Muhalefet Uygur yalanına sarıldı: AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi
TBMM’deki muhalefet partileri Batı merkezli Uygur yalanına sarıldı. Saadet Partisi’nin ‘Doğu Türkistan’daki uygulamalar soykırım olarak tanınsın.’ yönündeki önergesine CHP, İYİ Parti ve DEM Parti destek verdi. Önerge, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi
TBMM Genel Kurulunda Saadet Partisi’nin “Doğu Türkistan'da yaşanan insanlık dışı uygulamalar” başlıklı grup önerisi görüşüldü. Partisinin grup önerisi üzerine konuşan Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Sinciang Uygur Özerk Bölgesi'nde “insanlık dışı uygulamalar” olduğunu savundu. TBMM tarafından “soykırım” olarak tanımlanması hakkında önerge verdiklerini belirten Arıkan, “Gelin, bu vahşeti durdurmanın ilk adımı olarak Meclis'teki 6 siyasi parti grubu bir olalım, ortak bir bildiri yayınlayalım, uluslararası kamuoyunu harekete geçirelim.” dedi.
İYİ PARTİ: İNSANLIK VAHŞETİ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu da “Türkiye'de Çin rejiminin sanıldığından çok daha güçlü olduğunu” savunarak, "Sözde 'Batı emperyalizmi karşıtlığı' adı altında buradaki insanlık vahşetini görmezden gelerek Çin rejiminin reklamını yapan aparatlar, Çin rejiminin fonladığı kurum ve kuruluşlar bu vahşetin bizzat ortağıdır.” diye konuştu.
DEM PARTİ: İKTİDAR ÇİN’E YAKLAŞTI
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Genel Kurulda Uygur Türklerinin halinin konuşulması istendiğinde AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini belirterek, “Çünkü gayet duygusal ilişkiler var. Avrupa Birliği'nden, demokrasiden, hukuktan uzaklaşan Türkiye iktidarı Çin'e yaklaştı ve Çin'i kırmamaya, üzmemeye çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
CHP GAZZE İLE BİR TUTTU
CHP Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı da Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nde her geçen gün şiddetini artırarak “etnik, dini ve kültürel soykırım” yaptığını iddia etti:
“Türkiye Cumhuriyeti, bölgedeki Türk devletlerine öncülük ederek yaşanan zulümleri sona erdirmek için çalışma yapmalıdır. Gazze'de yaşananları da Doğu Türkistan'da yaşananları da soykırım olarak kabul etmekten çekinmemeliyiz.”
AK PARTİ: DEMAGOJİ YAPIYORSUNUZ
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen ise Türkiye'nin arzusunun Uygur Türklerinin Çin'de refah ve huzur içinde yaşamaları olduğunu belirtti. Sinciang Uygur Özerk Bölgesi'ne resmi olarak diplomatların gittiğini belirten Önen, “Saadet Partisi Grubu’nun hassasiyetini paylaşıyoruz. Aramızda ne fark var, biliyor musunuz? Bu konunun siz demagojisini yapıyorsunuz, biz gereğini yapıyoruz.” dedi.
MHP: İSTİSMAR VASITASI
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da konuşmasında şunları söyledi: “2001 yılında Çin’i ve Doğu Türkistan’ı ziyaret eden, Kaşgar’da, günlerce Doğu Türkistan’da ziyaretler yürüten o zaman Başbakan Yardımcısı olan Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin Doğu Türkistan’a resmî ziyareti Türkiye tarihinin ilk Doğu Türkistan resmî ziyaretidir, önce bunun bilinmesi gerekir. Bizler de Doğu Türkistan’da ziyaretlerde bulunduk ama bu Gergerlioğlu konuşacak diye gündeme getirecek değiliz, kendisi de üç dakikalık konuşmasında bunu bir istismar vasıtası, polemik konusu yapmak için, manivela olarak kullanmak için konuşmuştur; yoksa Doğu Türkistan davasıyla ne alakası olacak bu kişinin?”
RESMİ YAZIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, her partiden birer kişi belirleyerek Sinciang Uygur Özerk Bölgesi'ne gönderilmesini ve orada insan hakları ihlalleri olup olmadığının araştırılmasını isteyerek, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, karar alıyorsunuz, aldığınız kararları uygulayın, Çin'e mutlaka bir heyet gönderin.” çağrısında bulundu. Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Çin'e gidilmesine karşı bir tavırlarının olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
“TBMM'den karar çıkmış ve bir heyet olarak gideceksiniz, karşı devletin buna onayını bekliyorsunuz. Bu konudaki görüşmeler, diplomatlarımızın gidişleri gelişleri ve Dışişleri ile olan yazışmalarının hepsi devam ediyor. Çin diyor ki; 'Sizi misafir edelim, istediğiniz yerleri gezdirelim.' Biz, 'Bu iddialarla ilgili heyetimizi göndermek istiyoruz.' diyoruz.”
Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda Saadet Partisi’nin gündeme ilişkin grup önerisi, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.