Mesafe yoksa açık alanda da maske
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, mesafenin korunamadığı açık alanlarda maske kullanımının, toplumun sağlığı açısından faydalı olduğunu belirtti.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Yavuz, Kovid-19 ile ilgili yeni kararlara ilişkin, "Bilim dünyası olarak, bilimsel gerçekleri değerlendirdiğimiz zaman bunun için erken olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Ülkelerin toplumdaki bunalmayı da göz önünde bulundurarak tedbirleri gevşetme yoluna girdiklerini ifade eden Yavuz, açık alanlarda da mesafenin korunamadığı futbol maçları gibi ortamlarda maske kullanımının devam etmesi gerektiğini söyledi. Yavuz şöyle konuştu:
"Özellikle mesafeyi koruyamadığımız okul, otobüs, toplu taşıma gibi alanlarda maske takmamak mümkün değil. Buralar çok kalabalık. KLİMİK Derneğinin Başkanıyım. Yaklaşık 3 bin enfeksiyon hastalığı ve klinik uzmanını da temsil ediyorum. Dernek olarak görüşümüz de bu şekilde. Yani pandeminin devam ettiğini düşünüyoruz. Açık alanlarda da mesafe korunamıyorsa -futbol maçları buna örnek verilebilir- insanların maske kullanmasının, kendi ve toplum sağlığı açısından faydalı olduğunu söylüyoruz."
EK DOZLARI YAPTIRMAYANLAR RİSK ALTINDA
Kararlar alınırken Omicron varyantında vaka sayısının azalacağı, sonbaharda da hafif değişerek artık daha fazla insanı etkilemeyeceği varsayımıyla hareket edildiğini savunan Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu bir hipotezdir. Bu virüs en başından beri bize çok sürprizler yaptı. Değişme kapasitesinin olduğunu biliyoruz. Bu iyi senaryonun yanında kötü senaryolar da var; 'Daha virülans bir virüs ortaya çıkabilir. Bağışıklıktan kaçabilir.' Şu an aşılar yeterince doz yaparsanız Omicron'dan da koruyor. Ama aşıdan tamamen kaçan bir varyant olabilir. Bilim çevreleri bu kötü senaryoları da mutlaka değerlendirmek, bunların üzerinden hareket etmemiz, çok basit önlemleri de devam ettirmemiz gerektiğini düşünüyor. Dünyada ülkeleri yönetenler de o olumlu senaryodan gitmek istiyorlar." Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'deki Kovid-19 vakalarının yüzde 98'inden fazlasının Omicron varyantı olduğunu vurguladı. Yavuz, "Omicron varyantı eskisine göre daha az tehlikeli olsa bile yine de oldukça tehlikeli bir hastalık. Gripten daha tehlikeli bir hastalık. Özellikle ek doz aşısını yaptırmamış ve riskli olan kişiler için çok tehlikeli" uyarısında bulundu.
‘AŞILARI İHMAL ETMEYİN’
Prof. Dr. Yavuz, hastanede yatarak tedavi gören, özellikle de durumu ağır olan hastaların birçoğunun eksik aşılı yaşlılar olduğuna dikkat çekerek, “İhmal etmesinler ve korkmasınlar aşılardan. Gerçekten koruyor, çok etkili ve istenmeyen etkileri çok sınırlı" dedi. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, velilerden, hem kendilerinin hasta olmaması hem de risk gruplarına virüsün taşınmaması için hasta çocuklarını okula göndermemelerini istedi.
YENİ DÖNEMİN KURALLARI
Kovid-19 salgınında yeni dönemin kuralları netleşti. İçişleri Bakanlığınca Kovid-19 tedbirleri kapsamında hazırlanan genelge valiliklere gönderildi. Maske mesafenin korunamadığı kapalı alanlarda takılacak. Ulaşım araçları, okul, hastane, sinema, tiyatro’da maske hâlâ zorunlu.
MASKE
Açık alanlar ile sosyal mesafenin uygulanabildiği ve uygun havalandırma koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde maske kullanma zorunluluğu yok. Yeni bir karara kadar okul, hastane, sinema, tiyatro ile toplu ulaşım araçlarında maske kullanım zorunlu.
HES KODU
Alışveriş merkezleri (AVM), tiyatro, halı saha gibi belirli alanlara girecek veya toplu ulaşım araçları kullanacak kişilere HES kodu sorgulaması yapılmayacak.
PCR TESTİ
Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ya da son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen negatif PCR test sonucu istenmeyecek.
ÜLKEYE GİRİŞLER
Hava yolu ile sınır kapılarımızdan ülkemize girişlerde; Dünya Sağlık Örgütü veya Türkiye tarafından acil kullanım onayı verilmiş aşılardan en az iki doz (Johnson & Johnson için tek doz) yaptırdıklarını ibraz edenler karantinaya alınmayacak. Aynı şekilde, son 6 ay içinde hastalığı geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenler veya son 72 saat içinde alınmış negatif PCR test sonucu ibrazı veya son 48 saat içinde alınmış negatif hızlı antijen testi ibraz edenlere de karantina tedbiri uygulanmayacak. 12 yaş altındaki çocuklar, PCR/Antijen test raporu ile aşı sertifikası uygulamalarından muaf tutulacak.
Kara, deniz ve demiryolu sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yapanlardan belge istenmeyecek.
Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için uçak mürettebatı ve kilit personel PCR testi ve karantina uygulamasından muaf tutulacak.