Mutlaka okunması gereken bilim kurgu romanları
Dijitalleşmeyle birlikte bilim kurgu dalgası yükselmeye devam ediyor. Pek çok okuru kendisine çekmeyi başaran bilim kurgu türü özellikle yapay zekânın hayatımıza girmesiyle öne çıkmaya başladı. İşte mutlaka okunması gereken bilim kurgu romanları...
Özellikle, Koronavirüs Pandemisi ve Dijitalleşmenin ardından bilim kurgu romanlarına ilgi her geçen gün artıyor. Pek çok okur ise bilim kurgu romanlarına yeni başlıyor.
Peki mutlaka okunması gereken bilim kurgu romanları hangileri? Sizler için derledik.
Cesur Yeni Dünya - Aldous Huxley
Aldoux Huxley, kapitalizmin bir yanıyla ütopyasını ortaya koyarken okurları da gerçeklerle yüzleştirir.
Cesur yeni Dünya bizi 'Ford'dan sonra 632 yılına' götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, 'annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür. Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya uykuda eğitim ile sağlanır. Hipnopedya seyesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."
Klasik ütopya anlatısının dışına çıkan ve iyi bir hikâye oluşturan Huxley, aynı zamanda okuru içinde yaşadığı düzeni de sorgulamaya itiyor.
Ray Bradbury-Fahrenheit 451
Ray Bradbury'nin 1953'te ilk defa basılan ve son dönemde yeniden popüler olan ütopik romanı Fahrenheit 451 Soğuk Savaş koşullarını anlatır ve baskıcı bir toplumu hayal etmektedir.
Ray Bradbury’nin karanlık bir geleceği konu aldığı Fahrenheit 451 romanı, bilim kurgu ögelerini baskı rejimi ve robotlaşmış bir toplumla harmanlıyor. Kitabın olay örgüsü, itfaiyecilerin yangın söndürmek yerine kitap yakmakla görevlendirildiği totaliter bir düzen etrafında şekilleniyor. Roman, adını ise kitapların yanma derecesi olan ısı ölçüsünden alıyor.
24’üncü yüzyılda geçen Fahrenheit 451’de toplum yaşamı, skolastik düşüncenin hakim olduğu Orta Çağ’la büyük benzerlik gösteriyor. Bradbury, kitabına yönelik yaptığı açıklamalarda romanı yazmaktaki amacının, televizyonun okumaya olan ilgisini körelttiğini vurgulamak olduğunu dile getiriyor. Yazar, bu noktada eleştirisinin herhangi bir yönetimden ziyade doğrudan halka yönelik olduğunu açıklıyor. Eserinde kitapları yakanlarla okumayanlara aynı suçu yükleyen yazar, topluma zarar veren asıl unsurun düşünmeyi reddetmek olduğunun altını çiziyor.
Isaac Asimov-Ben Robot
Vakıf serisiyle de bilinen Isaac Asimov, bilim kurguya en büyük katkıyı üç robot kanunuyla yapmıştır. Asimov'un robot kanunları bugün de özellikle yapay zekânın gelişmesiyle birlikte tartışılmaktadır. Asimov'un Üç Robot Kanunu’na göre;
1. Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.
2. Robotlar, Birinci Kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
3. Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun’la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.
Bilim Kurgu romanları denilince akla gelen isimlerden birisi Ursula K. Le Guin'dir.
Mülksüzler romanında anarşist bir evren kuran Le Guin, kendilerine Odocu diyen küçük bir dünya dolusu insanı ve aralarındaki ilişkiyi anlatıyor. Le Guin,Mülksüzler'den şöyle bahsediyor:
Romanım Mülksüzler, kendilerine Odocu diyen küçük bir dünya dolusu insanı anlatıyor; Odo romandaki olaylardan kuşaklarca önce yaşamış, bu yüzden olaylara katılmıyor, ya da yalnızca zımnen katılıyor, çünkü bütün olaylar aslında onunla başlamıştı.
'Odoculuk anarşizmdir. Sağı solu bombalamak anlamında değil: kendine hangi saygıdeğer adı verirse versin bunun adı tedhişçiliktir. Aşırı sağın sosyal-Darwinist ekonomik özgürlükçülüğü de değil; düpedüz anarşizm: eski Taocu düşüncede öngörülen, Shelley ve Kropotkin'in, Goldmann ve Goodman'ın geliştirdiği biçimiyle. Anarşizmin baş hedefi, ister kapitalist isterse sosyalist olsun, otoriter devlettir; önde gelen ahlaki ve ilkesel teması ise işbirliğidir (dayanışma, karşılıklı yardım). Tüm siyasal kuramlar içinde en idealist olanı anarşizmdir; bu yüzden de bana en ilginç gelen kuramdır.'