Milli dağcı Tunç Fındık buz tutan şelaleye tırmandı
Milli dağcı Tunç Fındık, Ağrı’da Murat Kanyonu’nda 50 metre yüksekliğindeki buzdan şelaleye tırmandı. Şelalenin buz tırmanışları için ideal olduğunu söyleyen Fındık, ‘Burası çok büyük bir buz parkı olabilir’ dedi
Dünyada 8 bin metreyi geçen 14 dağın 13’üne çıkan milli dağcı Tunç Fındık, Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki Murat Kanyonu'nda yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki buzdan şelaleye tırmandı. Milli sporcu, kanyonun buz tırmanışları için ideal olduğunu söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geçen yıl 'doğal sit-nitelikli doğa koruma alanı' olarak tescillenen Diyadin ilçesindeki Murat Kanyonu’nun tanıtımı için Kaymakamlık tarafından etkinlik düzenlendi. Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı'nın etkinliğe davet ettiği milli dağcı Tunç Fındık ve dağcı Arda Türegün, kanyonu gezip uygun rotaları tespit ettikten sonra 50 metre yüksekliğindeki buz sarkıtlarına tırmandı.
DAĞCILAR İÇİN YENİ BİR KAPI
Murat Kanyonu’nun, yapılacak çalışmalarla tırmanış için önemli ve yeni bir kapı olacağını belirten Tunç Fındık, “Diyadin 2007’den beri gördüğüm ve aklımda olan bir yerdi. Kaymakam Alper Balcı'nın daveti üzerine gelerek tırmanış yaptık. Burada tırmanılacak daha çok alan var. Birazcık uğraşı ve az bir çaba ile burası çok büyük bir buz parkı olabilecek bir yer” dedi.
FESTİVAL YAPILACAK
Diyadin Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Alper Balcı, ilçenin birbirinden güzel birçok tarihi ve doğal güzelliğinin olduğuna dikkat çekerek mevcut turizm potansiyelini ortaya çıkarmak istediklerini belirtti. Doğaseverleri Diyadin’e davet eden Balcı, şunları söyledi:
"Diyadin kanyonu, doğal bir cennet. 40 ila 50 metre uzunluk ve yükseklikten oluşuyor. Milli dağcımız Tunç Fındık’a çok teşekkür ederim. Amacımız Diyadin’i tanıtmak. Bu saklı cenneti bütün herkese göstermek. Tunç Bey’in gelişi ile birlikte bizler önümüzdeki yıl bu etkinliği bir festival haline getirmeyi düşünüyoruz. Hedefimiz yazın kaplıca, kışın ise burada kış festivali yapmak."
TIRMANIŞ İÇİN İDEAL
Kanyonda oluşan buzların kaliteli olduğunu ve tırmanış için aranan birçok talebe karşılık verdiğini aktaran Fındık, şunları kaydetti:
"Bir dağcının tırmanışı için en önemli şey, farklı coğrafyalarda tırmanmak ve oralardaki başka tırmanış güzergahlarının tadına bakmaktır. Farklı yemekler yemekten zevk almak gibi bir şey. Buraya mutlaka insanlar gelecektir ve bu sayı her sene katlanacaktır. Burada buz tırmanışının yapıldığının bilinmesi çok önemlidir. Hiç bilinmeyen bir yere keşif amaçlı gittiğinizde bu büyük bir uğraştır ve çok insan da bununla uğraşmaz. Artık burada keşfedilmiş, tırmanışı yapılmış, derecesi ve uzunluğu belli olan bir tırmanış güzergahı var. İnsanlar bunun için artık buraya gelir. Buzun kalitesi güzel, sıfırın altında 18 derecede tırmandık."