Mutabakatları çoğaltarak insan hakları medeniyetinin geliştirip ilerletelim
Yaklaşık 100 ülke ve BM kuruluşları da dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlardan gelen 300'den fazla Çinli ve yabancı konuk, 14 Haziran'da Pekin'de düzenlenen Küresel İnsan Hakları Yönetimi Üst Düzey Forumu’na katıldı.
Çin Devlet Konseyi Enformasyon Ofisi, Çin Dışişleri Bakanlığı ve Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı tarafından ortaklaşa düzenlenen Küresel İnsan Hakları Yönetişimi Üst Düzey Forumu 14 Haziran'da Pekin'de gerçekleştirilmiştir. "Eşitlik, İşbirliği ve Kalkınma: Viyana Deklarasyonu ve Eylem Program’ının 30. Yıldönümü ve Küresel İnsan Hakları Yönetişimi" temalı foruma küresel insan hakları yönetişimini tartışmak üzere yaklaşık 100 ülke ve BM kuruluşları da dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlardan gelen 300'den fazla Çinli ve yabancı konuk katıldı.
"Uluslararası İşbirliği ve Küresel İnsan Hakları Yönetişimi", "Küresel Kalkınma Girişimi ve Kalkınma Hakkının Gerçekleştirilmesi", "Küresel Güvenlik Girişimi ve İnsan Haklarının Korunması", "BM İnsan Hakları Mekanizmaları ve Küresel İnsan Hakları Yönetişimi" ve "Dijital Çağda İnsan Haklarının Korunması" gibi beş alt başlıktan oluşan forumda, katılımcı Çinli ve yabancı konuklar farklı perspektiflerden görüş alışverişinde bulundu.
İnsanlık uygarlıkları bahçesinde, farklı ülkeler farklı tarihler, kültürler, siyasi sistemler ve gelişmişlik düzeylerine sahiptir ve farklı gelişme yollarında ilerlemektedir. Ancak insan haklarının geliştirilmesi ve korunması uluslararası toplumun ortak arayışı haline geldi.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu, Çin'in küresel insan hakları yönetişimine her zaman aktif olarak katıldığını, insan hakları konusunda taraflarla görüş alışverişi ve işbirliğini kapsamlı bir şekilde genişlettiğini ve tüm insanlığın ortak değerlerini teşvik etmek, küresel insan hakları yönetişimini daha eşit, adil, makul ve kapsayıcı bir yöne doğru yönlendirmek ve insanoğlu kader topluluğunun inşasına ivme kazandırmak için taraflarla birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirttti.
"Gezegende yaşayan her bireyin kendi çıkarlarını korumak, küresel insan hakları yönetişiminin başlangıç ve bitiş noktası olmalıdır." diyen Orta Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İşbirliği ve Çok Taraflı İşler Komiseri Mazango Mboya Saint Cyr, dünyanın büyük güçlerinin, dünya halklarını insan hakları davasının ana aktörleri, destekleyicileri ve yararlanıcıları haline getirmek için üzerlerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini ifade ettti.
Kalkınmak ve kalkınmanın meyvelerinden yararlanmak için eşit fırsatlara sahip olmak, kalkınma hakkının tam olarak gerçekleştirilmesi, insanoğlu toplumunun aralıksız arayışıdır. Forumda, Çinli ve yabancı konuklar Küresel Kalkınma Girişimi, Küresel Güvenlik Girişimi ve Küresel Medeniyet Girişimi’nin dünya insan haklarının gelişimini teşvik etmesindeki pratik anlamları üzerine derinlemesine görüştü.