur maaşına 1650 liralık ilave artış, yardımcı hizmetler sınıfının genel idare hizmetler sınıfına geçirilmesi ve oransal zam talebi başta olmak üzere genele ilişkin maddelerde uzlaşma sağlanamadı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleşen görüşmelerin ardından, "Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı." dedi.
BAKANA GÖRE KİMSE EZİLMEMİŞ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise "Gönlümüzden geçen, mali haklar konusunda da genel bir uzlaşma olsaydı çok daha iyi olurdu." değerlendirmesinde bulundu. Kimseyi enflasyona ezdirmediklerini savunan Işıkhan, "Zaten Ocak 2024'te yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam." dedi.
YASADA DEĞİŞİKLİK MADDESİ
"291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam kazanım sayısı toplamda 341'e ulaştı." diyen Yalçın, şunları kaydetti:
"En önemli çözüm merkezi, toplu sözleşme masası. Uzun süredir emek veriyoruz. Bu da şunu gösteriyor; memur toplu sözleşmesinde 4688 Sayılı Yasanın değişme zaruretini bir kez daha işaret ediyor. Bu konuda da bir madde imzaladık. Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının himayesinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız."
Yalçın, 3600 ek gösterge konusunda da Bakanlıkla beraber çalışacaklarını duyurdu.