Mutlaka okunması gereken Türk Polisiye Romanları
İçinde merak, gizem, cinayet, suç ve şüphenin yer aldığı, okurları adeta hapseden polisiyeye ilgi günden güne artıyor. İşte mutlaka okunması gereken Türk Polisiye Romanlarını sizler için derledik.
Öykünün ve romanın en önemli unsurlarından birisi olan merak öğesi pek çok insanı okumaya yönlendirebiliyor. 19.yüzyılda sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan polisiye roman türü, okuru kendine hapsediyor.
Polisiye romanlarda gizem, cinayet, suç, şüphe unsurları yer alıyor. Bu türe ait ilk kitap ise aynı zamanda ünlü bir şair olan Edgar Allen Poe'ya ait. Poe'nun 1841 yılında yayınlanan Morgue Sokağı Cinayeti ilk polisiye eser olarak kabul edilmektedir.
Türkiye'de ise polisiye roman ilk olarak Fransızcadan tercüme edilir. 1881’de Ahmet Münif Fransız yazar Panson de Terrail’den Paris Faciaları adlı bir eser çevirir. Böylelikle dilimizde ilk defa polisiye roman yayınlanmış olur. 1884 yılında da Ahmet Mithat Efendi, Esrar-ı Cinayat adlı bir polisiye öykü yazar.
1913 yılında Ebussüreyya Sami, Amanvermez Avni'yi yaratır. Amanvermez Avni Türklerin Sherlock Holmes'u olarak anılır. Buna zamanla Cingöz Recai, Fakabasmaz Zihni gibi karakterler de eklenir.
Peki Osmanlı'dan bugüne en iyi 10 Türk polisiye romanları hangileridir? Sizler için derledik.
Pera Palas'ta Gölge Oyunu-Kayahan Demir
Şifre Bilimci Milas Ulukan, uluslararası bir polisiye edebiyatı organizasyonu için Beyoğlu’nun incisi Pera Palas Oteli’ne davet edilmiştir. Etkinlik içeriğine uygun bir güzellikte devam ederken beklenmedik bir olay gerçekleşir.
Pera Palasta Gölge Oyunu, Otelin ‘Demir Leydi’si olarak adlandırılan asansörünün içinde bir cinayet işlenmiştir. Bu gizemli cinayetin perde arkası ise tarihin tozlu raflarında saklıdır.
Şifreli bir kalem, üzerinde ‘Agatha Christie’ yazması gereken ancak ‘II. Abdülhamid Han’ yazılı esrarengiz bir anahtar ve yüz yıllık emaneti taşıyan tarihi bir sandık...
Pera Palas’ın tarih kokan dehlizlerinde başlayan; Yıldız Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Sultan II. Mahmud Türbesi’nin ıssız koridorlarına kadar uzanan heyecan dolu bir koşuşturmaca...
Hırs ve intikamın kesiştiği noktada, onlarca yıl itinayla korunmuş asırlık emanetin izinde kıran kırana bir mücadele!
Merak edilen soru şu: İyiler mi önce davranacak yoksa kötüler mi?
Pera Palasta Gölge Oyunu, Tarihin gizemli gerçekleri ile şifreli ipuçlarını bir araya getiren macera yüklü bir İstanbul polisiyesi!
Cingöz Recai-Peyami Safa
Peyami Safa'nın Server Bedi mahlasıyla yazdığı Cingöz Recai, yerli Arsen Lüpen olarak bilindi. Safa'nın en önemli başarısı ise betimlemelerden ziyade olaya yoğunlaşmasıydı.
Beyoğlu'nun En Güzel Abisi-Ahmet Ümit
Beyoğlu'nun tekinsiz arka sokakları… Senenin ilk karı düşerken Tarlabaşı'nın yakışıklı delikanlısı katiline burukça güler ve ruhunu teslim eder. Başkomser Nevzat cinayeti çözmeye çalışırken şehrin nasıl parsel parsel satıldığına, insanların canları üzerine kurulan zenginliğe yeniden şahit olur, kahrolur.
Polisiye romanın en önemli isimlerinden birisi olan Ahmet Ümit'in bu kitabı hem İstanbul'daki çarpıklaşmayı gözler önüne sererken Başkomser Nevzat karakterinin de insani yönünü ortaya koyuyor.
1918-Kalbim, Kimsesiz, Yurdum-Suat Duman
Birinci Dünya Savaşı sona ermiş, dünya yeni bir kaosun eşiğine gelmiştir. Fransa’da gördüğü eğitimini yarıda kesen Ferda, gazeteci arkadaşı Miette’le birlikte Doğu Ekspresi’ne atlar ve işgal donanmalarının boğazı geçtiği gün İstanbul’a gelir. Bir yandan uluslararası bir suçlunun izini süren Ferda ve Miette bir yandan da akılcı yöntemleri sayesinde tüm suçluların korkulu rüyası haline gelecektir. Elinizden bırakamayacağınız, meftunu olacağınız, polisiye edebiyatımızı renklendirecek son derece “cazibeli” bir okuma şöleni…
Kramponlu Ceset-Celil Oker
Kollarını sıvayarak kendine özgü yöntemleriyle işe koyulan Remzi Ünal ilk olarak futbolcuları tanımaya ve tartmaya çalışır. Daha sonra da pis koku alma konusunda burunlarının en az kendisi kadar hassas olduğuna inandığı spor muhabirlerine yanaşır. Tam da güvenini kazandığı "acar" bir muhabirden istediği bilgileri elde etmek üzereyken ortalığı çınlatan bir silah sesi, soruşturmayı daha en başından içinden çıkılmaz bir hale getirir. Polisiye edebiyatımızın seçkin kalemi Celil Oker, Kramponlu Ceset ile okuyucusunu yine doyumsuz bir maceraya sürüklüyor.
Behzat Ç. Her Temas İz Bırakır-Emrah Serbes
Emrah Serbes'in yazdığı daha sonra televizyon dizisine uyarlanan Behzat Ç. 2006 yılında yayınlandı. Ankara'da geçen olayların merkezinde ise "yeni müktesebata" uyum sağlayamamış, lambur lumbur, "dişli" bir başkomiser yer alıyor.
Konsey Cinayetleri-Armağan Tunaboylu
Ama kaderin acımasız ağları Metin Çakır'ı ne yazık ki bir türlü rahat bırakmaz; üstüne üstlük baba gibi sevdiği Komiser Asım Abisiyle her zaman karşı karşıya gelmesine yol açar. Metin, feleğin sillesi ensesinde, durumdan yırtmaya çalışırken mecburen üstüne vazife olmayan işlere karışacaktır.
Armağan Tunaboylu'nun sıradışı polisiyesi mutlaka okunması gereken polisiye romanlar arasındaki yerini aldı.