Mutfak paslandı!
Paslanmaz çelik ithalatına yönelik ilave vergi Türk endüstriyel mutfak sanayicilerini rekabette zora soktu.
TUSİD Başkanı Topuz, bir firma için bunun yapıldığını ifade etti Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, paslanmaz çelik ithalatına yönelik ilave vergiye itiraz etti. Topuz, "Devlet bize engel koyuyor. Paslanmaza yine bir ek vergi geldi. Bir firmayı korumak için yüzde 12 zam geldi. Yüzde 8'di, yüzde 12 oldu. Bir Çinli'ye göre eksi yüzde 12'deyiz. Yüzde 5 navlun tutuyor. Servis merkezi de 10-15 marj lazım. Bir Çinli'ye göre yüzde 30 daha fazla. Avrupa'da paslanmaz üretiliyor. Çinli doğrudan ham maddeye ulaşırken biz vergi yüzünden pahalı alıyoruz. Bir firma için... Koruma konulan firma da malı ithal ediyor zaten. 4 birim ürünü ithal ediyor onu inceltiyor. Malın üzerine koyduğu katma değer yüzde 5. İlave vergiler sayesinde firma zaten kazandı.” bilgilerini verdi.
İNSAN İTHAL EDECEĞİZ!
"Dünyanın her yerine mal satıyoruz vergiden dolayı dışarda kalıyoruz. En büyük rakip İtalya, Çin, İspanya." diyen Bekir Topuz, "Turizmden dolayı istihdamda sıkıntı olmadı ama ara eleman sorunu var. Artık insan ithal etmemiz lazım. Sabah yüz kişi olsa işe alacağım. Beş milyon kişi gelse beş günde iş bulur. Yaşasın yeter… Bize mühendis lazım değil kalifiye eleman lazım değil. ‘Rekabet edemiyoruz’ diyorlar ama çalışacak adam da yok. Kapasite yükseltemiyoruz. Bizim sektörde eleman talebi var. Biz de o kadar çok kalifiye adam var ki çalışacak adam yok. Ücretler bin doların altında değil. Bu işçinin eline geçen net tutar." mesajı verdi.
'OTELLERDE GÜÇLÜYÜZ'
Türkiye’de endüstriyel mutfak ürünleri tercihinde yerli kullanımın ağırlıkta olduğunu ifade eden TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye’ye neredeyse ithal bir ürün girmiyor. Otellerde de Türki Cumhuriyetlerin hepsinde güçlüyüz. Dünyanın neresinde olursanız olun endüstriyel mutfak sektöründe Türkiye artık akla ilk gelen ülkelerin başında geliyor.” diye konuştu.,
TUSİD’in 385 üyesi olduğunu ve üyelerin neredeyse tamamının ihracat yaptığını belirten Topuz, uluslararası fuarların önemini de şu sözlerle dile getirdi:
“İtalya'da dünyanın en önemli pastacılık ekipmanlarının olduğu ve 21-25 Ocak tarihlerinde düzenlenen SİGEP’e milli katılım organizasyonuyla katıldık. Geçtiğimiz yıl 5 firmayla katıldığımız fuara bu yıl, 10’u milli katılım olmak üzere 7 bireysel katılımcımızla yer aldık. Avrupa’daki mevcut ekonomik durum, fuarları da olumsuz etkiliyor. Yeni pazarlar yaratabilmek amacıyla bu fuara ağırlık vermeyi planlıyoruz.”