Milli Muharip Uçak Grup Başkanlığı kuruldu
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) bünyesinde, “Milli Muharip Uçak (MMU) Grup Başkanlığı” kuruldu. Yeni kurulan Grup Başkanlığı, sadece MMU Projesi’ne odaklanacak.
Kısa bir süre önceye kadar MMU Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı nezdinde Uçak Daire Başkanlığına bağlı olarak yürütülüyordu. Ancak SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; SSB, ilk kez bir projeye özel olarak “Grup Başkanlığı” kurdu. Daire Başkanlığının bir alt mertebesinde bulunan Grup Başkanlığında, birden fazla şube müdürü yer alıyor. Milli Muharip Uçak Projesi de bundan sonra SSB nezdinde Milli Muharip Uçak Grup Başkanlığı tarafından yürütülecek.
NE DEĞİŞİYOR?
SavunmaSanayiST'in haberine göre; Savunma Sanayii Başkanlığının organizasyon yapısı gereği her Daire Başkanlığı ya da Grup Başkanlığı, bir Başkan Yardımcısı’na bağlı. Milli Muharip Uçak Projesi daha önce SSB Uçak Daire Başkanlığına bağlı bir şube müdürlüğü tarafından yürütülürken, artık direkt olarak bir SSB Başkan Yardımcısı’na bağlı bir Grup Başkanlığı tarafından yürütülecek. Öte yandan, Milli Muharip Uçak Grup Başkanlığı ile Uçak Daire Başkanlığı aynı Başkan Yardımcısı’na yani Serdar Demirel’e bağlı.
Yapılan bu değişikliğin, MMU’ya yönelik alınacak kararların hızına önemli katkılar sunacağı değerlendiriliyor.
Öte yandan HÜRJET ve HÜRKUŞ gibi diğer uçak projeleri ise eskisi gibi yine Uçak Daire Başkanlığı tarafından yürütülecek.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde de başında tuğgeneral rütbesinde bir personelin yer aldığı “MMU Daire Başkanlığı” bulunuyor.
MMU TAKVİMİ
18 Mart 2023’te hangardan çıkış yapması ve 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanan Milli Muharip Uçak’ın program takviminde, kısa süre önce bazı revizeler gerçekleştirildi. Bu doğrultuda uçağın ilk uçuş tarihi, Roll-Out ile aynı yıla yani 2023’e çekildi.
TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0 ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği biliniyor.
2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretiminin tamamlanması planlıyor. 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun üretim faaliyetlerinin başlaması ve 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi hedefleniyor. İlk etapta 4.5 nesil olarak nitelendirilecek Milli Muharip Uçak’ın, nihai aşamada 5. nesil statüsüne ulaşması hedefleniyor. Halihazırda ABD üretimi F-22 ve F-35 savaş uçakları, 5. nesil savaş uçakları olarak biliniyor. Rus yapımı Su-57 ve Çin yapımı J-20 platformları d 5. nesil statüsüne ulaşmayı hedefleyen 4.5 nesil savaş uçakları olarak nitelendiriliyor.