Milyonlarca öğrenci hayalindeki üniversite için sınavda! YKS maratonu başladı
Liseliler bugün hayalindeki üniversiteye yerleşmek için sınava girdi. YKS’nin ilk oturumu 81 ilde 10.15 itibariyle başladı… Oturumun tamamlanmasıyla öğrenciler sınıflardan ayrıldı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde 3 milyon 120 bin 878 aday ter döktü. TYT'de Türkçe Testinde 40, Sosyal Bilimler Testinde 20, Temel Matematik Testinde 40, Fen Bilimleri Testinde 20 soru olmak üzere 120 soru soruldu. Sınava gençlerin yanı sıra yeniden üniversite okuma hedefiyle gelen vatandaşlar da katıldı. Hayalindeki üniversiteye yerleşmek için bir yıl boyunca YKS maratonuna hazırlanan adaylar, Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinde zorlandığını belirterek çok sayıda çeldirici seçenek olduğunu vurguladı.
‘TÜRKÇE VE SOSYAL BELİRLEYİCİ OLACAK’
YKS ve LGS maratonuna hazırlanan öğrencilere danışmanlık veren Eğitimci Hüseyin Aslantürk sınavdan çıkan öğrencilerinin değerlendirmelerini paylaştı:
“Sınavda Türkçe paragraflar zor ve zaman alıcı ve çeldiricileri yüksekti. Matematik daha kolay ve yapılabilir bulunmuş öğrenciler tarafından. Sosyal geçen yıllara göre daha zor ve bilgi ağırlıklı. Fen ise orta zorlukta ve daha yapılabilir. Öğrencilerimizden gelen ilk bilgiler bu yönde. Türkçe ve sosyal daha belirleyici olacak bu sınavda öyle gözüküyor..Dil bilgisi daha kolay ve ses bilgisinden soru sorulmamış. Her zaman olduğu gibi süre konusunda sıkıntı olmuş.”
‘MATEMATİK KOLAYDI’
Sınavdan çıktıktan sonra sosyal medya platformu olan X’ten değerlendirme yapan öğrenciler şunları söyledi:
- Esma Özdemir: Tüm matematik sorularını çözebilecekken süre yüzünden yetiştiremedim…
- Semih Arda: Matematik ilk defa kolaydı ama sürem kalmadı.
- Arzu Kor: Matematikten 25 tane işaretlerdim ama süre yetmediği için 14 tane işaretleyebildim.
- Berk Çakmak: Son yılların en kolay matematik testini çözdüm.
- Veysel Uzun: Türkçe çok vaktimi aldı. Matematiğe odaklanamadım.
‘PLATON GÖRSE ŞAŞIRIR’
Adaylar, Türkçe ve Felsefe testlerinde çıkan paragraf sorularını anlamakta zorluk çektiğini ifade ederek sosyal medyada mizahi değerlendirmeler yaptı:
- Sude Ay: Sınavda 10 defa okuduğum paragrafı anlamayınca beynime ‘dön ne olur’ diye seslendim.
- Gülnur Tatar: Türkçe ve sosyale üzülmekten az da olsa yapılabilecek matematik sorularını yapamadım strese girdim.
- Eylül İnce: O felsefe soruları neydi öyle Platon görse şaşırırdı.
AYT VE YDT OTURUMLARI YARIN
YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) bugün saat 10.15'te başlayacak. AYT'de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40 soru, Matematik Testinde 40 soru, Fen Bilimleri Testinde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. AYT'ye 2 milyon 19 bin 709 aday katılacak. Sınav, 6 bin 231 binada ve 112 bin 695 salonda düzenlenecek. Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise bugün saat 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde yapılacak sınavda 80 soru yer alacak. Bu yıl YDT'ye İngilizceden 222 bin 473, Arapçadan 5 bin 913, Almancadan 3 bin, Fransızcadan 1206, Rusçadan 797 kişi girecek.
GENÇ YAŞLI HEYECAN İÇİNDEYDİ
TYT sınavı için İzmir'de adaylar, sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okulların yolunu tuttu. Bazı öğrenciler sınava, son dakikada koşarak yetişti. Atatürk Lisesi’nde sınava girmeden önce adaylar ve aileler heyecanını ve hayallerini paylaştı.
'OKUMANIN SINIRI VE YAŞI YOK'
Sınava giren polis emeklisi Cavit Karaca (63), kızı ve oğlunun kendisini sınava girmesi için teşvik ettiğini dile getirdi. Karaca, "Hedefim okumak. Okumanın sınırı ve yaşı yok. Okuyup faydalı olabilirsek ne mutlu bana. Hukuk okumak istiyorum, branşımla da ilgili. İnşallah başarabilirsek okuruz. Çocukluk hayalim polislikti. Ona girdim başardım. Emekli olduktan sonra hobi olarak faydalı olabilmek için okumak istiyorum. Heyecanlıyım, sınav heyecanı bitmez. Yaş ne kadar geçse de sürekli de girseniz o heyecanı atamıyorsunuz. Emekli olduktan sonra ilk defa girdim" diye konuştu.
'ZOR BİR SÜREÇTİ HEM STAJA GİDİYORDUM HEM SINAVA ÇALIŞIYORDUM'
İlk kez üniversite sınavına girdiğini belirten Meryem Parlak (17), “Çok heyecanlıyım. Meslek lisesinde çocuk gelişimi bölümünü okudum, üniversitede çocuk gelişimini kazanmak istiyorum. İzmir'de ailemin yanında kalmak istiyorum. Zor bir süreçti hem staja gidiyordum hem sınava çalışıyordum" ifadelerini kullandı.
'OĞLUMDAN DAHA ÇOK HEYECANLIYIM'
Oğlu Murat Altınkaya'yı (17) sınava getiren veli Güler Arslan (46), "Çok heyecanlıyım. Oğlumdan daha çok heyecanlıyım. Kuşadası'nda yaşıyoruz, aslen İzmirliyiz. Sınav seçeneğini buraya yazdık. Çok fazla çalışamadı, şansını deneyecek. Radyo televizyon bölümünü okumak, video editörü olmak istiyor. Deneyecek şansını" dedi.
‘FİLOZOF HURDACI’ DA YKS MARATONUNA KATILDI
Edirne'nin 81 yaşındaki "filozof hurdacısı" Şevki Kılıç, torununa ve gençlere örnek olmak amacıyla Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girdi. Emekli olduktan sonra hurdacılık yaparak evini geçindiren Kılıç, Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu ve geçen yıl arkeoloji bölümünü kazandı. Bu yıl da torunuyla sınava hazırlanan Kılıç, Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi'nde sınava girdi. Eğitim hayatı boyunca kazandığı 6 üniversiteden 4'üne kayıt yaptırdığını belirten Kılıç, 75 yaşında tarih bölümünden mezun oldu. Sınav öncesi gençlerle tecrübelerini paylaşan Kılıç, sınavlara girmeye devam edeceğini söyledi.
YKS’DE POLİSLER SEFERBER OLDU
Türkiye’nin dört bir yanında emniyet teşkilatı adaylar için sahadaydı. Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri, yunus polisler kentlerde YKS'ye geç kalan, kimlik ve giriş belgesini unutan adaylar için sefererdi. Sınav öncesi yeni kimlik çıkartma, yanlış okul, evrak eksikliği , kimliği evde unutma gibi nedenlerle geç kalan motosikletli timlerden yardım istedi. Polis ekipleri, adayları motosiklete bindirerek sınava girecekleri okullara ulaştırıldı. Adaylar da polis ekiplerine teşekkür etti.