Milli cimnastikçi, kadın, öğretmen, anne...
Türk cimnastiğini başarıyla temsil eden milli sporcu Göksu Üçtaş Şanlı, aynı zamanda bir kız çocuğu annesi. Sorularımızı yanıtlayan Şanlı, mevcut altyapı atılımıyla cimnastiğin daha da yaygınlaşacağına inanıyor.

TÜRKİYE’de cimnastik sporuna gönül ve emek verenler son yıllarda müthiş başarılara imza atıyor, adeta tarih yazıyorlar. Diğer bütün spor dallarının temeli olan cimnastiğin Türkiye’de yaygınlaşması, gelişmesi, elde edilen uluslararası başarılar bir altyapı devriminin habercisi olabilir. Ne de olsa, “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Konuğumuz milli cimnastikçi Göksu Üçtaş Şanlı, cimnastikte ülkemizin ilk kadın Olimpiyat temsilcisi…
İLK MADALYA 7 YAŞINDA
Sayın Şanlı, kendinizi ve spor hayatınızı anlatır mısınız?
1990 Gaziantep doğumluyum. Cimnastiğe 5 yaşımda başladım. Bolu Yatılı Cimnastik Kamp Eğitim Merkezinde yetiştim. Eğitim ve spor hayatımı Bolu’da sürdürdüm. İlk madalyamı 7 yaşımda okullar arası oyunlarda aldım. 12 yaşımda Milli Takıma girdim. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda, beden eğitimi öğretmenliğini bitirdim. 2012 Olimpiyat Oyunlarından sonra 3,5 yıl spora ara verdim. Bu dönemde beden eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük yaptım. 2016 yılında tekrar faal cimnastiğe başladım. Halen Artistik Cimnastik Milli Takımı sporcusu olarak antrenmanlarımı İzmir’de sürdürüyorum. Evliyim ve bir kızım var.
Milli takımla elde ettiğiniz uluslararası dereceleriniz nelerdir?
2009’da İtalya Pescara’daki Akdeniz Oyunlarında atlama masası ikinciliği; 2010’da Katar Doha’daki Dünya Kupasında yer aleti üçüncülüğü; 2010’da Çek Cumhuriyeti Ostrava’daki Dünya Kupası Grand Prix’de yer aleti birinciliği, denge aleti ikinciliği, atlama masası ikinciliği dereceleri aldım. 2012 Londra Olimpiyatlarında, Cumhuriyet tarihimizin Olimpiyata katılan ilk Türk kadın cimnastikçisi oldum. 2017’de Bakü’deki İslami Dayanışma Oyunlarında denge aleti birincisi, yer aleti ikincisi; 2018’de İspanya Tarragona’daki Akdeniz Oyunlarında yer aleti ikincisi; 2020’de Mersin’deki Artistik Cimnastik Avrupa Şampiyonasında yer aleti ikincisi oldum.
25 YILDIR SPORUN İÇİNDE
Bir koltuğa birçok karpuz sığdırdığınızı görüyoruz. Cimnastikçi, kadın, milli sporcu, öğretmen, anne... Hangisiyle kendinizi en çok tanımlarsınız?
Sanırım en çok sporcu kimliğimle tanımlarım. Neredeyse 25 yıldır bu işin içindeyim ve bunun 22 yılı aktif sporculukla geçti. Hangi kimliğe bürünürsem bürüneyim, sporcu tarafım hâlâ ağır basıyor. Yaşamım bunun üzerine kurulu.
Toplumsal değerler ve yargılar çerçevesinde sporda kadın olmanın zorluğundan söz edebilir misiniz? Spora destek konusunda kadınlara pozitif ayrımcılık gerekir mi?
Kadının spora katılımı, toplumdaki genel statüsünden ayrı düşünülemez. Dünya genelinde kadının konumu ve kendisine biçilen roller düşünüldüğünde, spor içinde kadının sporcu özelliğinden önce, cinsiyetiyle değerlendirildiği söylenebilir. Cinsiyetçi yaklaşımlar, her konuda olduğu gibi, sporda da söz konusu. Spor dallarında, farklı yüzdelik performans düzeyleri bakımından, bir dominant taraf olması doğaldır. Toplumların, gelişim düzeylerine göre konuya bakış açıları farklılıklar gösterir. Endüstrileşmiş ülkelerde kadınların spora katılım oranı yüksekken, gelişmekte olan ülkelerde oran düşüktür. Çünkü o toplumlarda kadının, yani “dişi cinsin” hâlâ yalnızca doğurganlık için yaratıldığı, ter yerine parfüm kokması gerektiği, aktif yaşam yerine pasif yaşamı seçmesinin uygun olduğu düşünülebiliyor.
'SPORCU, SPORCULUĞU ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMELİ'
Kadın spor haberleri genellikle sporun kendisi ile ilgili değil, alışılmamışlık ve mizahi olması üzerine kurulur. Medyada kadın sporcularla ilgili haberlerin çoğunda, ev hanımı ve annelik özellikleri üzerinde durulur. Halbuki sporcu cinsiyet temelinde değil, sporculuğu üzerinden değerlendirilmeli. Sporda kadın bedenine yönelik geleneksel beklentiler değil, sporcu bedeninin getirdikleri kabul edilmeli. Kadınsılık, erkeksilik gibi değerlendirmeler değil, performans öne çıkarılmalı. Kadın sporcuların beden görünümü ne olursa olsun (saç, boy, kısa, uzun, şişman, zayıf) dalga geçmeye ve etiketlemeye gidilmeden iyi bir sporcu olarak yetiştirilmesi önemsenmeli. Sporculara kadınsılık üzerinden ayrımcılık uygulanmaması yönünde, başta antrenörler, yöneticiler, sporcular olmak üzere tüm topluma cinsiyet eşitliği eğitimleri verilmeli.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.