Milli bayramlar yeniden yönetmelikte
MEB, Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle milli bayramlarımız belirli gün ve haftalar çizelgesine ekledi. Kutlu Doğum Haftası’nın yerine ise tarihi Diyanet tarafından belirlenmek kaydıyla Mevlid-i Nebi Haftası geldi
Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ekinlikler Yönetmeliği’ni belirli gün ve haftalar çizelgesini değiştirdi. Daha önceki yıllar çizelgede ulusal bayramlara yer verilmezken yeni düzenleme ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı tekrar çizgeye eklendi.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında ulusal bayramlarla ilgili değişikliği de içeren kararlar yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı daha önceki yıllar da okullara gönderdiği belirli gün ve haftalar çizelgesinde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na yer vermemişti. Bakanlığın bu kararı tepkilere neden olmuş ve milyonlar her milli bayramda meydanlara inerek Cumhuriyeti ve Atatürk’ü selamlamıştı. Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararla birlikte belirli gün ve haftalar çizelgesine milli bayramlar yeniden eklendi.
Bununla birlikte her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılan Kutlu Doğumu Haftası çizelgeden çıkarıldı. Kutlu Doğum Haftası’nın yerine Mevlid-i Nebi Haftası çizelgeye eklendi. Mevlid-i Nebi Haftası’nın ne zaman kutlanacağı ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na bırakıldı. Mevlid- Nebi Haftası’nın tarihi Hicri takvime göre belirlenecek.
‘YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ’
Alınan yeni kararları Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ile konuştuk. Milli bayramların kutlanmasını yasaklayan kararlardan vazgeçilmesini doğru bir adım olarak değerlendiren Yıldırım şunları ifade etti: “Öncelikle milli bayramlarımız olması gerektiği gibi okullarda öğrencilerimiz tarafından değerlerimizi, bizi biz yapan, bağımsız yapan, Atatürk ve silah arkadaşlarının unutulmadığı şekilde kutlanması lazım. Milli değerlerimizin gençlere aktarılması ve hissettirilmesi gerekiyor. O yüzden milli bayramların kutlanmasını engelleyen uygulamalardan, yanlıştan dönülmüştür. Sendika olarak doğru bir hamle olduğunu düşünüyoruz. Kutlu Doğum Haftası’na gelince; önceki bakanlık döneminde FETÖ tarafından uygulamaya konulan bir hafta idi. Bunun Türkiye’deki hiçbir değerle ilgisi yoktu. O haftanın önemli günü 23 Nisan’dır. Bunu yok saymak kabul edilemez. Şimdi kaldırılan uygulamanın yerine adı değiştirerek yine dini motiflere yer veren uygulamaların getirilmesi de doğru değil.”
Yönetmelikte ayrıca, Öğrenci Kulüpleri Çizelgesi de değişti. Geçen yılki çizelgede yer alan kulüplere yenileri eklendi. Enerji Verimliliği Kulübü, Girişimcilik Kulübü, Kişisel Verileri Koruma Kulübü, Model Birleşmiş Milletler Kulübü, Zeka Oyunları Kulübü çizelgeye eklendi. Geçen yıl eğitimciler tarafından Müzik Kulübü’nün yerine getirilen Hoş Sada ve Musiki Kulübü yerini korurken Müzik Kulübü de çizelgeye eklendi.
SOSYAL ETKİNLİKLER SİSTEME İŞLENECEK
Öğrencilerin okul içinde ve dışında katıldığı sosyal etkinlikler e-Okul sistemine işlenecek. Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle sınıf veya şube rehberlik öğretmenlerinin görevlerine bir yenisi eklendi. Rehberlik öğretmenleri öğrencilerin okul dışı etkinlikleri, kendi sınıf/şubesi ile birlikte yürüttüğü toplum hizmeti çalışmaları ve buna ilişkin belgeleri e-Okul Sistemi üzerinde açılan Sosyal Etkinlik Modülü’ne işleyecek.
ÖZEL YETENEKLİYE KONTENJAN
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle üstün zekalı ve özel yeteneklilerin eğitim gördüğü bilim sanat merkezlerinde eğitim gören öğrencilerinin liselere yerleştirmelerine ilişkin yeni düzenleme yapıldı. Yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu; ilgili okul öğretmenlerince yapılacak değerlendirme sonucunda, güzel sanatlar liselerine uluslararası yarışmalarda ilk üç dereceye girenler ile bilim ve sanat merkezlerine kayıtlı öğrencilerden görsel sanatlar ve müzik alanında tanılanmış özel yetenekli öğrencilerin okullara her şube bazında ikişer kontenjan kullanılarak 1 Ekim - 31 Aralık tarihleri arasında nakillerini yapacak. Komisyon ayrıca, bilim ve sanat merkezlerinde eğitim alan, genel yetenek alanında tanılanmış özel yetenekli öğrencilerin, ortaöğretim kayıt alanlarına bakılmaksızın, ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlayacak.
ATATÜRKÇÜLÜK YÖNETMELİKTE
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle Öğretmenler Kurulu ve sınıf/alan zümre toplantılarının gündem maddeleri arasına “Atatürkçülükle ilgili konuların derslerde işlenişi ve öğrenim programlarına uygulanması” ifadesi eklendi. Atatürkçülükle ilgili madde Öğretmenlerin Eylül Ayı Çalışma Programına da eklenmişti. Aydınlık 18 Ağustos’ta “Atatürk Öğretmenlere Emanet” başlıklı haberle konuyu gündeme taşıdı.