Mısır piramitleriyle aynı yaşta! Kazakistan'da 3 bin yıllık piramit keşfedildi
Kazakistan'da, Genç Tunç çağında inşa edildiği düşünülen 3 bin yıllık bir piramit keşfedildi. Anıt mezar olarak inşa edilen piramit, Begazy-Dandibay kültürü tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor.
Arkeologlar Orta Asya bozkırlarında 3.000 yıldan daha eski olduğu düşünülen bir piramit yapısı keşfetti. Karazhartas Piramidi olarak bilinen anıt, Orta Kazakistan'ın Karaganda bölgesindeki Taldy Nehri boyunca yürütülen kazılar sırasında ortaya çıkarıldı.
KAZAKİSTAN'DA 3 BİN YILLIK PİRAMİT KEŞFEDİLDİ
Piramit, Geç Tunç Çağı'nda Orta Kazakistan'da ortaya çıkan Begazy-Dandibay kültürü tarafından inşa edildi. Bu kültür, metal ticareti ve hayvancılığa dayanan yarı yerleşik topluluklardan oluşuyordu. Bu topluluklar, Avrasya'nın çeşitli bölgelerine uzanan metal ticareti sayesinde nispeten yüksek bir ekonomik refah seviyesine ulaşmıştı. Hatta aristokrat sınıfları bile oluşmuştu.
Tarihçi Serhan Çınar ve Kazak Ulusal Müzesi kazı koordinatörlerinden arkeolog Aybar Kasenal, Newsweek'e yaptıkları açıklamada, Karazhartas piramidinin bu aristokrat sınıfın bir temsilcisi için anıt mezar olarak inşa edildiğini söyledi. Araştırmacılar, piramidal mezarın Begazy-Dandibay kültürünün en "çarpıcı anıtlarından" biri olduğunu söyledi. İçinde bir mezar odası bulunan piramit, yaklaşık 65 metreye 98 metre genişliğinde ve tepe noktasında yaklaşık 5 metre yüksekliğinde.