Nagehan Alçı, Atatürk'ü NATO'cu ilân etti! İşte Atatürk'ün tek siyasi vasiyeti...
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Atatürk'ün siyasi ideolojisi ve NATO hakkında dikkat çeken bir mesaj paylaştı. Atatürk'ün sol düşünceye zıt olduğunu iddia eden Alçı, onun Sovyetlerle dostluğu öğütleyen vasiyetini görmezden gelerek "Kemal Paşa, Türkiye'yi NATO’nun kurucu üyelerinden biri yapardı" dedi
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda bunu ileri boyuta taşıyarak "Atatürk'ün NATO'cu' olduğunu iddia etti.
ATATÜRK NATO'CUYMUŞ!
Sol ve Kemalizmin çeliştiğini öne süren Alçı şunları söyledi:
Sol-Kemalizm bir oksimoron. Mustafa Kemal’in siyasi ideolojisi ile solculuk asla yan yana gelemez. Kemal Paşa sol düşünceye tam zıttır. Atatürk döneminde en fazla hapse atılanlar solcu aydınlardır. O dönem solculara yapılanlarla kıyaslanırsa İslamcıların yaşadıkları hafif kalır.
Atatürk’ün Batılılaşmacılığı bugünlerin Türkiye’sinde 1960 sonrasının uydurulmuş ideolojisi Sol-Kemalizm tarafından unutturulmak isteniyor. Kemal Paşa, Batı düşmanı bir lider gibi resmediliyor. Bu, Recep Tayyip Erdoğan'ı ateist bir lider gibi göstermek kadar komik ve gerçekdışı.
Kim ne derse desin 1952'de dahil olduğumuz NATO, Türkiye'nin menfaatleri açısından çok doğru bir adımdı. Atatürk yaşasaydı NATO üyeliği 1952'ye kalmazdı. Kemal Paşa ne yapar eder 1949'da Türkiye'yi NATO’nun kurucu üyelerinden biri yapardı. Atatürk, Batılılaşmacı bir liderdi.
Kim ne derse desin 1952'de dahil olduğumuz NATO, Türkiye'nin menfaatleri açısından çok doğru bir adımdı. Atatürk yaşasaydı NATO üyeliği 1952'ye kalmazdı. Kemal Paşa ne yapar eder 1949'da Türkiye'yi NATO’nun kurucu üyelerinden biri yapardı. Atatürk, Batılılaşmacı bir liderdi.
— Nagehan Alci (@Nagehanalci) July 2, 2022
ATATÜRK'ÜN VASİYETİ: SOVYET DOSTLUĞUNDAN AYRILMAYIN
Ancak hem Kurtuluş Savaşı'nın seyri hem de Atatürk'ün 1937 yılında Başbakan Celal Bayar, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Aras ve arkadaşı Kılıç Ali ile görüşmesi Nagehan Alçı'nın iddialarını boşa çıkaran gelişmelerden bazıları.
Nitekim 1937 yılında görüşmede Atatürk, yanındaki arkadaşlarına şöyle diyordu:
“Sovyetler Birliği’ne karşı asla bir saldırı politikası gütmeyeceksiniz. Doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak Sovyetler’e yöneltilmiş herhangi bir antlaşmaya girmeyecek ve böyle bir antlaşmaya imza koymayacaksınız.”
Atatürk, Ilgın manevraları sırasında Aralov’un (solda) da bulunduğu heyetle sohbet ederken.
Ayrıca İngiltere'nin başını çektiği emperyalist şebekenin Türkiye'yi parçalamaya yönelik plânlarının suya düşürülmesinde yine Sovyet Rusya büyük rol oynamaktaydı.
Atatürk, 28 Mart 1922’de Büyük Taaruz’un hemen öncesinde Türk ordusunu denetlerken yanında Sovyet elçisi olarak ülkede bulunan Semyon Ivanoviç Aralov da vardı.
Kaynaklara ayrıntılı erişmek için:
Atatürk, bu görüşme dışında Kılıç Ali’ye yine şunları da söylüyordu:
“Dış politikamızın temeli Sovyet dostluğudur, Sovyet dostluğuna zarar vermemek şartıyla İngiltere’yle bir anlaşmanın faydası olur."
Öte yandan yine Atatürk, Dolmabahçe’deki veda görüşmesinde İsmet İnönü’ye Türk-Sovyet dostluğunu vasiyet ettiğini belirtiyor.