İthal çilek üreticiye darbe
Turfanda çilek, market raflarında yerini aldı. Fiyatlar 200 liradan başlıyor. Mersinli üretici ise çileği tüccara 60 liradan veriyor. İthal çilek geliyor olması ise üreticiyi endişelendirdi. Anamur Ziraat Odası Başkanı, fiyat yüksekliğinin en büyük sebebine 'girdi maliyetleri ve denetimsizlik' dedi


Hükümet çarşı pazar fiyatlarını sebze meyve ithalatı yaparak düşürmeye çalışıyor. Ortadoğu’dan kışlık sebze ithalatında bu yıl artış oldu.
Şimdilerde ise Mısır’dan çilek ithalatı başladı. Üretici ise tedirgin. Tam hasat zamanı yapılacak ithalatın fiyatları maliyetin altına düşürdüğünü belirten Mersinli üreticiler, çarşı pazar fiyatlarının düşmesi için, “girdi maliyetlerini düşürün, zincir marketleri denetleyin.” çağrısı yaptı.
Mersin’de bu yıl turfanda çilek üretiminde artış bekleniyor. Anamur ilçesinde geçen yıl 100 bin ton çilek üretimi vardı. Bu yıl 150-200 bin ton üretim bekleniyor. Fiyatlar ise şu anda üreticide 60-80 lira arasında. Marketlerin sebze reyonunda çileğin fiyatı ise 200 lira.
“Hem üretici mağdur hem de tüketici mağdur” diyen Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Mısır’dan çilek ithalatı yapıldığını bunun da yerli üreticiyi tedirgin ettiğini ifade etti.
Gümüş, “Biz burada üretim yapıyoruz, tam başladık Mısır’dan ithal çilek geliyor. Bu anlamsız bir şey. Yerli üretim varken ithal çileğin gelmesi kabul edilebilir bir şey değil.” dedi.
İHRACATÇILARA ÇAĞRI
Gümüş bazı ihracatçıların Yunan çileğini Türk çileği diye Rusya’ya ihraç edecekleri bilgisini de aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Rusya’nın Yunanistan’a ambargosu var. Ancak iki yıldır Yunanistan’dan bizim ihracatçılarımız Yunan çileğini alarak Beyaz Rusya üzerinden menşei değişikliği yaparak Moskova’ya gönderiyor. Aldığımız bazı duyumlar buna benzer hazırlıkların olduğu şeklinde. Rusya bizim için önemli bir pazar. İhracatçılara da serzenişte bulunuyorum. Her şey para değil. Bu memlekette aynı havayı teneffüs edeceğiz, aynı suyu içeceğiz, aynı bayrağın altında yaşayacağız ama Türk çiftçisinin ürettiği ürünü pazarlamak yerine hem de ambargolu Yunanistan’ın çileğini Rus pazarına sokmak doğru değil.”
‘BİZDE MALİYETLER YÜKSEK’
Maliyetin Mısır’da daha düşük olduğunu söyleyen Gümüş, yüksek fiyatlar için çiftçinin ve ihracatçının desteklenmesini istedi. Gümüş şöyle konuştu:
“Bir kilo çileğin uçak kargoyla gidebilmesi için sadece kargo bedeli 3-3,5 dolar civarında. Mısır ise sübvanse ediyor, bir dolarla bizim pazarımıza gönderiyor. Bizim ihracatçılar nasıl bu pazarda rekabet edebilecek. Bununla ilgili devletin de ihracatçılara kolaylık sağlaması lazım. Çilek sadece burada değil dünyanın dört bir tarafından isteniyor ama şartlar eşit değil. Bu şartların sağlanması lazım.
“Kendi üreticilerimize destek verilmeli ki maliyet düşsün. Sadece market ve üretici arasındaki fark denetlense bile belli bir ölçüde fiyatlar geriye gider. Ama denetim mekanizması çalışmıyor. Zincir marketlerin zincirinin arasında hem üretici hem tüketici eziliyor. Üreticilerimizin girdi maliyetleri çok yüksek. Bizim üretimle sorunumuz yok. Ama bizde yapısal sorunlar var. Çiftçi denetim yapamaz, tüketici denetim yapamaz. Bunu yapan yetkililer var. Ama ne yazık ki yapılmıyor.”
Gümüş, çilekte üretimin fazla olacağını, yeni ihracat kanalları açılmazsa büyük sıkıntıya gireceklerini de ifade etti.
Muzda üretim düşüyor
Yerli muzun başkenti Anamur’da üretimin her yıl geriye gittiği bilgisini de veren Gümüş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Muz üretiminde 1 milyon tonu aşmıştık, iç tüketimi karşılıyorduk. Ama ne yazık ki 2024’te muz üretimimiz 875 bin tona düştü. 2025’te daha da düşecek. Tedbirler alınmalı. Üretici her yıl Ziraat Bankası’ndan bakım kredisi alıyordu. Son üç yıldır Ziraat Bankası vermek istemiyor. 1 dönüm domatese 150- 200 lira verirken muza 25 lira veriyor. Onu da vermiyor artık. Seraların naylonları eskiyor. Çiftçi bunu değiştirmek için modernizasyon adı altında sübvansiyonlu kredi kullanıyordu. Bu kez onu da vermiyorlar. Çiftçinin elinde parası yok, ne yapacak ürün değişikliğine gidiyor.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.