Mimar Sinan'ın eserlerinde görülen gizemli baykuş figürü neyi simgeliyor
Dünyaca ünlü mimarımız Mimar Sinan'ın eserlerinde bolca baykuş figürü bulunduğunu biliyor muydunuz? Özellikle mukarnaslarda bulunan gizemli baykuş figürü neyi simgeliyor? İşte Mimar Sinan'ın eserlerinde görülen baykuşun anlamı...
Osmanlı'da yaptığı harika eserleriyle dünya çapında bilinen ünlü mimarımız Mimar Sinan'ın eserlerine dikkatlice baktınız mı? Özellikle cami girişlerinin tavanlarında; yani mukarnas denilen kısımlarda sıklıkla baykuş figürüne rastlayabilirsiniz. Peki Mimar Sinan bu baykuş figürünü niçin eserlerine işledi? Baykuş figürü ne anlama geliyor? İşte ayrıntıları...
BAYKUŞ FİGÜRÜ NEYİ SİMGELİYOR
Baykuş figürü Anadolu'da uğursuzluğun ve ölümün sembolü olarak görülüyor. Antik Yunan kültüründe ise bilgeliği, Antik Mısır'da ise uygarlığı temsil eder.
Kadim Türk kültüründe ise keskin görüşlü, etrafı gözeten ve geceleri uyumayan baykuş sezgileriyle ön plana çıkar. Bu sebeple Türk kültüründe bilge baykuş olarak anılır.
Eski Türk eserlerinde de (Kutatgu Bilig ve Manas Destanı) baykuş figürüne yer verilir. Kadim Türkçe'de baykuşa "ugi" ismi verilirdi.
İslam'da baykuş figürü ne anlama geliyor?
"Baykuş ötmesinde şer yoktur. Herhangi bir şeyde uğursuzluk da yoktur" hadisi bulunuyor. Süleyman Peygamber ise baykuştan daha nasihatçı kuş olmadığını söylemiştir.
Mimar Sinan Üniversitesi'nin logosunda da baykuş figürü yer alıyor.
Mimar Sinan'ın eserlerinde görülen gizemli baykuş figürü, kadim kültürümüzdeki ve Yunan mitolojisindeki "bilgelik sembolü" şeklinde anlaşılabilir.