Muayenehane açamayan doktora AYM’den kötü haber
Anayasa Mahkemesi, muayenehane açma talebi kabul edilmeyen öğretim üyesinin yaptığı bireysel başvuruyu karara bağladı. Yüksek Mahkeme başvuruda Adil yargılanma hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.
Genel cerrahi ana bilim dalında uzman olan Cihangir A, 26 Nisan 2011 tarihli hizmet sözleşmesi ile Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışmaya başladı. Anılan sözleşmenin 6. maddesinde Cihangir A'nın üniversite haricinde kazanç getirici bir işte çalışmayacağı hüküm altına alındı. Bu sözleşme uyarınca uzman sıfatıyla çalışmaya başlayıp sonradan kadroya geçen Cihangir A. 18 Şubat 2013 ile 27 Ekim 2014 tarihleri arasında öğretim üyesi olarak görev yaptı. Cihangir A, öğretim üyesi olarak çalışmakta iken 27 Ekim 2014 tarihinde doçent unvanı ve yetkisini alıp 1 Eylül 2015 tarihinde de bu kadroya ataması yapıldı.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇAMAYACAĞINI BİLDİRDİ
Cihangir A, 10 Temmuz 2018 tarihinde Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğüne müracaat ederek üniversitedeki akademik faaliyetine ek olarak mesai saatleri sonrasında hastalara sağlık hizmeti verebilmek için muayenehane ruhsatı verilmesi talebinde bulundu. Sağlık Müdürlüğü halen üniversitedeki görevi nedeni ile Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün genelgesi uyarınca muayenehane açamayacağını bildirdi. Bu karara karşı açtığı davalardan da beklediği sonucu alamayan Cihangir A. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, adil yargılanma hakkının ihlal edilmediğine oy çokluğuyla karar verdi.
KARARIN GEREKÇESİ
Anayasa Mahkemesi kararında, "Derece mahkemeleri ve Danıştayın 2547 sayılı Kanun hükmü ile birlikte Anayasa Mahkemesinin kararındaki gerekçeden hareketle 18 Ocak 2014 tarihinden önce muayenehanesi bulunan kişiler arasında yer almayan başvurucunun serbest meslek icrası hakkının olmadığı yönündeki kanaatinin açık bir keyfîlik veya bariz takdir hatası içermediği sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla somut olayda mesai saatleri sonrasında özel muayenehanesinde serbest mesleki faaliyette bulunmak isteyen öğretim üyesi başvurucunun talebinin 2547 sayılı Kanun ve bu Kanun ile atıf yapılan 657 sayılı Kanun'un 28. maddesi uyarınca reddedilmiş olması yargılamanın hakkaniyetini zedelememiştir." denildi.
uyarınca muayenehane açamayacağını bildirdi. Bu karara karşı açtığı davalardan da beklediği sonucu alamayan Cihangir A. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, adil yargılanma hakkının ihlal edilmediğine oy çokluğuyla karar verdi.