Münbiç’te çoklu denklem
Fırat Kalkanı Harekatı’nda El Bab kentinin ele geçirilmesinden sonra çok önemli bir aşamaya ulaşıldı. Yaklaşık 7 buçuk ayın ardından, bundan sonraki hedef olarak Münbiç’in açıklanmasıyla, Harekat’ın başından bu yana ilk kez TSK ile ABD Ordusu karşı karşıya
Masum Gök / Gökhun Göçmen
Fırat Kalkanı Harekatı’nda El Bab’dan IŞİD’in çıkarılmasından sonra en hassas nokta olan Münbiç ilçesi hedef. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonraki hedefin PKK/PYD güçlerinin ABD askerleri ile birlikte kontrolü altındaki Münbiç ilçesi olduğunu açıkladı. ABD, 12 Ağustos 2016’dan beri PKK/PYD’nin kontrolü altında olan Münbiç ilçesinde Türkiye’nin operasyonunu engellemek için askeri yığınak yapıyor.
Harekat’ın en hassas aşaması olmasının nedeni, sahada savaşan ikiden fazla kuvvetin olması. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ÖSO’nun yanısıra, Suriye Ordusu ve destekçisi güçler, PKK/PYD unsurları, ABD ve Rusya’nın hava ve kara güçleri birbirine çok yakın noktalarda kendi hedeflerini hayata geçirmeye çalışıyor.
SURİYE İLE OBJEKTİF İTTİFAK
El Bab kontrol altına alındıktan sonra ortaya çıkan önemli bir gelişme, TSK destekli ÖSO unsurlarının Suriye Ordu güçleriyle El Bab yakınlarında karşı karşıya gelmeleri oldu. ÖSO unsurları ile yer yer mevzi çatışmalar yaşandı. Ancak El Bab’a yönelik operasyonun öncesinde Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşmayla El Bab’ın güneyinden Münbiç’e ve oradan Fırat’ın doğusuna uzanan M 4 karayolunun TSK/ÖSO ve Suriye Ordu güçleri arasında sınır olması konusunda yapılan anlaşma geçerliliğini koruyor.
Yine El Bab’ın güneydoğusunda Suriye Ordusu’nun IŞİD’i temizleyerek PKK/PYD unsurlarının bulunduğu Münbiç’e doğru yönelmesi kafaları karıştırdı. Kimi çevreler, Rusya desteğindeki Suriye Ordu güçlerinin PKK/PYD ile işbirliği içine girdiğini iddia etse de, aslında Türkiye’nin aleyhine bir durum sözkonusu değil. Aydınlık’a konuşan bir askeri kaynak, bu durumu şöyle açıkladı:
“Suriye ordusunun Münbiç’in güneydoğusundan ilerlemesi Türkiye’nin yararına bir durum. Bu da objektif bir ittifak içinde olduklarını gösteriyor. ABD Rakka operasyonu için Türkiye’ye El Bab ve Münbiç üzerinden kara yolu ile operasyona katılın diyor. Türkiye ise Tel Abyad üzerinden açılacak bir koridorla katılalım diyor. Suriye ordusunun Münbiç’i Fırat’ın doğusuna bağlayacak karayolunu tam olarak kontrol altına almasıyla birlikte Türkiye ABD’ye ‘Bu yol rejimin kontrolünde buradan geçemeyiz’ diyecek. Ve TSK’nın Rakka operasyonu için sunduğu teklif ağırlık kazanacak.”
SAVAŞIN EMRİ: SURİYE İLE İŞBİRLİĞİ
Bir başka askeri yetkili ise şu değerlendirmeyi yapıyor: “Suriye ordusunun Münbiç’e doğru ilerlemesinde bizim bir dahlimiz yok ama Şam yönetiminin ilerlemesi şu an bizim orada bulunan birliklerimizi de sıkıntıya sokan bir durumda değil. Bizim sahada esas olarak Suriye ile birlikte hareket etmemiz lazım. Suriye de Türkiye de bu ülkenin bütünlüğünü savunuyor. Ama işbirliği yapmıyor.”
RUSYA NE DİYOR?
Aydınlık’ın ulaştığı Suriye’de görev yapan Rus yetkili, Türkiye’nin PYD unsurlarına müdahale etmesi halinde Rusya’nın tarafsız kalacağını belirtti. Rus yetkili Moskova yönetiminin iki nedenle PYD’ye askeri operasyon yapmayacağını ise şöyle açıkladı:
“Rusya’nın PYD ile çatışması ABD ile doğrudan karşı karşıya gelmesi demek. Ayrıca, Washington yönetimi Kürtleri sadece askeri anlamda değerlendirirken Moskova son dönemde PYD’nin de dahil olduğu bir siyasi süreci başlattı. Bu süreçte ABD yok. Rusya da bu süreci tehlikeye atmak istemiyor” Rus yetkili, Münbiç’in ABD için çok önemli olduğunu ve kolaylıkla vazgeçmeyeceğini savundu.