Metalde 5 iş yerinde 2 bin işçi için grev vakti
Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası üyesi 5 iş yerinde 2 bin işçi için grev aşamasına gelindiği yaptığı açıklama ile duyurdu. Açıklamayı yapan Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, Hükümet ve sermayenin işçi sınıfının haklarına saldırılarının sürdüğüne dikkat çekti
Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi 5 iş yerinde 2 bin işçi için grev aşamasına gelindiği duyuruldu.
GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Electric ve Arıtaş Kriyojenik, Green Transfo Enerji iş yerlerinde arabulucu süreci tamamlandı. Sendika grev ve mücadele takvimini açıkladı.
Açıklamayı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar yaptı. Hükümet ve sermayenin işçi sınıfının hak ve çıkarlarına saldırılarının sürdüğüne dikkat çeken Atar, ücret politikalarını eleştirdi.
Adaletsiz vergi yükü altında, düşük ücretlerle geçinmeye çalışan işçilerin geçim mücadelesi verdiğini belirten Atar, “Metal işçileri, ağır çalışma koşullarında yoksulluk sınırının altında çalışmaya isyan ediyor, ekmeklerini büyütme mücadelesi veriyor. Toplu sözleşmeler ile sömürüyü biraz olsun sınırlandırmaya çalışıyor ve ağır yaşam koşularını iyileştirmek için mücadele ediyor. Giderek yoksullaşan, reel ücret kaybına uğrayan metal işçileri, kendilerine giydirilmek istenilen bu politikaları toplu sözleşmeleri aracılığı ile yırtıp atıyor.” dedi.
PAZARLIKTAN SONUÇ ÇIKMADI
Atar, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu, MESS üyesi dört işletmede ve MESS üyeliğinden ayrıla bir işletmede yaklaşık 2 bin işçiyi ilgilendiren bir toplu pazarlık sürecinde olduklarını belirtti. Görüşmelerin 9 Ağustos’ta başladığını ve 4 Ekim’de sona erdiğini kaydeden Atar, “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu gereği, arabulucu raporunun sendikamıza gelmesi ile grev aşamasına geçilmektedir ve bu tarihten sonraki 60 gün içinde greve çıkılması gerekmektedir.” dedi.
MESS YİNE ESNEKLİĞİ MASAYA KOYDU
Atar, masadaki toplu sözleşme başlıklarını da şöyle anlattı:
“Ücret zammı olarak ilk 6 aylık dönem için ortalamada yüzde 125 ücret artışı talep ettik. Sosyal haklarımızın çok düşük kalması nedeniyle çeşitli kalemlerde sosyal haklar belirledik. Örneğin, 2bin 560 lira olan Ramazan Bayramı ödemesi için net 15 bin lira, 2 bin 815 lira olan Kurban Bayramı ödeneği için net 20 bin lira, 2 bin 788 lira olan izin ödeneği için net 15 bin lira ve aylık net 77 lira olan çocuk parası olarak aylık net 400 lira gibi çeşitli sosyal hak taleplerinde bulunduk. Ayrıca, idari maddeler olarak tanımladığımız, çalışma koşullarını düzenleyen çeşitli maddelerle ilgili taleplerimiz oldu.”
MESS ile yapılan bir dizi görüşme sonrası gelinen aşamada hiçbir tekliflerinin kabul edilmediğini kaydeden Atar, “Aksine kazanılmış haklarımızı geriye götüren ve esneklik içeren karşı maddeler teklif edildi.” dedi.
Bununla beraber MESS’in ücret zammı teklifi, ücretlere önce yüzde 22 oranında zam yapılması ve ardından da seyyanen/maktu olarak saat ücretlerine 23 lira eklenmesi oldu. Sosyal haklarda ise birinci yıl için yüzde 60 oranında artış teklif edildi.
4 ARALIK’TA BAŞLIYOR
Söz konusu işletmelerin sektördeki pazarının yaklaşık 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade eden Atar, emeğin üretimden aldığı payının ise sürekli azaldığını söyledi.
Atar, Genel Yönetim Kurulumuz, fabrikaların bağlı bulunduğu şubelerimizin başkanları ile gelinen aşamayı değerlendirmiş ve önümüzdeki döneme yönelik yeni mücadele kararları almıştır. Bu kapsamda, bir taraftan üretimden gelen gücün kullanılması kararı diğer taraftan da grev uygulama kararı alınmıştır. Artık bekleyecek zaman kalmamıştır. Şimdi grev zamanıdır.” açıklaması yaptı.
Buna göre, Hitachi Energy işletmesine bağlı 4 fabrikada 500 işçi 4 Aralık günü greve çıkacak. Diğer işletmelerde de kademeli olarak grev başlatılacak.