MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda patlama: 5 işçi şehit oldu
MKE’de meydana gelen patlamanın ardından inceleme ve tespitlere başlandı. Vali Şahin, patlamanın dinamit lokumu hazırlama bölümünde meydana geldiğini belirtti. Şahin, ilk belirlemelere göre patlamanın kimyasal tepkimeden kaynaklandığını ifade etti.
Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisine (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nın “Hamurhame” bölümünde dün patlama meydana geldi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) 5 işçinin şehit olduğunu açıkladı. Yaşamını yitiren işçilerden üçünün henüz bir aydır fabrikada çalıştığı öğrenildi.
Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı, patlamaya ilişkin soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi:
“10 Haziran 2023 günü saat 08.50 sıralarında Elmadağ ilçemizde faaliyet gösteren MKE Barutsan Fabrikası içerisinde meydana gelen patlama ve 5 işçinin ölmesine ilişkin olayla ilgili olarak Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal iki Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş olup bizzat olay yerinde inceleme ve tespitlere başlamışlardır. Olayın adli boyutu tüm yönleriyle araştırılmakla soruşturma titizlikle sürdürülmektedir.”
‘KAMERA KAYITLARI MEVCUT’
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre sınır hattında inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere beraberindeki Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesiyle Hatay'a giden Bakan Yaşar Güler, patlama nedeniyle programını yarıda keserek Ankara'ya döndü. Bakan Güler, patlamayla ilgili şu bilgilere paylaştı:
“Bu sabah 08.37'de MKE A.Ş. Elmadağ Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda bir patlama meydana geldi. Maalesef 5 işçi kardeşimizi kaybettik. Patlama meydana gelene kadar kamera kayıtları mevcut. Patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 Cumhuriyet savcısı görevlendirildi. İşçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Olay teferruatlı biçimde incelenecek ve gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Tekrar başımız sağ olsun.”
VALİ ŞAHİN İNCELEMELERDE BULUNDU
Ankara Valisi Vasip Şahin ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, patlama sonrası MKE'ye ait Elmadağ'daki Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından fabrika önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Şahin, patlamanın saat 8.44 sıralarında dinamit lokumu hazırlama bölümünde meydana geldiğini belirterek, “Teknik arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre kimyasal tepkimeden kaynaklandığı değerlendirilen bir patlama meydana gelmiş ve orada çalışan 5 işçimiz maalesef vefat etmiştir.” ifadesini kullandı.
Gazetecilerin olay yerinde göçük altında başka çalışan bulunup bulunmadığı sorusuna Şahin, “Göçük altında çalışan 5 kişi vardı ve tamamına ulaşıldı. Şu anda Cumhuriyet savcılarının incelemeleri devam ediyor. Başka yaralı yok, orada çalışan 5 işçimizin vefat ettiğini biliyoruz.” yanıtını verdi.
‘KANAAT KİMYASAL TEPKİME YÖNÜNDE’
Sabotaj ihtimali olup olmadığı yönündeki soruya da Vali Şahin, şu yanıtı verdi:
“Şu anda ilk değerlendirmelerde, kimyasal tepkime neticesinde olduğuna dair arkadaşlarımızın kanaatleri var ama tabii Cumhuriyet savcılarımız bunu detaylı inceliyorlar. Diğer konularda, teknik konularda inceleme çalışmaları da bir taraftan devam ediyor.”
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kavaklıoğlu da olaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Burası patlayıcı üretimiyle ilgili bir tesisimiz ve bu tip patlamalar göz önüne alınarak birbirlerini etkilemesin diye çok yayılmış. Patlama olan yer de çok küçük bir bina. Kamera kayıtlarından baktığımızda da patlama anına kadar hiç olağanüstü bir şey yok. İşçilerimiz normal faaliyetlerini yapıyorlar ve patlama aniden oluşuyor.” ifadelerini kulandı.
İDDİALARI YANITLADI
Hayatını kaybeden çalışanların deneyimsiz olduğu yönündeki iddiaya ilişkin bir soru üzerine Kavaklıoğlu, “Sürekli çalışan bir fabrika burası, birdenbire çalışan bir yer değil. Yeni işçi alınmış olabilir ama eskiden beri çalışan bir fabrikamız burası, öyle tecrübesiz insanların çalışacağı bir yer değil. Üretimin bir parçası burası.” diye konuştu.
Diğer birimlerde çalışanların tedbir amaçlı tahliye edilip edilmediği sorusu üzerine Kavaklıoğlu, fabrikadaki birimlerin birbirinden mesafeli yerlerde olduğunu, patlamanın yaşandığı yerin de çok uzakta bulunduğunu söyledi.
TEHLİKENİN ADI ‘DİNAMİT’
Patlamanın meydana geldiği bölüm, aynı zamanda kurumun en tehlikeli atölyelerinden biri. Burada “dinamit lokumu” denilen, kauçuk ve jelatin kıvamında olan bir tür dinamit üretiliyor. Diğer tüm dinamitler gibi bu da nitrogliserin içeriyor. Nitrogliserinler, dinamitlerdeki patlamayı sağlayan en kritik bileşen. Saf nitrogliserinin yanma hızı çok yüksek olduğundan şiddetli bir parçalama özelliği bulunuyor. Suda erimiyor ve -3, -4 derecede donuyor. Buhar halinde solunursa zehirliyor. Bulundukları kapların en ince deliklerinden sızabiliyor. 200 santigrad dereceye ısıtılınca infilak ediyor. Ayrıca darbelere karşı da oldukça hassas. Bulunduğu ortamdaki ısı 30 santigrad dereceyi geçerse baş dönmesi ve baş ağrısı yapıyor. Isı 50 dereceyi geçerse de dinamit bozulmaya başlayarak taşıdığı nitrogliserini kusmaya başlıyor. Buharlaşan nitrogliserinin patlama içinse tek ihtiyacı olan basit bir kıvılcım.