Narkotik raporunu yayınlandı: ‘PKK uyuşturucuyu Kuzey Irak’ta üretiyor’
Türkiye’nin uyuşturucuyla mücadelesinde bu yılki başarıyı anlatan 2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu, Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığınca yayınlandı. Raporda, PKK/ KCK-PYD/YPG, DHKP/C, TKP/ML ve FETÖ/PDY’nin uyuşturucu kaçakçılığı ile yakın ilişki içinde oldukları belirtildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı, “2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu”nu hazırladı.
Raporda, Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele alanında yapılan harcamaların, kurumların genel bütçelerinden karşılandığı, 2022 yılı kamu harcamalarının, 2021 yılına oranla yaklaşık yüzde 82,2 artışla 4 milyar 264 milyon 683 bin TL olarak gerçekleştiği kaydedildi. Güvenlik güçlerince Türkiye genelinde 2021 yılında 215 bin 771, 2022 yılında ise yüzde 14,1 artışla 246 bin 237 olaya müdahale edildiği bildirilen raporda bu olaylarda bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artışla 313 bin 786 şüphelinin yakalandığı ifade edildi.
Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı tarafından hazırlanan raporda şu tespitler yer aldı:
DOĞRUDAN BAĞLANTILI ÖLÜMLER AZALDI
"2022 yılında 246 doğrudan madde bağlantılı ölüm (MBÖ) meydana gelmiştir. 2013 yılında 232 olan doğrudan MBÖ; 2014 yılında yüzde 114 artışla 497, 2015 yılında yüzde 19 artışla 590, 2016 yılında yüzde 56 artışla 920 olmuştur. 2017 yılında yine bir artış yaşansa da bu artış son 6 yılın en düşük yüzdesi olarak kayıtlara girmiştir (yüzde 2,3, 941 MBÖ). 2018 yılında ise madde bağlantılı ölümler düşüşe geçmiş ve yüzde 30,2’lik oranla 657’ye, 2019 yılında yüzde 47,9’luk oranla 342’ye, 2020 yılında yüzde 8,2’lik oranla 314’e, 2021 yılında yüzde 14’lük oranla 270 sayısına gerilemiştir. 2022 yılında da düşüş eğilimi devam etmiş ve madde bağlantılı ölümler yüzde 8,9’luk azalmayla 246 olmuştur. Böylelikle ölümlerin pik yaptığı 2017 yılından bu yana yüzde 74’lük bir düşüş kaydedilmiştir.
TERÖR ÖRGÜTLERİNİN FAALİYETLERİ
"Terör örgütleri de tıpkı organize suç grupları gibi uyuşturucu kaçakçılığı içerisinde yer almaktadır. Bu süreçte terör örgütlerinin birbirleriyle olan ilişkilerinin yanında organize suç grupları ile stratejik ortaklıklar kurarak hareket ettiği durumlara da rastlanır. Örneğin; istikrarsız bir bölgede uyuşturucu sevkiyatı yapmak isteyen bir organize suç grubu o yerde kontrolü olan bir terör örgütünden silah, mühimmat, sahte belge vb. sağlama karşılığında destek alabilir. Hiç şüphesiz, dünya genelindeki terör örgütlerinde olduğu gibi ülkemizde faaliyet gösteren PKK/KCK-PYD/YPG, DHKP/C, TKP/ML ve FETÖ/PDY’nin de uyuşturucu kaçakçılığı ile yakın ilişkisi söz konusudur.
'ÖRGÜT UYUŞTURUCU İLE YAKINDAN İLİŞKİLİ'
"Ülkemizde uyuşturucu madde kaçakçılığını önlemeye yönelik olarak yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilen yakalamalar, PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütünün uyuşturucu ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Yine terörle mücadele birimleri tarafından PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü hedeflenerek yapılan birçok operasyonda önemli miktarda uyuşturucu madde ele geçirildiği görülmektedir. Bu durum terör örgütünün uyuşturucu madde ticareti ile ne denli iç içe olduğunu açıkça göstermektedir. PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü, uyuşturucu maddelerin üretimi ve nakliyesinin yanı sıra Avrupa pazarında sokak satıcılığını da organize ederek eroinin perakende satışındaki fiyat avantajından yararlanmaktadır.
YIL YIL OPERASYONLAR
"1980-2022 yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı birimler tarafından PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütüne karşı gerçekleştirilen 470 narkoterör operasyonunda 1694 şüpheli gözaltına alınmış ve bu operasyonlarda 96 bin 289,5 kg esrar, 5 bin 452 kg eroin, 4 bin 315 kg bazmorfin, 80 kg sentetik Kannabinoid, 71,2 kg afyon, 9,4 kg kokain, 4,3 kg metamfetamin, 140 bin 698 adet ecstasy, 1962 adet Captagon, 210 adet sentetik ecza, 28 bin 348 litre asetik anhidrit ve 121 milyon 524 bin 624 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiştir. JGK’ya bağlı birimler tarafından 2016-2022 yılları arasında terör örgütü PKK/KCK-PYD/YPG’nin yasa dışı ekim ve uyuşturucu imal ve ticaretinden gelir elde etmesine karşı yürütülen 284 narkoterör operasyonunda 1070 şüpheli yakalanmıştır.
UYUŞTURUCU İMAL EDİLEN YERLER
"Terör örgütü PKK/KCK-PYD/YPG bir dönem Lübnan’ın Bekaa Vadisinde bulunan kamp bölgelerinde (Baelbek ve Hermen) kenevir ve haşhaş ekimi yaparak kurduğu laboratuvarlarda uyuşturucu imal etmekteydi. Şimdilerde ise Kuzey Irak kamplarında ve ülkemiz sınırına yakın sınır köylerinde uyuşturucu imal ederek nihai pazara sunduğu bilinmektedir. Bilhassa Afgan afyonunu işleyerek elde ettiği eroinin Avrupa pazarında arzına büyük önem vermektedir.
KOMİSYON ALINIYOR
"Örgütün haraç toplama faaliyetinin başında, ülkemiz doğu sınırından uyuşturucu tacirleri tarafından getirilen uyuşturucudan kilogram başına belirlenen fiyatlarda vergi adı altında haraç alması ve uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslardan tehdit, şantaj ve rehin alma yoluyla para alması gelmektedir. Güvenlik güçlerimizin gerçekleştirdiği birçok operasyon ve istihbarat raporları, örgütün bilhassa uyuşturucunun Kuzey Irak sınırlarından geçişi ve Avrupa’daki uyuşturucu faaliyetleri üzerinden komisyon aldığını göstermektedir.
BATAKLIK OPERASYONU ÖRNEK
"Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren DHKP/C, TKP/ML ve FETÖ/PDY terör örgütlerinin de uyuşturucu madde kaçakçılığı yaptığı, uluslararası raporların yanı sıra Türkiye’de gerçekleştirilen suçüstü operasyonlarından, uyuşturucu madde operasyonlarında yakalanan şahıs ifadelerinden, terör örgütleri ile bağlantılı suç kayıtlarından, örgüt ve hücre evlerinde ele geçirilen uyuşturucu maddelerden ve dokümanlardaki uyuşturucu alışveriş kayıtlarından anlaşılmaktadır. FETÖ/PDY'nin uyuşturucu ticaretinden gelir elde ettiğini somut olarak ortaya koyan en net çalışma Bataklık soruşturmasıdır. Bu soruşturma kapsamındaki bir sanık FETÖ/PDY üyeliğinden ceza almıştır ve terör örgütüne finans desteği sağladığı ortaya çıkarılmıştır. Sanığın suç gelirlerinin aklanması suçundan yargılanmasına devam edilmektedir.
'NARKOTERÖRİZMLE MÜCADELE TERÖRLE MÜCADELEDİR'
"Dünya ülkeleri için büyük bir tehdit unsuru olan terörizm, gelişen teknolojik imkânlarla birlikte varlığını giderek can yakıcı bir şekilde hissettirmektedir. Terörizm olgusuyla mücadele aynı zamanda bu fiilleri işlenebilir kılan mali kaynakların kurutulmasıyla mümkündür. Birçok suç türü terör eylemlerine gelir sağlamak için kullanılırken, uyuşturucu imal ve ticareti suçları da bu gelir kalemleri arasında büyük bir yer tutmaktadır. Narkoterörizmle mücadele terör örgütleri ile de mücadele demektir."