22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Mutfakta yangın var, açlık sınırı 4 bin 750 lira

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) madde fiyatları üzerinden yaptığı hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı nisan ayında 4 bin 750 lira oldu.

Mutfakta yangın var, açlık sınırı 4 bin 750 lira
A+ A-

Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 16 bin 431 lira olarak hesaplandı.

BİSAM’a göre yetişkin bir erkeğin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 1285 lira, bu değer yetişkin bir kadın için 1237, 15-18 yaş bir genç için 1349, 4-6 yaş arası bir çocuk için 879 lira. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 4 bin 750 lira olarak tespit edildi. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 16 bin 431 liraya ulaştı.

EN ÖNEMLİ HARCAMA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE

Günlük harcamalarda nisan ayında en yüksek maliyet grubunu 52,09 liralık harcama gereksinimiyle süt ve süt ürünleri grubu oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 33,69 lira olarak hesaplandı. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 27,78 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 10,99 lirayken katı yağ ve sıvı yağ 10,33 liralık masraf yapılması gereken ürün grupları olarak açıklandı. Yumurta 2,89, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 7,32 lira harcama yapılması gerektiği kaydedildi.

Harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 32,9 ile en yüksek paya sahip olurken et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 28,8 ile ikinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 17,5’lik oranla sebze ve meyve takip etti. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9,6; diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 11,1 oldu.

Araştırma TÜİK Birleşik Metal-İş Sendikası açlık sınırı