MKB Rondo grevinde 35 gün geride kaldı: Hak verilmez alınır biz bunu öğrendik
MKB Rondo işçilerinin başlattığı grevde 35 gün geride kaldı. 28 Ağustos gününden bu yana süren grevde kararlılık mesajları veren işçiler, neler yaşadıklarını Aydınlık'a anlattı
Selülöz-İş'in örgütlü olduğu Tuzla'daki MKB Rondo işçilerinin başlattığı grev 28 Ağustos gününden bu yana sürüyor. Aydınlık’a konuşan işçiler, bu süreçte yaşadıklarını anlattı; kararlılık mesajı verdi.
MKB Rondo işçilerinin Selülöz-İş Sendikası’nda örgütlenmesi 2023 yılında başladı; 2024’te sonuçlandı. İşçi ve işveren tarafı toplu iş sözleşmesi için yaklaşık 10 görüşme yaptı. Belli bir noktaya kadar anlaşma sağlansa da uzlaşmaya varılamadı. İşçilerin talebi, disiplin kurulu kurulması, sendikaya ait bir oda ve ücret zammında anlaşmak.
‘İLK DEFA KENDİM İÇİN BİR ŞEY YAPTIM’
Dört senedir MKB Rondo'da çalışan Sevil Köse, grev kararının sandıktan ezici bir çoğunlukla çıktığını anlattı ve ekledi
“İlk günkü gibi heyecanlıyız. Hak verilmez alınır. Biz bunu öğrendik. Hayatımda ilk defa kendim için bir şey yaptım. Bunun arkasında duracağım. Bu ister 32 gün, ister daha fazla olsun fark etmez. Ben yeni sendikalı oldum. Taviz vermeden sonuna kadar gideceğiz. Şimdi işveren düşünsün. İçerde 13 kişiyle üretim yapmaya çalışıyorlar. Biz burada 32 kişiyiz. 5 tane arkadaşımız sendikalı ama Çalışma Bakanlığının emriyle içerdeler. 3 tanesi üretimde, 2 tanesi beyaz yakalı.”
BASKIYA DAYANAMAYAN SENDİKALI OLDU
Nimetullah Karakaya da “Baskıdan, tehditten dolayı grevdeyiz. Herhangi bir laf söylediğimizde kapı orada diyorlardı. İnsanlar bu baskıya dayanamadı. Bağırma, hakaret ile de insanların artık boğazına kadar geldi. Sendikalaştık. Zam istiyoruz, uygun çalışma şartları istiyoruz. Sonuna kadar gideceğiz.” diye konuştu.
‘4 YILDIR YILLIK İZNİMİ KULLANAMADIM’
4 buçuk senedir iş yerinde çalıştığını belirten Necmi Erim ise ağır ve olumsuz çalışma koşullarına karşı düşük ücretler aldıklarını ve bu nedenle sendikaya üye olduklarını söyledi. Erim, şöyle devam etti:
“İşveren taleplerimizi kabul etmedi. Mesai olduğunda, işimiz olmasına rağmen umursamayıp kalmamızı istediler. İzin isteğimizi önceden belirtmemize rağmen, kendi kafalarına göre izin veriyorlar. Ben 4 yıldır yıllık iznimi kullanamadım. Makine arızalanıyor, bize ‘gelmeyin’ diyorlar. Diğer gün geldiğimizde iznimizden kesmiş oluyorlar. Bayram tatilleri 4 günse 9 gün oluyor ama kalan 4, 5 günü bizden kesiyorlar.
18 YILLIK DA 2 YILLIK DA 20 BİN LİRA ALIYOR
“Ücret konusunda da görüşmelerde anlaşamadık. Burada 18 yıllık eleman da 2 yıllık eleman da ortalama en fazla 20 bin alabiliyor. Sendikayı kabul etmelerini istiyoruz. Bunun kabul olamaması ‘sendikayı istemiyorum’ demek. Zaten çoğu kişiyi işten atmakla tehdit ediyorlar, bu yüzden kabul etmemekte ısrarcılar. Biz de mücadelemize başladık. Her gün işe gelir gibi sabah 6’da kalkıyoruz, herkesten önce geliyoruz. Gelen giden misafirlerimiz de oluyor. Burada sıkıldığımızda oyunlar oynuyoruz, halay çekiyoruz, sohbet ediyoruz. İçeride birbirimizle vakit geçirmeye bu kadar fırsatımız olmamıştı.”
MADENCİLER SOMA’DAN SESİNİ DUYURACAK
EMEK SERVİSİ
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) 3 Ekim Perşembe günü, saat 10:00’da Manisa’nın Soma ilçesindeki Cengiz Topel Meydanı’nda ithal kömüre karşı basın açıklaması yapacağını duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamada şunlar yer aldı:
Son yıllarda enerji üretiminde ithal kömür kullanımının artışı, yerli üretim yapan ve bizim ekmek kapımız olan işyerlerimizi tehdit etmektedir. Bu durum, enerji güvenliğimiz ve ekonomik bağımsızlığımızı da etkileyeceği için, sadece madencinin değil, hepimizin sorunudur. Ekmeğimize, yerli üretimimize, geleceğimize; ya şimdi sahip çıkacağız, ya da hep birlikte öz kaynaklarımızdan mahrum kalacağız.
MADENCİYE SAHİP ÇIKMA VAKTİ
“Çok daha geç olmadan, sesimizi duyurmak adına 3 Ekim’de Soma’dayız. Vakit madenciye sahip çıkma vaktidir. Vakit öz kaynaklarımıza, geleceğimize ve bağımsızlığımıza sahip çıkma vaktidir. Gelin Soma’dan, bize kulak vermeyenlere tekrar hep birlikte seslenelim. Enerji güvenliğimiz ve bağımsızlığımız için İthal kömüre ve ithal kömür tacirlerine hayır!”