'Liralaşma sayesinde finansal direnç arttı'
Merkez Bankası Başkanı, 'Firmaların ve hanehalkının finansal dayanıklılık göstergeleri güçlü kalmaya devam etmektedir.' dedi. Geçen hafta itibarıyla TL mevduatların payı yüzde 62.4'e yükseldi. Liralaşma öncesi bu oran yüzde 33.61'e kadar düşmüştü.
Merkez Bankası (TCMB) 36. Finansal İstikrar Raporu'nda, “Türkiye’de emsal ülkelere göre oldukça düşük olan hanehalkı borçluluğundaki gerileme eğilimi devam etmektedir.” mesajı verildi. Reel sektörün finansal borç/finansal varlık oranı son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken, firmaların likidite, kârlılık ve borç ödeme göstergelerindeki olumlu seyrin sürdüğüne işaret edilen raporda, “Yabancı para (YP) kredi kullanan firmaların sayısındaki azalma eğilimi sürerken, firmaların YP borçluluğunu ihracat gelirleri ile karşılanma oranları artmaktadır. Potansiyel büyüme ve cari dengenin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı olarak desteklemesi amacıyla hayata geçirilen hedefli kredi politikası sonucunda, kredi kompozisyonunda hedeflenen yönde değişim gerçekleşmektedir.” denildi.
SONUÇLARINI VERİYOR
Raporun önsözünde de TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun şu ifadeleri yer aldı: “Liralaşma Stratejimiz çerçevesinde 2022 yılı başından itibaren attığımız tüm adımlar kalıcı fiyat istikrarını finansal istikrarla bir arada sağlayacak bir perspektifle oluşturulmaktadır.... Nitekim attığımız adımlar sonuçlarını vermeye başlamıştır. Bilançolarda yaşanan liralaşma ile reel sektör firmalarının yabancı para pozisyon dengesi iyileşirken, hanehalkının finansal varlık kompozisyonunda Türk lirasının payı önemli ölçüde artmaktadır. Bu sayede firmaların ve hanehalkının finansal dayanıklılık göstergeleri güçlü kalmaya devam etmektedir.”
TÜRK LİRASI ODAKLI
Hayata geçirilen hedefli kredi politikaları ile kredi kompozisyonunun hedeflenen yönde değiştiği ve net ihracatçı firmalar ile KOBİ’lerin toplam kredilerdeki payının arttığına dikkat çeken Kavcıoğlu, şunları söyledi: “TL kredi faizlerinin para politikası faizlerine yakınsaması sağlanarak firmaların finansmana erişimi desteklenmiş ve firmaların finansman maliyeti kanalıyla parasal aktarımın etkinliği güçlendirilmiştir. Bankacılık sektörünün aktif kalitesindeki iyileşme tüm kredi türlerinde ve kredi riski göstergelerinde gözlenmektedir... Arz kapasitesini artıracak finansal koşullar ile cari denge kalıcı fiyat istikrarıyla uyumlu bir yapıya kavuşturulacaktır. Liralaşma adımları ve çeşitlendirilmiş rezerv yönetimi ile de finansal istikrarın Türk lirası odaklı olarak tesis edilmesine katkı sağlamaya devam edilecektir.”
DOLAR KURU BEKLENTİSİ AŞAĞI ÇEKİLDİ
Merkez Bankası verilerine göre yurt içi yerleşiklerin bankalardaki mevduatlarında TL'nin payı yüzde 62.4'e yükseldi. 12 Mayıs haftasında TL mevduatlar 18.1 milyar lira artarken, döviz mevduatları (parite etkisinden ari) 2.19 milyar dolar azaldı. Dövizin payı yüzde 37.6'ya düştü. Önceki yıl faiz indirim süreciyle birlikte kur atağının yaşandığı dönem TL mevduatların payı 17 Aralık 2021 itibarıyla yüzde 33.61'e kadar düşmüştü. Bu arada geçen hafta yabancıların 135.1 milyon dolarlık hisse sattığı görüldü. Seçim öncesi yapılan satışlar dikkat çekti. TCMB'nin düzenlediği piyasa katılımcıları anketi mayıs dönemi sonuçlarına göre, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37.77 iken, bu anket döneminde yüzde 37.17 oldu. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD doları/TL) beklentisi de bir önceki anket döneminde 23.15 TL iken, bu anket döneminde 23.09 TL oldu.