Meslek birlikleri duyurdu: Telif alanında ‘devrim niteliğinde’ gelişme
Sanatçıların telif hakkı mücadelesinde önemli bir aşama kaydedildi. Bundan böyle bütün konaklama tesisleri ve festival düzenleyen işletmeler, müzik meslek birlikleri ile lisanslama yapmak zorunda.
Müzik sektörünün en önemli problemlerimden biri olan otellerde çalınan müzikler için lisans alma sorunu çözüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan genelgeye göre, bütün konaklama tesislerine telif ödeme zorunluluğu getirildi. Müzik meslek birliklerinin konuyla ilgili yaptığı ortak duyuru şöyle:
“Oteller, zorunlu lisanslama kapsamına alındı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 7 müzik meslek birliği arasında yaklaşık 2 yıldır yapılan çalışmalar sonucu Türkiye’de faaliyet gösteren müzik kullanıcısı bütün otel, motel, pansiyon ve konaklama tesislerini zorunlu lisanslama kapsamına alan genelge Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi.
Türk müziği ile sanatın ve sanatçının 5846 sayılı FSEK Kanunu çerçevesinde korunması hususunda yaptıkları bu işbirliği ve gösterdikleri yüksek çaba nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a, aşağıda isimleri yazılı meslek birlikleri olarak sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.
Bununla birlikte, çözüm üretmeye ve işbirliğine dayalı yaklaşımlarından ötürü TUROFED, TUROB ve bütün paydaşlarımıza da teşekkürlerimizi iletiyoruz.
MESAM, MSG, MÜYAP, MÜYORBİR, MÜZİKBİR, MÜYA-BİR, TSMB”
YEDİDE BİRİ TELİF ÖDÜYORDU
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, “Devrim Niteliğinde Gelişmeler” başlığıyla yayınladığı videoda konuyla ilgili detaylara yer verdi. Ergül, ülkemizde sayısı 21 bin civarında olan otel, motel, pansiyon gibi konaklama mekanlarından şimdiye kadar sadece 3 bin civarında olanının müzik lisanslaması yaptığını belirterek resmi gazetede yayınlanan genelgeden sonra artık bu işletmelerin hepsinin telif sistemine dahil olacağını söyledi.
FESTİVALLERE DE ZORUNLULUK GELİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği binin üzerinde festivalin de sisteme dahil edileceğini sözlerine ekleyen Recep Ergül, ülke çapında bakanlığın desteklediği binin üzerinde festival düzenlendiğini, hiçbir meslek birliğinin bu festivallerden tek kuruş bile telif alamadığını belirterek Bakan Ersoy’un konuya son noktayı koyduğunu aktardı. Bakan Ersoy ile yaptığı her görüşmede konuyu dile getirdiğini belirten Ergül, “Telif Hakları Genel Müdürlüğü bundan sonra isteyeceği belgeler arasında meslek birliği ile lisans sözleşmesini şart koşacak. Lisans sözleşmesi yoksa o desteği kendisine vermeyecek.” dedi.
MÜZİK ÇALAN HER TESİS SORUMLU
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 7 müzik meslek birliği arasında yapılan çalışmalar sonucu Türkiye'de faaliyet gösteren tüm otel, motel, pansiyon ve konaklama tesislerini zorunlu lisanslama kapsamına alan tebliğ iki hafta önce Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Tebliği ile birlikte otellere çalınan müzikler için müzik meslek birliklerinden lisans almak zorunlu oldu. Böylelikle otel, tatil köyü ve pansiyon gibi işletmeler; çok sayıda sanatçının eserlerinin bulunduğu repertuarlar için müzik meslek birliklerinin belirlediği tarifeler üzerinden zorunlu lisanslama yapacak.
VAR OLAN İŞLETMELERE EKİM’E KADAR SÜRE
Oteller ve diğer konaklama tesisleri, müşterileri için çaldıkları müzikler için Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında faaliyet gösteren federasyonlardan müzik lisans belgesi alacak. Alınacak belge, turizm işletme belgesi başvurularına eklenecek. Tebliğin yayımından önce belgelendirilen konaklama tesisleri, müzik lisansına ilişkin belgeyi 1 Ekim 2023'e kadar Bakanlığa sunacak. Düzenleme, geçici nitelikteki basit konaklama turizm işletmesine sahip işletmeleri de kapsayacak.