Moody's'ten asgari ücret tehdidi
Faiz lobisi, Türkiye'yi ekonomi üzerinden sıkıştırmaya devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s,'Kredi Görüşü' raporu yayımladı. Raporda asgari ücrette yüksek artış yapıldığı takdirde, kredi görünümünün pozitife çevrilmeyeceği bildirildi.
Kamuoyunda ‘faiz lobisi’ olarak bilinen uluslararası finans kuruluşlarının, mayıs seçimlerinin ardından seçilen yüksek faizle parasal sıkılaştırma politikalarına övgüleri ve ekonomide kararlara ilişkin yönlendirmeleri devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisine ilişkin "Kredi Görüşü" raporunu yayımladı. Raporda parasal sıkılaştırma politikalarının devam etmesi halinde Türkiye'nin kredi notu görünümünün pozitife çevrilebileceği bildirildi. Mayıs seçimlerinden sonra uygulanan faiz lobisiyle uyumlu ekonomi politikasının “Ortodoks politikalara dönüş kredi açısından olumlu” sözleriyle övüldüğü raporda, önemli makroekonomik dengesizliklerin azaltılmasının zaman alacağı kaydedildi.
ENFLASYON UYARISI
Moody’s’in, 2024 yılının asgari ücret miktarını belirleyecek olan görüşmelerin yapıldığı sırada “Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB'nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması durumunda kredi notu görünümünün pozitife çevrilebileceği” ifadesini kullanarak şu an durağan olan görünümün asgari ücrette yüksek artış yapılmadığı takdirde pozitife yükseltilmeyeceği uyarısı dikkat çekti. Açıklamada, cari işlemler açığındaki azalma ve döviz rezervlerinin daha yüksek düzeyde olduğuna dair daha fazla kanıtın özellikle bu eğilimlerin ülkenin dış rekabet gücündeki iyileşmenin ve sürekli sermaye girişlerinin sonucu olması halinde kredi notu için olumlu olacağı dile getirildi.
Raporda şu sözler kullanılarak yüksek enflasyonun devam edeceği değerlendirmesi yapıldı:
‘ORTODOKS POLİTİKALARDAN DÖNMEYİN’
“Manşet enflasyonun yakın vadede daha da yükselmesi muhtemeldir ve enflasyon beklentileri çok yüksek kalmaya devam etmektedir. Yakın vadedeki en önemli risk, talep kaynaklı enflasyonist baskıları daha da artırabilecek aşırı ücret artışlarıdır. Daha geniş kapsamlı ücret anlaşmaları için bir ölçüt teşkil eden asgari ücret genellikle her yılın Ocak ayında artırılmaktadır. Büyümede keskin bir yavaşlama başka bir risk oluşturmaktadır. Çünkü bu durum, önceki alışılmışın dışındaki politikalara geri dönülmesi riskini artıracaktır.”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz artırımlarına ara vermeden önce daha sınırlı 2 faiz artışı beklediğinin söylendiği raporda, ortodoks politikaların 2021'deki gibi kısa vadeli olması durumunda kredi görünümünün negatife çekilebileceği uyarısı yapıldı.
Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl yüzde 2,5 ve 2025'te yüzde 3 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Ülkede ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 53,5, gelecek yıl 58,9 ve 2025'te 39,1 olarak tahmin edildiği belirtilen raporda, Türkiye'nin cari işlemler açığının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının ise 2023'te yüzde 4,7, 2024'te 3,4 ve 2025'te yüzde 3 olarak öngörüldüğü vurgulandı.