Menteşe’de fabrika için eylem
Muğla Menteşe’de faaliyet gösterecek çimento fabrikası önünde eylem yapıldı. Açıklamada köylünün iş istediği ancak, Alman Vakfın desteklediği çevre platformunun fabrikanın faaliyetini engellediği belirtildi.
Muğla’nın Menteşe ilçesinde bölgede yapılması planlanan Entegre Çimento Tesisi faaliyete geçemedi. Köylüler durumdan, Alman Heinrich Böll Stiftung Vakfı ile bağlantılı olan Deştin Çevre Platformunu sorumlu tuttu.
Çimento tesisi önünde toplanan grup, bir basın açıklaması yaparak platforma tepki gösterdi. “Gavur ajanları köyümüzü terk et”, “İş aş istiyoruz”, “Rantçı ajanlar değil, halk burada”, “Ajan işbirlikçileri değil halk burada” yazılı dövizler taşıyan köylüler “Çimento fabrikası istiyoruz” pankartı açtı.
Basın açıklamasını okuyan Bircan Avcı, köylülerin çevre hassasiyetiyle kandırıldığını söyledi ve “Şimdiye kadar yaşananlar neticesinde meselenin çevre olmadığını, bir milli sermaye şirketinin önünü kesmek için ajanlık faaliyeti yürütüldüğünü anladık. Çevre eylemleri adı altında halkın duyguları istismar edildi.” dedi.
Köylerinde uzun süredir işsizlikle mücadele ettiklerini söyleyen Avcı “Şirket, çevreye zarar vermeyeceğini, işçi seçiminde önceliği bizlere vereceğini açıkladı. Böyle bir yatırımı reddetmek bizim için akıl dışıdır. İş ve aş derdindeyken fabrikanın yapılmasını istememek, köy halkının menfaatine değildir.” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki çevre örgütlerinin Alman Heinrich Böll Stiftung Vakfı’yla hareket ettiğini belirten Avcı “Alman vakıflarla işbirliği yapanları kabul etmiyoruz. Bize çevre dersi verenler, bir yandan çimento şirketiyle pazarlık masasına oturmuş. Bu süreçte insanları baskı altına alarak eylemlere katılmaya zorladılar. Fakat şimdi tüm gerçekleri öğrendik. Biz, vatan, millet ve bayrak sevdalısı Deştin köylüleri olarak bu oyunu kabul etmiyoruz.” diye konuştu.
Yerel yöneticilere de seslenen Avcı “Bir avuç azınlığın değil, burada yaşayan insanların sesini dinleyin. İşsizliğin başını aldığı bu köyde, fabrika bizim için kurtuluş anlamına geliyor.” dedi.
NE OLMUŞTU?
Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Menteşe’de kuracağı fabrikaya karşı çevreye zarar vereceği gerekçesiyle itiraz edilmişti. Fabrika için verilen ÇED olumlu raporuna karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına dava açılmıştı. Bilirkişi heyeti başvurucular lehine ‘ÇED raporu iptal olmalıdır’ dedi. Davanın görüldüğü Muğla 2. İdare Mahkemesi de ÇED raporunun hukuka aykırı olduğuna hükmetti.