Mobilyacılar girdi maliyetlerinin düşmesini bekliyor
Türkiye’nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı yüzde 5,3 düşüşle 8 milyar dolar oldu. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ise 2023 yılını yüzde 5,8 düşüşle ve 892 milyon dolarlık ihracatla kapattı.
Sektörün 2023 yılında Türkiye genelinden yaptığı ihracatta en başarılı pazar 1 milyar 40 milyon dolarla Irak oldu. İlk 10 pazarın 5’inde artış görülürken, en dikkat çekici artış yüzde 28,7 ile Fas’a yapılan ihracatta görüldü. AKAMİB’in en başarılı pazarı da 190 milyon dolar ihracat ile Irak oldu. İlk 10 pazardan 6’sında ihracat artışı kaydedilirken, en dikkat çekici artışlar yüzde 66 ile Fas’a, yüzde 40 ile Romanya’ya, yüzde 13 ile Almanya’ya yapıldı.
TALEBİN DÜŞÜŞÜ OLUMSUZ ETKİLEDİ
2023 yılını değerlendiren AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine göre yaklaşık 1,5 trilyon dolar daralan küresel ticaretin talepteki baskısı ortada. Bu da siparişlerimize olumsuz yansıdı. Depremler de bizi olumsuz etkiledi. Enerji ve işçilik gibi önemli üretim kalemlerindeki artışların yanı sıra, enflasyona paralel gitmeyen kurun etkisiyle fiyat vermek, rekabet edebilmek ihracatçılarımızı zorladı.” dedi. 2024 yılının daha iyi geçeceğini beklediklerinin altını çizen Kılıçer, şu açıklamaları yaptı:
“Önümüzdeki yıl üretim ve ihracat ayağında benzer sıkıntılarla karşılaşmamamız için enflasyona paralel, istikrarlı bir kur seviyesini görmemiz, finansmana kolaylıkla ulaşmamız gerekiyor. 2024 yılına dair udumuzu koruyoruz ancak üretimdeki girdi maliyetlerinin azalması da lazım. Bu noktada ekonomi yönetimimizden üretici-ihracatçı firmalarımıza destek vermelerini talep ediyoruz. Kurların seçim sonrasında bir miktar sıçrama yapacağını düşünürsek özellikle yılın ikinci yarısının ilk yarıdan daha pozitif geçeceğini ön görüyoruz.”