Memurlar için kongre başladı
Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen "4688 Sayılı Kanun ve 10. Yılında Toplu Sözleşme Kongresi"nin ilk günü tamamlandı.

Kongre açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldı. Kamu görevlileri sendikacılığının en önemli sorunlarından biri olan 4688 sayılı Kanun masaya yatırıldı. Kongrede Memur-Sen ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından düzenlendi.
Açılışta konuşma yapan Bakan Bilgin, şöyle konuştu:
"Sendikal mücadele, bir taraftan demokratikleşmemize bir taraftan sosyal dengelerin inşa edilmesine katkı yapan kurumlardır. Bunun için sendikalar demokrasinin vazgeçilmez kurumlarıdır, bunun için sendikalar demokrasi mücadelesinin en önemli unsurlarıdır. Sendikaların ve toplu sözleşme mekanizmasının güçlenmesine toplumun bütün kesimlerinin ihtiyacı vardır."
‘ANORMAL ARTIŞ MAAŞLARI ERİTİYOR’
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, enflasyon verileri hakkında görüşlerini açıkladı. Bugün tüm ülkenin gündeminde enflasyon artışı olduğuna dikkat çeken Yalçın “Enflasyondaki bu anormal tırmanış maaşları eritiyor, alım gücünü düşürüyor, geçim sıkıntısını artırıyor. 6. Dönem Toplu Sözleşmemizde alım gücünü korumak için hükme bağladığımız enflasyon farkı bile bu enflasyonist ortamda kayıpları telafi etmeye yetmiyor. Memur-Sen olarak hükümetten beklentimiz; enflasyonun durdurulması ve geriletilmesi, ‘Eşel Mobil’ sistemi gibi ek tedbirlerle alım gücünün korunması, Alım gücünü artıracak maaş iyileştirmelerinin yapılması, Başta kamu görevlilerimiz ve sabit gelirlilerin enflasyona ezdirilmemesidir.” dedi.
YASA-MASA ÇELİŞKİSİ
Yalçın, ekonomik sıkıntıları ortadan kaldıracak bir sistem inşasının zorunlu olduğuna dikkat çekerek “Geçmiş dönemde görece bir istikrarda görülmeyen sorunlar bugün kendini çok sert bir şekilde gösteriyor. Biz, özellikle kamu görevlileri sendikacılığının çerçevesini belirleyen 4688 sayılı kanunun eksiklerini ilk günden itibaren dile getirirken, ‘yasa–masa’ çelişkisinin altını çizdik durduk.” dedi.
Kanunun ve toplu sözleşme düzeninin kitlenin beklentilerini karşılayacak, sorunlarını çözecek nitelikte olmadığını kaydeden Yalçın, “4688 tamamlanmalı, olgunlaştırılmalı, geliştirilmeli. Mevcut mevzuatla daha fazla ilerlemek mümkün değil. Biz diyoruz ki gelin bu yasayı da masayı da daha hakkaniyetli, daha yetkin hale getirelim. Süreci de sonucu da adil olsun; kamu işvereninin de kamu görevlisinin de içine sinsin.” dedi.
TALEPLER
Yalçın Kanunla ilgili konuşmasından öne çıkan talepler şöyle oldu:
- Toplu sözleşmenin kapsamı genişletilmeli.
- Hakem heyetinin yapısı değişmeli, adil kararlar verebilecek tarafsızlığa kavuşmalı.
- Grev hakkı verilmeli, kamu görevlisinin elini zayıflatan bu durum değişmeli.
- Sendikalı olmayı teşvik etmeyen sendikal düzen değişmeli, dayanışma aidatı mutlaka kanuna girmelidir.
- Toplu sözleşme süreci adil ve eşit şartlarda bir pazarlığı mümkün kılacak şekilde değişmelidir.
- Örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalı.
- Emeklilere sendika hakkı tanınmalı.
‘POLİTİKA ÜRETMELERİ GEREKİR’
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü İbrahim Aydınlı, son verilere göre memurların üçte ikisinin sendikalı olduğu bilgisini paylaşarak Türkiye sendikacılık tarihine ilişkin konuştu. Aydınlı, bu üniversitelerinin bu işbirliğinde olmasından memnuniyet duyduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Son 2 yıldır yaşadığımız salgın süreci de çalışma hayatında önemli dinamikleri değiştirdi. Çalışma hayatında dijitalleşmenin etkisinin giderek artacağı bir zeminde çalışanların ve sendikaların bu yeni duruma uyumu konusunda da yeni politikalar üretmeleri gerekir. Sendikal yasaları konuşurken bir taraftan da bu meselelere de yoğunlaşmamız gerekir.
3600 ÇALIŞMALARI MAYIS’TA TAMAM
Bilgin, 3600 ek göstergeye ilişkin şunları söyledi:
"Bundan da asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti bir sosyal devlettir. Ne demek sosyal devlet? Sosyal politikalarıyla çalışanlarını koruyan, enflasyona ezdirmeyen devlet, enflasyon artıyorsa enflasyona karşı koruyucu tedbirler alan devlet. Çalışanların çalışma şartlarını, statülerini ve standartlarını belirleyen devlet. 3600 ek göstergede çalışmamız son aşamaya geldi. Sosyal tarafların da katılımıyla çalışmamızı tamamlamak üzereyiz. Ümidimiz mayıs ayında çalışma tamamlanacak ve Meclis'e intikal ettirilecek. Bunun yanında, kamuda sözleşmeli personellerin durumunu isteğe bağlı olarak düzenlemek, bunu da belli kamu haklarına kavuşturarak çözmek istiyoruz. Bu konudaki çalışmamızı da tamamlamak üzereyiz, bunu sosyal taraflarla ele alıp bir çözüme kavuşturacağız."
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.