Milletvekilleri çalışmadı maaş zammı yetişmedi
Memur ve emekli maaşlarına ek zammı içeren ekonomi kanun teklifi, Genel Kurul'da toplantı yeter sayısına ulaşılamayınca yasalaşamadı. Ak Partili yetkililer, fark ödemesi için yeniden bir düzenleme yapılabileceğine işaret etti.
Meclis ekonomik düzenlemeler için mesaisini bu haftalık tamamladı. Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme dışında aldıkları yüzde 2 buçukluk zam Meclis'te milletvekillerinin Genel Kurul'da yeterli sayıda olmaması nedeniyle rafa kalktı.
Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta birçok düzenlemeyi içeren 18 maddelik ekonomi paketi görüşmeleri yapıldı. Maddeler içinde memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme kapsamında alacakları zam oranına ek olarak verilen yüzde 2 buçukluk artış da bulunuyordu. Zammın yasalaşması için haftabaşında Meclis Genel Kurulu'nda görüşmelere başlandı. Teklifin kabul edilmesi ve 15 Ocak'ta maaşların zamlı olarak yatırılması bekleniyordu.
YOKLAMA TALEBİ
Önceki gün yapılan görüşmelerde teklifin 10 ve 18’inci maddelerini kapsayan ikinci bölümü üzerinde konuşmalar yapıldı. İyi Parti Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, 10'uncu madde ile yetki devrinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun süreç dışı tutulduğunu öne sürdü.
Teklifin 11’inci maddesinde Ak Parti milletvekilleri TOKİ ile ilgili bir önerge verdi. TOKİ tarafından 1 Aralık 2021’den önce ihale edilen ve devam eden sözleşmelerde Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesi istendi. Önergenin okunması üzerine CHP Grubu yoklama talep etti.
Yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamadı. Bu nedenle Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşimi 18 Ocak Salı günü saat 15'te toplanmak üzere kapattı.
FARK ÖDEMESİ DÜZENLEMESİ
Teklifin geri kalanında bulunan memur ve emekliye ek zammı içeren madde görüşülemedi. Zam farklarının 15 Ocak'ta yatırılması için teklifin bu hafta yasalaşması gerekiyordu. Ak Partili yetkililer ise fark ödemesi için yeniden bir düzenleme yapılabileceğine işaret etti.