‘Merkezi Hükümet’ kavramı haber metinlerine de girdi
İBB yönetiminin İstanbul’da taksiye dönüşmek isteyen 1000 minibüs ve dolmuş için hazırladığı teklif UKOME’de reddedildi. Sözcü gazetesi, haberi “merkezi hükümetin çoğunlukta olduğu UKOME” şeklinde vererek, haberlerinde ‘merkezi’ hükümet kavramını kullanmaya başladığını gösterdi.
İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar başkanlığında Yenikapı'daki Avrasya Gösteri Merkezi'nde toplandı.
UKOME toplantısında minibüsten taksiye dönüşmek isteyen 1000 taksi plakası teklifi de gündeme geldi.
Daha önce yapılan toplantılarda yeni taksi düzenlemesi teklifi üç kez reddedilmişti. Son UKOME toplantısına yeniden oylanan teklif yeniden reddedildi.
SÖZCÜ: MERKEZİ HÜKÜMETİN ÇOĞUNLUKTA OLDUĞU UKOME
Konuyla ilgili Sözcü gazetesinin internet sitesinde Özlem GÜVEMLİ imzasıyla yapılan haberde “merkezi hükümetin çoğunlukta olduğu UKOME” ifadesi kullanıldı.
Haberin ilgili kısmında şöyle denildi:
“Yönetmelik değişikliği ile üye sayısı belediyenin çoğunluğunu elinden alacak şekilde merkezi hükümet lehine değiştirilen UKOME üyeleri arasında teklifle ilgili oylama yapıldı. Teklif, merkezi hükümet temsilcilerinin oyları ile reddedildi.”
İBB yönetiminin İstanbul’da taksiye dönüşmek isteyen 1000 minibüs ve dolmuş için hazırladığı teklif, merkezi hükümetin çoğunlukta olduğu UKOME’de reddedildi. https://t.co/K9iJuabmUg
— Sözcü (@gazetesozcu) December 23, 2020
İBB yönetiminin İstanbul’da taksiye dönüşmek isteyen 1000 minibüs ve dolmuş için hazırladığı teklif, merkezi hükümetin çoğunlukta olduğu UKOME’de reddedildi. https://t.co/K9iJuabmUg
— Sözcü (@gazetesozcu) December 23, 2020KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Ekrem İmamoğlu, 2019 Yerel Seçimleri sürecinde “İstanbul, Ankara’dan yönetilemez” diyerek merkezi hükümete karşı yerel hükümet söylemini dile getirmişti. Pandemi sürecinde “yardım” adı altında vatandaşlardan bağış toplamak isteyen İBB’ye tepkiler gelince İmamoğlu, “bağış toplamak gibi merkezi yönetimin elinde olan yetkilerin belediyelere devredilmesi gerektiği” talebini açıklamıştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “merkezi-yerel hükümet” ayrımı yapanlarla ilgili CNN Türk’te yaptığı açıklamada, “Merkezi hükümetle yerel hükümet gibi daha önce terör örgütünün ülkemize sokmaya çalıştığı bir anlayışı yardım kampanyası bahane edilerek bir şey ortaya konulmasından endişe ettiğimi, halk tabiriyle işkillendiğimi ve İçişleri Bakanı olarak da görevimin tam da bu işkillenmeler olduğunu burada paylaşmak isterim” demişti.
PERİNÇEK: YEREL HÜKÜMET SÖYLEMİ ABD PROJESİDİR
Yerel hükümet-merkezi hükümet tartışmasına ilişkin Haziran 2020’de Habertürk’te Hülya Hökenek’in sunduğu Enine Boyuna programında açıklama yapan Doğu Perinçek, “CHP’nin özellikle İstanbul ve İzmir Belediyeleri ‘merkezi ve yerel hükümet’ söylemlerini dile getirdiler. Anayasamızda böyle bir şey yok. Bu ancak federasyonlarda veya özerklik sistemlerinde olur. Bu olayın temelinde, Türkiye’nin idare sistemini, anayasal düzeninin değiştirilmesi talebi var. Bu bir ABD ve AB projesidir. CHP Genel Merkezi de son kongresinde Avrupa Özerklik Şartnamesini kabul etmişti. Türkiye’nin milli devletine karşı bu programı, FETÖ ve PKK’yla ittifak halinde uygulamak isteyen, çırpınan bir CHP var. Ama bunu yapamayacaklar, öyle bir güçleri yok” demişti.