Muazzez İlmiye Çığ’ı sonsuzluğa uğurladık... 'Bu topraklar, bu Cumhuriyet, binlerce Muazzez İlmiye Çığ çıkaracaktır'
110 yaşında kaybettiğimiz asırlık çınar, Cumhuriyet kadını Muazzez İlmiye Çığ’ı bugün yaşadığı Mersin’de uğurladık. Kızları onu anlattı: Her şeyin en güzelini yaptı…

Mersin'de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında kaybettiğimiz, Cumhuriyet’in önemli değerlerinden Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Mersin’de çok sayıda aydın, sanatçı, siyasi parti temsilcisi ve sevenlerinin katıldığı törenin ardından toprağa verildi.
Toroslar ilçesindeki Mersin Şehir Mezarlığı'nda düzenlenen törene Çığ'ın ailesi ve yakınları, Vatan Partisi Mersin İl Başkanı Aykut Babacan ile birlikte Vatan Partisi yönetici ve üyeleri, CHP yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP İl Başkanı Koral Ömür, bazı eski milletvekilleri, Kaynak Yayınları Genel Müdürü Mehmet Sabuncu, Aydınlık gazetesi Ankara Temsilcisi Adnan Türkkan, Aydınlık gazetesi yazarı Ali Rıza Taşdelen, öğrencileri, akademisyenler ve sanatçılar katıldı.
BİTMEYEN ENERJİSİ VARDI
Kızı Esin Çığ, Muazzez İlmiye Çığ’ı şöyle anlattı:
“Her şeyden önce annemdi. Bitmeyen enerjisi vardı. İşe gidiyordu, geliyordu yemeğini yapıyordu, dikişini dikiyordu hem de bize bakıyordu. İşten gelir ertesi günün yemeğini yaparken ablama ders çalıştırırdı. Her yere yetişirdi. Kimse için kötü konuşmazdı. Bizi alıştıra alıştıra hakka yürüdü.”
'BİR DAKİKASI BOŞ DEĞİLDİ'
Kızı Yuli Çığ da şöyle konuştu:
“Bir dakikası boş değildi. Sadece akademik çalışmalar değil yemeğin en güzelini yapardı, dikişin en güzelini... Sosyal hayatı müthişti. Dünyayı gezdi. Çok dolu bir insandı. Hakkında o kadar çok şeyler yazıldı ki. Belgesellere baksalar…”
Kaynak Yayınları Genel Müdürü Mehmet Sabuncu “Çok büyük bir değerdi. Herkes Muazzez İlmiye Çığ’ı kaybettik, diyor. Bu topraklar, bu Cumhuriyet, binlerce Muazzez İlmiye Çığları çıkaracaktır.” dedi.
YAŞAYAN OKUL
Mersin İl Başkanı Aykut Babacan da Çığ’la ilgili şunları söyledi: “Muazzez İlmiye Çığ yaşayan bir okuldu. Mersin'de ikamet ettiği evi Vatan Partili TGB'li gençlerin sık sık ziyaret ettiği bir bilim ocağıydı. 2012 yılında Silifke'de gerçekleşen TGB yaz kamplarına katılarak gençliğimize ışık oldu. Muazzez hocamızın ışığı ve eserleri yolumuzu aydınlatacak.”
Muazzez İlmiye Çığ, Mersin'in Mezitli ilçesinde 17 Kasım'da rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede doktorların müdahalesine rağmen hayatını kaybetmişti.
Bilimi kürsülere hapsetmedi
Ömrünü okumaya ve bilime adayan Muazzez İlmiye Çığ, bugün İstanbul Arkeoloji Müzelerindeki Sümer, Hitit ve Akad tabletlerinin tümü üzerinde çalışmış ve binlerce tableti, pamuklu kutular içinde sınıflandırarak koruma altına almıştı.
Eski İstanbul Üniversitesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Dinçol, Çığ ve arkadaşı Hatice Kızılyay’ın müzede yaptığı çalışmalarla ilgili şöyle demişti:
“Hukuki metinler yaptılar, okul tabletleri yaptılar, edebi metinler yaptılar. Bu şekilde İstanbul Müzesi aynen Berlin Müzesi gibi, Laure Müzesi gibi, British Müzesi gibi büyük tablet arşivlerine sahip bir müze olarak bilim dünyasına tanıtıldı.”
Çığ, 74 bin çivi yazılı belge üzerinde 31 yıl çalıştıktan sonra 1972 yılında emekli oldu. Emekliliğin ardında da boş durmayan Çığ, Sümer atasözü olan ‘Biliyorsun neden öğretmiyorsun?’ sözünü kendine rehber edindi. Yaptığı çalışmaları topluma sundu. ‘Bilim halka ulaşmalı’ dedi ve emekliliğinin ardından çok sayıda kitap yazdı, gençlerle konferanslarda buluştu ve tüm öğrendiklerini Türkiye’yle paylaştı. Saygıyla anıyoruz.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.