Müdahale endişesi NAVTEX’i erteletti
Türkiye ile Yunanistan arasında kriz yaratan su altı elektrik kablosu projesi yeniden başlıyor. Sahada araştırma yapacak olan NG Worker gemisinin 14 Nisan’da Girit'e ulaşması bekleniyor. Ancak söz konusu faaliyet için 10 Nisan’da yayınlanması beklenen Navtex mesajı ertelendi


ABD, İsrail ve Fransa’dan güvence alan Atina Yönetimi, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında su altı elektrik kablosu döşeme projesini yeniden başlatmaya hazırlanıyor. Öncelikle kablo güzergâhının tespit edilebilmesi amacıyla İtalya’dan kiralanan NG Worker gemisi Çoban ve Kerpe adaları arasına gönderilecek. Şu an Sicilya’da bağlı olan geminin 14 Nisan Pazartesi günü Girit Adası’nın Iraklio kentine ulaşacağı bildiriliyor. Ancak Atina Yönetimi, NG Worker gemisinin çalışma sahasının koordinatlarını şimdilik gizli tutuyor. Yunan basınına göre 10 Nisan’da NG Worker için yayınlanması beklenen Navtex mesajı ertelendi. Bunun sebebinin, bölgedeki “jeopolitik risk” olarak nitelenen olası bir “Türkiye müdahalesi” olduğu bildiriliyor.
FRANSIZ UÇAK GEMİSİ OLAY MAHALİNDE
Yunan Ekathimerini gazetesi, Atina’daki son hazırlıkları “Enerji bağlantısı üzerine yüksek bahisli poker” başlığıyla haberleştirdi. “Atina, Türkiye'nin tehditleri karşısında araştırma faaliyetlerinin kesin zamanlamasını gizli tutuyor.” denilen haberde, şu değerlendirmeler yer aldı:
“Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ‘Great Sea Interconnector’ girişiminin bir parçası olan proje, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail'i birbirine bağlayan yeni bir enerji koridoru oluşturmayı amaçlıyor. Fransa da projeye desteğini bir kez daha teyit etti. Cuma günü Pire yakınlarına gelmesi planlanan Charles de Gaulle uçak gemisinin perşembe günü Çoban Adası’nın 20 deniz mili kadar güneyinde görülmesi, Fransa'nın girişime olan bağlılığının altını çizdi. Bu arada Türkiye'nin bölgedeki varlığı ihtiyatlı bir şekilde devam ediyor.”
ATİNA ÖNCE İZİN İSTEMELİ
Projenin Türkiye ile Yunanistan arasında kriz çıkarmasının ana nedeni, söz konusu kablonun Türkiye’nin kıta sahanlığı içinden geçmesi. Dolayısıyla Atina’nın Türk deniz yetki alanlarından kablo geçirmek için Ankara’dan izin istemesi gerekiyor. Ancak Türkiye-Libya Mutabakatı’nın geçersiz olduğunu iddia eden Atina Yönetimi, söz konusu sahanın kendi deniz alanı olduğunu savunuyor. Bu sözde egemenlik iddialarını kabul ettirmek içinse izledikleri yol; Avrupa Birliği başta olmak üzere ABD ve İsrail gibi ülkeleri projeye dahil etmek... Nitekim geçen hafta Batı Kudüs’e giderek İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bir dizi güvence almayı da başardı. Kaynaklara göre Netanyahu, proje bağlamında Türkiye ile Yunanistan arasında bir kriz çıkması durumunda “Washington’u harekete geçirme” sözü verdi.
MSB: MÜMKÜN DEĞİL!
Milli Savunma Bakanlığı ise bir oldubittiye izin vermemek konusunda kararlı. Geçen yıl sessiz sedasız bölgeye gönderilen bir araştırma gemisi Türk firkateynleri tarafından durdurulmuş, projenin devam etmesine izin verilmemişti. Önceki gün yeniden başlatılması planlanan faaliyetle ilgili değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Doğu Akdeniz'de en uzun kıyıya sahip ülkedir. Türkiye'nin ve KKTC'nin bölgedeki varlığı gözetilmeden maksimalist talepler çerçevesinde Yunanistan, GKRY ile üçüncü taraflar tarafından planlanan ve ülkemizin rızası alınmadan deniz yetki alanlarımızdan geçmesi planlanan, fizibiletesi olmayan, yeterli kaynak tahsis edilmemiş ve tamamen tahrik amaçlı projelerin Doğu Akdeniz'de ısrarla sürdürülmeye çalışılması mümkün değildir. Hak ve menfaatlerimizi gözetmeyen bu tür davranışlara karşı bizim tutumumuzda bir değişiklik bulunmamaktadır. Daha önce ne yaptıysak yine aynısını yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda ısrarcı olunmasının bir anlamı bulunmamaktadır. Bununla birlikte Ada'daki Türk varlığını yok sayan, hassas dengeleri bozma amaçlı her türlü girişime karşı Kıbrıs Türklerinin güvenliğinin sağlanması, hak ve menfaatlerinin korunması için gerekli tüm tedbirler tarafımızdan alınmaktadır.
“Türkiye, GKRY'nin Kıbrıs Türklerinin güvenliğini ve Ada'da barış ve istikrar ortamını tehdit eden faaliyetlerine karşı garantörlüğün kendisine vermiş olduğu yetkileri kullanmaktan çekinmeyecektir.”
‘Chevron'un varlığı egemenlik haklarımızı güçlendiriyor’
Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Stavros Papastavrou, 10. Delphi Ekonomik Forumu sırasında Imerissia ve Open’a mülakat verdi. ABD’li enerji devi Chevron’un Girit’in güneyindeki deniz alanlarına ilgisi olduğunu bildiren Yunan Bakan, bunun kendileri için hem ekonomik hem de jeopolitik sonuçları olan bir güvenoyu olduğunu söyledi. “Chevron'un ilgisinin egemenlik haklarımızı güçlendirdiği açıktır.” diyen Papastavrou, bölgenin Chevron gibi bir Amerikan devine verilmesinin, “Doğu Akdeniz'de Amerikan faktörünün varlığını güçlendirdiğini” ve “Yunan çıkarlarını desteklediğini” kaydetti. “Başkan Trump, 18 Mart Çarşamba günü dört petrol şirketi CEO'sunu Beyaz Saray'a davet etti ve onlara ABD Hükûmeti’nin yurt dışındaki faaliyetleri güçlendirme arzusunu açıkladı. Doğu Akdeniz artık enerji güvenliği için bir merkez haline geliyor.” diyen Yunan Bakan, Girit’in güneyinde ihaleye açacakları deniz alanlarıyla ilgili bir kararnameyi imzaladığını söyledi.
DİYALOG ÖNÜNÜ AÇTI
Aynı forumda konuşan ABD'nin Eski Yunanistan Büyükelçisi Geoffrey Pyatt da Türkiye ile Yunanistan arasındaki normalleşme sürecine atıf yaparak, “Bu ilişkinin artık iki hükümet arasında etkin ve doğrudan yönetiliyor olmasını büyük bir başarı olarak görüyorum. Chevron gibi bir şirketin ilgisine katkıda bulunan şeylerden birinin bu olduğuna inanıyorum.” dedi. Pyatt, enerji koridorları açısından bölgede büyük fırsatlar olduğunu ekledi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.