Müddeti muhafaza talebi nedir? Müddeti muhafaza dilekçesi nedir?
Ceza davalarında, karar tefhim edildiği, yani sanıkların ve-veya vekillerinin yüzüne karşı açıklandığı andan başlayarak, gerekçeli karar yazılana kadar “süreyi durdurmak” için verilen dilekçe.
Ceza Muhakemesinde Mahkemenin verdiği karara, savcılığın ya da sanıkların 7 gün içinde itiraz etme hakkı var. Ancak mahkeme bu süre içinde gerekçeli kararı açıklamazsa, savcılık 7 gün içerisinde “müddeti muhafaza talepli” dilekçe sunar. Bu, savcılığın itiraz hakkının saklı olduğunu ve mahkemenin gerekçeli kararını beklediğini gösterir.
Savcılık, mahkemenin gerekçeli kararını hazırlamasının ardından da gerekçeli olarak itiraz dilekçesini sunar. Bu dilekçede, mahkeme tarafından Yargıtay’a gönderilir. Müddeti muhafaza dilekçesi, esas temyiz nedenlerini belirten dilekçenin (tamamlayıcı dilekçenin) verilmesinden önce, temyiz süresini kesmek için verilen ve yalnızca (temyiz etme) iradesini gösteren dilekçedir.
MÜDDETİ MUHAFAZA DİLEKÇESİ NEDİR?
Temyiz süresinin tefhim ile başladığı kararlarda (ceza mahkemesi, iş mahkemesi, icra mahkemesi kararları gibi) temyiz süresini kesmek için verilen ve genelde sadece temyiz iradesini açıklayan dilekçedir. Temyiz süresi içinde müddet-i muhafaza dilekçesi verilmesi ile temyiz süresi kesilmiş olur ve gerekçeli kararın tebliğinden sonra temyiz nedenlerini içeren ayrıntılı dilekçe (temyiz layihası) verme hakkı sağlar.