Memurlar zam için masaya oturuyor
Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren 2024 ve 2025 yılı maaş zammı ile ilgili toplu görüşme masası yarın kuruluyor.


Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren 2024 ve 2025 yılı maaş zammı ile ilgili Toplu Görüşme masası yarın (Salı) kuruluyor. Memur-Sen 2024 yılı Ocak ayında en düşük memur maaşının 29 bin 700 TL’ye, aynı dönem için Kamu-Sen ise en düşük memur maaşının 41 bin liraya yükseltilmesini talep ediyor.
ÜÇER AYLIK DÖNEMLERDE ZAM YAPILSIN
Memurların 2024 ve 2025 yılındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan toplu sözleşmeler bugün başlayacak ve Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanacak. Görüşmeler öncesi sendikalar taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletti.
Masaya memurlar adına oturacak olan Memur-Sen’in taleplerinin başında en düşük devlet memuru maaşına eksik uygulanan bin 650 TL’nin verilmesi bulundu.
Diğer talepleri ise şöyle:
“2024 yılı için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil, birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış yapılması, 2025 yılı için ise 6’şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 artış yapılması, 2 yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış yapılması.”
Teklifin kabul edilmesi halinde en düşük kamu görevlisi maaşı 2024 Ocak ayında 29 bin 700 TL’ye çıkacak. Kamu görevlilerine aylık 7 bin 650 TL kira yardımı verilmesi, dini bayramlarda kamu görevlilerine 4 bin 850 TL ikramiye ödenmesi, 8 bin 77 TL seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılması da Memur-Sen’in talepleri arasında bulunuyor.
EN DÜŞÜK MAAŞ 41 BİN 840 LİRAYA ÇIKSIN
Türkiye Kamu-Sen de geçtiğimiz hafta taleplerini açıkladı. Konfederasyonun açıkladığı talepler şöyle sıralandı:
“2024 yılının ilk altı aylık dilimi için yüzde 40, ikinci altı aylık dilimi için yüzde 30, ayrıca ocak ayından itibaren verilen zammın üzerine yüzde 10 refah payı talep ediyoruz. 2025 yılı için ise ocak ve temmuz aylarında yüzde 20’şer artış, yine ocak ayında yapılacak zammın üzerine yüzde 10 oranında refah payı talep ediyoruz. Enflasyon farkının ise TÜFE’nin maaşlara yapılan oransal artışların üzerine çıktığı aydan itibaren ödenmesini istiyoruz. 2024 yılının tamamı için refah payı dahil kümülatif yüzde 100.2, 2025 yılının tamamında ise refah payı dahil tüm maaşlara yüzde 58.4 ZAM olarak özetlenebilir. Mali taleplerimizin karşılanması durumunda bugün 20 bin 899 lira düzeyinde olan 15’in 1’indeki en düşük dereceli memur maaşı 2024 yılında 41 bin 840 liraya, 2025 yılında 66 bin 274 liraya, 25 bin 51 lira düzeyinde olan ortalama memur maaşı ise 2024’te 50 bin 153 liraya, 2025’te de 79 bin 442 liraya çıkacaktır. ”
UZLAŞI OLMAZSA HAKEM HEYETİNE GİDECEK
Yaklaşık 4 milyon Memur ve 2.5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen masaya oturacak. Toplu sözleşme görüşmelerinde taraflar arasında uzlaşma sağlanmaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek ve kurulun aldığı karar bağlayıcı olacak. Toplu sözleşme süreci, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının alınması da dahil olmak üzere en geç ağustos ayının son işgünü tamamlanıyor.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.