Milyonlarca liralık vurgun! Arıcılar dolandırıldı
Bitlisli, Mersinli, Siirtli ve Diyarbakırlı bal üreticileri; TAHAP'la şeker için anlaştı, 7 ay önce peşin para verdi. Şimdi para da yok şeker de... Platformun Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Ata Akkoyun, 'Bugün git yarın gel diyorlar, dolandırıldık, mağdur olduk.' dedi
Bitlisli, Siverekli, Mersinli, Siirtli ve Diyarbakırlı bal üreticileri, Diyarbakır’da Türkiye Tarım, Gıda, Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu (TAHAP)’nun önünde eylem yaptı. Üreticiler, federasyonun mart ayında kendilerinden şeker bedellerini peşin olarak aldığını, 7 ay geçmesine rağmen hâlâ şeker beklediklerini belirtti. Arıların beslenemediği için telef olduğunu bildiren bal üreticileri, yetkilileri göreve çağırdı. Eyleme Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan da katıldı. Tanhan, “Hakkımızı söke söke alacağız. Burası Türkiye Cumhuriyetiyse üreticilerin cumhuriyetiyse bunun sözünü veriyoruz. Hukuki işlemlere başlıyoruz.” dedi.
Bal üreticilerinden aldığımız bilgiye göre federasyona sadece Diyarbakır'dan 1.2 milyon lira şeker için para gönderildi. 1 hafta içinde gönderilmesi gereken şekerler ise bahar geçti, yaz geçti, sonbahar geldi, hâlâ şeker yok. Türkiye’nin dört bir yanından üreticinin gönderdiği paralar ise buhar olup uçtu. Bu arada arılar üreyemedi, yavru arılar sakatlandı, bal verimi düştü.
50 KİLO ŞEKERE 400 LİRA ÖDEDİLER
Federasyonun Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Ata Akkoyun, 7 aydır mağdur olduklarını belirterek, “Bütün üreticilerimizden şeker karşılığında çuvalı 400 liradan para topladık. Parayı genel merkezimize gönderdik ama 7 aydır şeker gelmiyor. Her gün bize, ‘yarın’ diyorlar. Ne şeker var ne de para. Bugüne kadar beni dolandırdı. Paramızı isterken de şekerimizi isterken de suçlu oluyoruz.” dedi.
Diyarbakır TAHAP Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Balık da geçtiğimiz mart ayında TAHAP Genel Başkanı ile 50 kilo arı besleme şekeri için 400 liradan anlaştıklarını belirterek “7 ay geçti ne şeker tedariki yapıldı ne de ücret iadesi. Türkiye üreticileri olarak geçtiğimiz bu zor süreçte mağduriyetimiz bilirkişi raporlarınca da mevcut” dedi.
‘SEKTÖR RİSK ALTINDA’
Zamanında tedarik edilmeyen besleme şekerinin arı üzerinde gelişimsel aksaklıklara de neden olduğunu belirten Balık, şöyle devam etti: “Ücreti ödenen şeker o zaman 400 lirayken bugün 50 kiloluk çuval 1,050 lira oldu. Ülkemizin bütün yöneticilerine sesleniyorum. Sektörümüz tehdit ve risk altında. Cumhuriyetin üreticileri olarak yetkililerin olaya el atmasını istiyoruz. Ödenen bu paraların nerelerde kullanıldığını tutanaklar ve faturalar eşliğinde kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz. TAHAP kurduğu paravan şirketle rant sağlamaya çalışmaktadır. İzmir Seferihisar’da roman ailelere gidecek olan 1000 arı kovanının sadece 100 kovanı teslim edilmiştir. 100 kovanın içinde boş kovanlar da yer almaktadır. Cumhuriyetimizin tüm yetkililerine sesleniyoruz. Üreten Türkiye için üreticilere kulak verin. Mağduriyetimiz mağduriyetinizdir. Üreten Türkiye için bize kulak verin.”
‘EDİRNE DE DİYARBAKIR DA MAĞDUR’
Söz alan başka bir üretici de “Bu mağduriyet tüm Türkiye’deki arıcıların mağduriyeti. Edirne’deki arkadaşımız da mağdur, Karadeniz’deki arkadaşlarımız da mağdur. 7 ay önce bu parayı yatırdık TAHAP hesabına, dekontlar elimizde. Her gün bizi oyalıyorlar. Devlet makamlarından mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanımıza, İçişleri Bakanımıza sesleniyorum. Biz biriz beraberiz. Bu şekeri ne olursa olsun alacağız.” dedi.
15 GÜN İÇİNDE ÖDEME SÖZÜ
TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Aydınlık’ın sorularını yanıtladı. Sarıoğlu, geçen haftaya kadar hiçbir üreticiden para iadesi talebinin olmadığını iddia etti. Geçen perşembe günü bal üreticilerinin sözlü olarak para iadesi istediklerini belirten Sarıoğlu, “Sözlü olmaz, dedik. Resmi yazı istedik. Cumartesi günü iade talebinin bulunduğu yazılı dilekçeler, internet üzerinden elimize ulaştı. Biz de kanunen 15 gün içinde bu paraları ödeyeceğiz” dedi. Sarıoğlu’nun verdiği bilgiye göre 10 Ekim tarihine kadar üreticinin parasının ödenmesi gerekiyor. Sarıoğlu, parası alınan şekerlerin neden gönderilmediği sorumuza da şöyle yanıt verdi: “Piyasada şeker yok. ‘İthalatla çözelim’ dedik. 400 ton ithalat izni verildi ama başvurumuza rağmen bize bu izni vermediler.” dedi.
VATAN PARTİSİ DİYARBAKIR İL BAŞKANI TANHAN: HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATIYORUZ
Vatan Partisi Diyarbakır İl Başkanı Ferdi Tanhan, TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu'nu bizzat aradığı bilgisini verdi. Tanhan, “Görüşmemizde kendisi, sorunun çözüleceğine dair söz verdi, arıcılara şeker paralarının bu sabah iade edileceğini söyledi. Sabah bitti, öğlen oldu. Size yatan bir para var mı arkadaşlar?” dedi. Tanhan, şöyle devam etti: “Şeker, balın kalitesi veya tatlandırılması için değil arının hayatta kalması ve üremesi için şarttır. Oysa arıcılarımız paralarıyla bile şeker bulamadılar. Bu durumu çözmesi gereken hükümetimiz ve bakanlığımız ise konuya ilgisiz kaldı. Bu durum, Türkiye'nin gıda güvenliğini önemsememektir.” Tanhan, sadece Diyarbakır'dan 1.2 milyon lira para gönderildiğini ve paraların buhar olup uçtuğunu belirterek, “Arılarımız üreyemedi. Arıcı tefeciye el açtı, muhtaç oldu. Tarif edilemeyecek boyutlarda zarara uğradı.” dedi.
“Üreticinin davası bizim davamız” diyen Tanhan şöyle devam etti: “Üreticiyi tefecinin avucuna düşürüp deri koltuklarda rahat rahat keyif sürebileceğini düşünenler yanılıyor. Bizim balımızı, arımızı telef eyleyip Türkiye'nin zenginliklerini iç etmeye çalışan kim varsa bilsin ki üreticin eli yakasında. Hukuki işlemlere başlıyoruz. Buradan bütün arıcılarımıza söz veriyorum. Zararları telafi edilecek.”
Üretim ekonomisi için devletçilik ve planlamanın şart olduğunu vurgulayan Ferdi Tanhan, “Öncelikle üreticiyi kenara süren siyasal sistem değişecek, üretim ekonomisi, işçi ve çiftçiden sanayici ve tüccara kadar üreticilerin yönetiminde kurulur. Türkiye ekonomisi yeniden düzenlenecek. Arıcılar, Türkiye ekonomisini yeniden düzenlemek için siyasal alana çıkacak. Sömürenler, kan emen sülükler, kovanlara dadananlar değil üreten arıcılar iktidar olacak. Vatan Partisi iktidarında devletin elinde bulunan şeker fabrikalarından arıcılara ilkbahar ve sonbahar aylarında ücretsiz şeker desteği yapılacak. Arıcı el açmaktan, minnetten kurtulacak.” diye konuştu.
‘YAZILI EVRAĞI YENİ İSTEDİLER’
Mehmet Ata Akkoyun (TAHAP Diyarbakır Şube Başkanı): İki ay önce Ankara’da Genel Başkan Mustafa Sarıoğlu ile birlikte bir restoranda oturduğumuzda kendisinden seker talebinde bulundum ya da paramızın iadesinin yapılmasını istedim. Kendisi de orada bulunan şahitlerin huzurunda bizlere sözlü bir şekilde söz verip 10 gün içinde şeker göndereceklerini şeker göndermediği taktirde paramızı iade edeceğini iletti. Para iadesi için yazılı herhangi bir evrak istemediler. Şimdi yazılı evrak bahanesini uyduruyorlar. Oysa yazılı dilekçe talebini 22.09.2022 tarihinde istediler ve kendilerine gönderdik. Bize paranın şeker fabrikasından dernek hesabına tahsil edildiğini söylediler. EFT sorunu nedeniyle salı sabahı parayı yatıracaklarına dair yine söz verdiler. Çarşamba günü basına açıklama yapmamız için paraların bu kez cuma günü hesaba geçeceklerini söylediler. Şimdi de 15 gün diyorlar. Biz onun sözlerine inanmıyoruz. Sadece Diyarbakır değil Siverek, Viranşehir, Bitlis, Adıyaman, Adana Yüregir, Urfa merkez, Giresun, Kastamonu her yerde parasını alamayan binlerce arıcı var. Arıcılar ibanlara para yatırırken dilekçe istemeyenler şimdi arıcıların dilekçe yazacak yeteneğe sahip olmadıklarını iddia ediyorlar. Bu arıcılara bir hakarettir.