Milleyha kuş cennetine yine moloz döktüler
Nadide kuşların uğrak yeri Milleyha’da, bu kez kara taşkuşu kayıt altına alındı. Türü görmek isteyen kuş gözlemcileri ertesi gün aynı alanda çöp ve molozlarla karşılaştı. Dahası bir dozer de yolu düzlüyordu
Türkiye’de ilk kez Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Milleyha Kuş Cenneti’nde kara taşkuşu kayıt altına alındı. Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Dr. Ali Atahan’ın objektifine yansıyan türü görmek isteyen kuş gözlemcileri Milleyha’daydı. Ancak kuşun görüldüğü alanda molozlar ve çöple karşılaştılar.
Milleyha’da bugüne kadar 287 kuş türü kayıt altına alındı. Türkiye’de görülmeyen nadide türlerin kayıt altına alındığı Milleyha, geçen 1 Eylül’de sulak alan ilan edildi. Doğaseverler, kuş gözlemcileri bu haberle sevindi. Alan kuşları ile ünlü olduğu kadar, sık sık çöp ve moloz döküldüğü için de gündeme geliyordu. Bundan sonra alanın kuşlar için yuva olacağı düşünüldü. Milleyha üzerine dökülen çöp ve molozlarla yine gündemde.
Fotoğraf: Ali Atakan
HAZAR DENİZİ’NDEN HİNDİSTAN’A
Dr. Ali Atahan, cumartesi günü Hazar Denizi ile Hindistan arasını yurt edinen kara taşkuşunu fotoğrafladı. Türkiye’de ilk kez görülen tür, kuş gözlemcileri tarafından ilgi ile karşılandı. Kuş gözlemcileri türü fotoğraflayabilmek için Milleyha’daydı. Ancak kuş yerine çöp ve molozlarla karşılaştı. Dahası bir dozerin alanda çalışma yaptığına tanıklık etti.
Dr. Ali Atahan, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, kara taşkuşu ile ilgili bilgi verdi: “Hazar Denizi doğusundan Hindistan'a uzanan bölgede üreyen, Hindistan'dan Yeni Gine Adası'na kadar bölgede kışlayan bir tür. Ülkemize en yakın Kıbrıs ve İsrail'de kayıt mevcut. Genelde sonbahar aylarında serbest dağılım gösterebiliyor. Avrupa’da iki üç kaydı var. Hatay Arap levhasının kuzey batı köşesinde yer alıyor. Orta Asya’ya giden kuşlar Hatay’a uğruyor. Ötücü bir kuş, böcekle besleniyor. Türkiye’de daha önce aynı aileden üç tür görülmüştü. Cumartesi günü saat 16.00’ya kadar alandaydık. Biz ayrıldıktan sonra kuşun beslendiği noktalara birkaç kamyon dolusu moloz ve çöp dökmüşler.”
DENETİME GEREKSİNİM VAR
Milleyha Kuş Cenneti’nde bir bölge sulak alan ilan edildi, ancak sahanın üçte ikisi özel mülk. Doğaseverler, ekosistemi aynı olan alanlarda uygulamanın da aynı olması gerektiğini belirtiyor. Bunun için de kamulaştırma talebinde bulunuyorlar.
Çöp ve moloz dökülmesinin kuşları doğrudan etkilediğini ifade eden Dr. Atahan “Kara taşkuşu, dün yoktu, bugün yine bulamadılar. Sulak alan ilanı da tek başına koruma sağlamıyor. Denetim olmalı, ekiplerin sayısı artmalı” dedi.
ALANA DOZER GİRDİ
Kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu beraberindeki diğer kuş gözlemcileri ile alanda bir dozerin çalışmasına tanıklık etti. Kuş gözlemcileri, dozerle yolu düzleyen kişiyle konuşarak ikna etti. Emin Yoğurtçuoğlu, twitter hesabından tepki gösterdi: “Dün, Türkiye için yeni kuş türü çıkaran alana, geceleyin moloz döküp kuşu kaçıran yere ne denir? Şu an gözümüzün önünde bir dozer, dün kuşun görüldüğü alanı eziyor. Yol açıyormuş. Lanet olsun bu başıboşluğa! Ortalığı dümdüz ettikten sonra sazları, toprağı yara yara dün Türkiye için görülen kara kaşkuşunun alanından geçen bir dozer. Sonra Türkiye’nin her yerinden gelen onlarca kuş gözlemcisi kuş nereye kayboldu diye üzülüyor. Milleyha yok ediliyor!”